• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran cumhurbaşkanlığı adaylarından Muhsin Rızai, seçimlerin kurulacak bir ulusal seçim kurulu aracılığıyla yapılmasını önererek bu çerçevede seçim yasasında değişiklik yapılmasına çalıştıklarını söyledi.




    YDH- İran cumhurbaşkanlığı adaylarından Muhsin Rızai, seçimlerin kurulacak bir ulusal seçim kurulu aracılığıyla yapılmasını önererek bu çerçevede seçim yasasında değişiklik yapılmasına çalıştıklarını söyledi.

     

    Irak’la yapılan 8 yıllık savaşın başlamasının yıldönümü münasebetiyle düzenlenen “Kutsal Savunma Haftası” etkinlikleri çerçevesinde bir grup üniversite öğrencisiyle bir araya gelen Düzenin Yararını Belirleme Kurulu Genel Sekreteri Muhsin Rızai, son yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinerek seçimlerin kurulacak bir ulusal seçim kurulu tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

     

    Son yapılan seçimlerde siyasi liderlerin ve yetkililerin ağır bir sınavdan geçtiklerini belirten Dr. Rızai, seçimlerden önce ülkede bir huzur ve sükunun hakim olmasına rağmen, seçimlerden sonra toplumda ağır bir güvenlik havasının egemen kılındığını ifade etti.

     

    Seçimlerden sonra yaşanan bunalımın yönetimi ve çözümü konusunda tutumları sebebiyle hem yetkililerin ve hem de siyasi liderlerin zayıf not aldığını belirten Dr. Rızai, “siz neden Musevi ve Kerrubi gibi seçimlere itiraz edenleri desteklemediniz?” şeklindeki bir soruyu “Ben, son olayların ardından halkın haklarını çiğneyenlerin yargılanması için bir mahkeme kurulmasını teklif ettim. Ayrıca Kehrizek cezaevinin kapatılması ve suçsuz yere hapse atılan 50 kişinin serbest bırakılması için çaba gösterdim; fakat diğer yolları uygun görmedim” diye cevapladı.

     

    Yaşanan bunalımın çözümünün birlik ve beraberliğin korunmasından ve kardeşlik ortamının güçlendirilmesinden geçtiğini belirten Rızai, “ancak bu birlik ve beraberlik, bir pazarlık ve uzlaşma için değil, halkın ve nizamın haklarının korunması için olmalıdır; çünkü ayrılık ve kavga, topluma zarar verecektir” diye konuştu.

     

    Bir sonraki seçimler için bir ulusal seçim kurulu kurulmasını teklif eden Dr. Muhsin Rızai, “Bir ulusal seçim komisyonu kurulmalı ve hükümetin seçim işlerine müdahalesi engellenmelidir. Bu, halkın güvenini arttıracaktır. Nitekim bu çerçevede seçim sisteminin ve seçim yasasının ıslahına ilişkin bir plan üzerinde çalışıyoruz. Eğer bu planı hayata geçirme konusunda başarılı olursak, seçimlerle ilgili birçok sorunu çözmüş olacağız” dedi.

     

    İran’da seçimlerin İçişleri Bakanlığı tarafından yapılıyor olması, seçim sonuçlarına yönelik hile iddialarının gündeme getirilmesine sebep oluyor.

     

    

    Makaleler

    Güncel