• 10/02/09 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran Düzenin Yararını Belirleme Kurulu Başkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin daha önce Uzmanlar Meclisi toplantısında yaptığı; ancak yayımlanmayan konuşması basına sızdı.




    YDH- İran Düzenin Yararını Belirleme Kurulu Başkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin daha önce Uzmanlar Meclisi toplantısında yaptığı; ancak yayımlanmayan konuşması basına sızdı.

     

    İran İslam İnkılabı Rehberi’ni seçmekle görevli Uzmanlar Meclisi’nin Başkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani’nin meclisin geçtiğimiz ay düzenlenen toplantısından sonra söz konusu meclisin bazı üyelerine hitaben yaptığı konuşmanın bir bölümü İranlı parlamenterlerden Ahmed Tevekuli’ye ait Elif adlı internet sitesinde yayımlandı.

     

    Ayetullah Haşimi Rafsancani, Uzmanlar Meclisi’nin bazı üyeleriyle meclis salonunda yaptığı konuşmada Velayet-i Fakihlik konusunda İran’da halen Ayetullah Hamenei’den daha iyi ve güçlü birinin bulunmadığını söyledi.

     

    İnsanlık toplumunda velayet-i fakihin yerini tutabilecek bir başka sistem bulunmadığını belirten Ayetullah Haşimi Rafsancani, “İran’da velayet-i fakih olmazsa ülke ya bölünür veya darmadağın olur. Ülkenin idare edilebilmesinin tek yolu velayet-i fakihtir ve ülkeyi idare konusunda Ayetullah Hamenei’den daha iyi biri yoktur” dedi.

     

    “Ben ne zaman rehbere daha fazla yakın olsam birtakım esrarengiz eller sorun çıkardı” diyen Ayetullah Haşimi Rafsancani, seçimlerden sonra yaşanan olaylar sırasında sessiz kalmasına yönelik suçlamalarla ilgili olarak da “gerginliğin azaltılması için attığım adımları, bu konuda muhtelif kişilerle birçok toplantılar yaptığımı bilmiyorsunuz” dedi.

     

    Ayetullah Haşimi Rafsancani, bazı Uzmanlar Meclisi üyelerinin kendisinin birçok suçlamalara muhatap olan çocuklarını korumakla eleştirmesi üzerine de şunları söyledi: “Kim benim suçlanan aile üyelerim konusunda adımlar attı da ben onları engelledim. Onların yapacağı bazı şeyleri ben zaten engelleyemem. Aile üyelerimin yaptığı bazı şeylerin ise benimle hiçbir ilgisi yok.”

     

    Seçimlerde Mir Hüseyin Musevi’yi desteklediğine ilişkin eleştirileri de cevaplayan Ayetullah Haşimi, “Ben Ahmedinejad’ı kabul etmiyordum; ama Musevi’yi, Hatemi’yi ve Kerrubi’yi de desteklemedim. Ben ve Natık Nuri, Ahmedinejad dışında birinin adaylığı üzerinde uzlaşılması için çalıştık” dedi.

     

    Kendisinin cumhurbaşkanlığı döneminde de Rehber’le ihtilafları olduğuna dair söylentiler çıkarıldığına dikkat çeken Ayetullah Haşimi, “Benim onunla 50 yıllık arkadaşlığım var. Kendisinin yanında olduğum bir gün Camie-yi Müderrisin üyesi bir kişi telefon etti. O zaman da benime Rehber arasında sorunlar olduğu söz konusu ediliyordu. O kişi telefon edince Rehber ahizeyi kaldırdı, o şahıs, Rehber’i tanımadı. Rehber, telefonu bana verdi. O şahıs, biz sizinle Rehber arasındaki sorunlardan rahatsızız. Bir heyet göndermek ve sizin aranızda barış ve uzlaşma sağlamak istiyoruz dedi. Konuştuklarımızı Rehber de dinliyordu. Ben telefonu kapattıktan sonra ikimiz de gülmeye başladık. Yani şunu söylemek istiyorum biz birbirimize ne kadar yakınız; ama o şahıs ne çıkarsamalarda bulunuyor ve bize neler söylüyor” dedi.

     

    İslam İnkılabı Rehberi ile şimdi de tıpkı o günlerdeki gibi yakın olduklarını ve düzenli toplantılar yaptıklarını belirten Ayetullah Haşimi, kendisiyle Rehber arasında sorun olduğunu düşünenlerin velayetin konumun bilmediklerini söyledi ve “Ben velayet-i fakihe gerçekten inanıyorum, bazı konularda çok ayrıntılı olarak tartışmalarımız oldu ve bir sonuca da varamadık. Ama ben sürekli olarak bu tür konularda sorumluluk velayetin ve rehberliğin uhdesindedir. Sizin bilginizin ve sorumluluğunuzun benden daha ileride olduğu bildiğim için sizi hüccet kabul ediyor ve sözlerinizi dinliyorum dedim” diye konuştu.

     

    

    Makaleler

    Güncel