• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- 7 Mart’ta yapılan parlamento seçimlerine yapılan itirazlardan dolayı hala yeni hükümet konusunda somut bir gelişmenin yaşanmadığı Irak’ta ilginç senaryolar söz konusu ediliyor.




    YDH- 7 Mart’ta yapılan parlamento seçimlerine yapılan itirazlardan dolayı hala yeni hükümet konusunda somut bir gelişmenin yaşanmadığı Irak’ta ilginç senaryolar söz konusu ediliyor.

     

    Iraklı siyasiler arasında gündeme getirilen hükümet senaryolarıyla ilgili olarak Bağdat’tan sitemize açıklamada bulunan ve isminin açıklanmasını istemeyen siyasi bir kaynak, şimdilerde İyad Allavi’nin cumhurbaşkanlığını, Nuri el-Maliki’nin başbakanlığını ve Kürtlerin de meclis başkanlığını öngören yeni bir hükümet senaryosunun gündemde olduğunu belirtti.

     

    Amerika’nın silahlı kuvvetler başkomutanlığının başbakanda olduğu mevcut güvenlik yapısının yerine İyad Allavi’nin cumhurbaşkanı olarak güvenlikten sorumlu olmasını desteklediğini belirten siyasi kaynak, başbakanlığın da kilit bakanlıkların Sünni Araplara verilmesi karşılığında Nuri el-Maliki’ye bırakılmasının öngörüldüğünü söyledi.

     

    ABD tarafından desteklendiği iddia edilen bu senaryoda meclis başkanlığının Kürtlere verileceğini belirten kaynak, “Irak’ta söylendiğine göre Celal Talabani’nin dışarıda kalması konusunda ise Mesud Barzani’nin bile gizli bir kabulünün olduğu söyleniyor. Iraklı siyasiler, Mesud Barzani’nin Celal Talabani’nin Kürdistan bölgesinde zayıflamasından dolayı Bağdat’tan da uzak kalmasının daha iyi olacağına inandığını ifade ediyorlar” dedi.

     

    ABD tarafından desteklenen bu senaryonun Irak İslami Yüksek Konseyi ve Sadr grubu gibi İran yanlısı grupların iktidardan uzaklaştırılmasını öngördüğünü belirten kaynak, Nuri el-Maliki’nin de İran’ın baskılarına rağmen kendisinin başbakanlığına razı olmayan bu grupların uzaklaştırılmasını kabul edebileceğini söyledi.

     

    Bazı Iraklıların Sadr yanlılarının böylesi bir durum karşısında sessiz kalmayacağına ve bu Amerikan senaryosuna karşı silahlı direnişi yeniden başlatabileceğine inandığını belirten kaynak, “Amerikalılar, bu senaryoyu cumhurbaşkanlığının ve başbakanlığın Şiilere, kilit bakanlıkların da Sünnilere bırakıldığını söyleyerek savunabileceklerdir” dedi.