• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran’da bölgesel ittifak düşüncesinin teorisyeni olarak kabul edilen Düzenin Yararını Belirleme Kurulu Genel Sekreteri Muhsin Rızai, Türkiye ve İran’ın bölgenin Almanya’sı ve Fransa’sı gibi olabileceğini söyledi.




    YDH- İran’da bölgesel ittifak düşüncesinin teorisyeni olarak kabul edilen Düzenin Yararını Belirleme Kurulu Genel Sekreteri Muhsin Rızai, Türkiye ve İran’ın bölgenin Almanya’sı ve Fransa’sı gibi olabileceğini söyledi.

     

    Çeşitli temaslarda bulunmak üzere dün berberindeki bir heyetle Ankara’ya gelen İran Düzenin Yararını Belirleme Kurulu Genel Sekreteri Muhsin Rızai, bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi.

     

    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dr. Muhsin Rızai’nin Türkiye-İran ilişkilerinin geliştirilmesinde çok etkili bir rol oynadığını belirterek “Sayın Dr. Rızai, Türkiye İran ilişkilerinin geliştirilmesinde etkili kişilerden biridir bugün de Düzenin Yararını Belirleme Kurulu Genel Sekreterliği konumuyla İran siyasi hayatında önemli bir yere sahiptir” dedi.

     

    Türkiye’nin İran’la her alanda işbirliğini geliştirmek istediğini ve İran’ın nükleer faaliyetlerinin barışçı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “İran’ın nükleer faaliyetleri barışçıdır. Türkiye, İran halkının ve devletinin bir dostu olarak bu ülkedeki gelişmeleri yakından takip etmektedir. Biz, 5+1 ülkeleriyle Cenevre’de yapılan görüşmeleri son derece olumlu karşılıyoruz” dedi.

     

    Dr. Muhsin Rızai de ülkesiyle Türkiye arasındaki dostane ilişkilere değinerek “Son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştiğini görmekteyiz. Biz, İran’la Türkiye’nin Ortadoğu, Orta Asya ve Kafkas ülkelerinden oluşan yeni bir bölgesel ekonomik ortaklığın kurulması için adım atmasını öneriyoruz” diye konuştu.

     

    İran olarak bu tür bir bölgesel proje perspektifine sahip olduklarını belirten Dr. Rızai, “Dost ve müttefik olan İran ve Türkiye, Almanya ve Fransa’nın Avrupa Birliği içerisinde oynadığı rolü bölgede oynayabilir” dedi.

     

    Kendilerinin bu bölgeyi güneybatı Asya olarak isimlendirdiğini belirten Rızai, geliştirilecek bu bölgesel işbirliği projesinin ticaret, turizm ve enerji alanlarında tüm bölge ülkelerine katkı sağlayacağını söyledi.

     

    

    Makaleler

    Güncel