• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Mahkemenin Baas partisiyle irtibatlı olduklarına hükmetmesinden dolayı Irak seçimlerini kazanan partilerin listesinde yer alan 52 kişinin milletvekilliği adaylığının iptal edildiği açıklandı.




    YDH- Mahkemenin Baas partisiyle irtibatlı olduklarına hükmetmesinden dolayı Irak seçimlerini kazanan partilerin listesinde yer alan 52 kişinin milletvekilliği adaylığının iptal edildiği açıklandı.

     

    Devlet televizyonuna demeç veren Irak Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ferec Haydari, 52 kişinin milletvekilliği adaylığından çıkarılmasının seçimleri kazanan gruplar arasındaki sandalye dağılımını etkileyeceğini söyledi.

     

    Yasadışı Baas partisiyle irtibatlı görüldükleri için adaylıkları geçersiz sayılan 52 kişinin çeşitli partilere mensup olduklarını belirten Haydari, yasadışı Baas Partisine üyeliği konusunda soruşturma bulunan bir partiye mensup 7 kişi hakkındaki kararın da yarın verileceğini söyledi.

     

    Irak’tan yayın yapan eş-Şarkıye kanalı ise 7 Mart seçimlerinde yasadışı Baas Partisi ile irtibatlı oldukları için adaylıkları iptal edilen 52’den 20’sinin İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye listesinde yer aldığını duyurdu.

     

    Irak Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ferec Haydari, yapılan itiraz üzerine oyların yeniden sayılacağı Bağdat’taki oy sayım işlemlerinin teknik yetersizliklerden dolayı uzadığını söyledi.

     

    Öte yandan Baasçılara yakınlığıyla bilinen el-Civar adlı internet sitesi, el-Irakiye İttifakı üyelerinin 7 kişinin adaylığının iptali konusunda yarın yapılacak mahkeme duruşmasıyla ilgili olarak olağanüstü bir toplantı düzenlediğini açıkladı.

     

    El-Civar, yapılan toplantıda mahkemenin söz konusu 7 kişinin milletvekilliğini iptal etmesi ve el-Irakiye’ye bunların yerine başka adayları önermesine izin verilmemesi durumunda siyasi süreçten çekilme konusunun ciddi bir şekilde düşünüleceğinin söz konusu edildiğini ifade etti.

     

    Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Hukuk Devleti İttifakı’nın avukatı Tarık Harb ise es-Sumeriye kanalına verdiği demecinde yargı heyetinin bugün 12.15’te yaptığı duruşmada Adalet ve Soruşturma kapsamına giren kişilere verilen oyların da geçersiz sayılması yönünde karar aldığını söyledi.

     

    Adalet ve Soruşturma Komisyonu kapsamına giren ve Baas partisiyle ilişkili oldukları için milletvekillikleri düşürülen adayların aldığı oyların da geçersiz sayılması durumunda el-Irakiye’ye milletvekilliği iptal edilen kişilerin yerine kendi listesinden başka adaylar önermesine izin verilmemiş olacak.