• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Hükümet yanlısı basının spekülasyonlarına rağmen bu hafta Tahran’daki cuma namazını Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin kıldıracağı bildirildi.




    YDH- Hükümet yanlısı basının spekülasyonlarına rağmen bu hafta Tahran’daki cuma namazını Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin kıldıracağı bildirildi.

     

    Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında Mahmud Ahmedinejad’ın ekonomik yolsuzluk suçlamalarına maruz kalan Düzenin Yararını Belirleme Kurulu Başkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin, yaklaşık iki ay aradan sonra bu hafta Tahran’daki Cuma namazına imamet edeceği açıklandı.

     

    Önce Ayetullah Rafsancani’nin Tahran Geçici Cuma İmamlığı’ndan istifa ettiği yönünde haberlere yer veren hükümet yanlısı basın, bu haftaki cuma namazını Ayetullah Rafsancani’nin kıldıracağının açıklanmasından sonra halkın cuma namazı sırasında Rafsancani’yi protesto eden sloganlar atacağı öngörüsünde bulundu.

     

    Öte yandan Beyaz Saray’a danışmanlık yapan İran rejim karşıtlarından Muhsin Sazgara, cumhurbaşkanlığı adaylarından Mir Hüseyin Musevi’nin Cuma namazına katılım yönünde resmi bir bildiri yayımlamaması durumunda bu hafta Ayetullah Rafsancani tarafından kıldırılacak olan Cuma namazının boykot edilmesi çağrısında bulundu.

     

    Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında Ahmedinejad’ın devlet televizyonu aracılığıyla yönelttiği suçlamalara maruz kalan; ancak televizyondan kendisine cevap hakkı tanınmayan Ayetullah Rafsancani’nin bu haftaki Cuma hutbesinde hakkındaki suçlamalara cevap vermesi ve seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunması bekleniyor.

     

    Öte yandan Ayetullah Rafsancani’nin bu hafta Cuma namazını kıldıracağının açıklanması dünya basınında da geniş yankı buldu.

     

    Amerikan Los Angeles Times gazetesi, “geçici ateşkes” diye nitelediği bu gelişmeyi “iki ay süren sert tartışmaların ardından ılımlı liderlerin yeniden siyasi sahneye çıkması” olarak yorumladı.

     

    Christian Science Monitor gazetesi ise Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin Cuma namazı kıldıracak olmasını İran’daki rakip iki cenahın çatışmasında yeni bir dönüm noktası olarak değerlendirdi.