• 05/03/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak’taki seçim sonuçlarına itiraz ederek Bağdat’ta oyların yeniden sayılmasını sağlayan Hukuk Devleti İttifakı, bu kez de oyların sayılma yöntemine itiraz etti.




    YDH- Irak’taki seçim sonuçlarına itiraz ederek Bağdat’ta oyların yeniden sayılmasını sağlayan Hukuk Devleti İttifakı, bu kez de oyların sayılma yöntemine itiraz etti.

     

    İran’ın Arapça yayın kuruluşu el-Alem televizyonuna demeç veren Hukuk Devleti İttifakı üyesi Adnan es-Serrac, Bağdat’ta dün sayılmaya bağlanan 11 bin oyun sayılış yöntemiyle ilgili açıklamalarda bulundu ve “Eğer oy sayım işlemi bu yöntemle yapılacak olursa biz Yüksek Seçim Kurulu’nun tedbirleri konusunda şüpheye düşeceğiz ve çıkan sonucu kabul etmeyeceğiz” dedi.

     

    Mahkeme heyetinin oyların yeniden sayımı ile ilgili kararının açık olduğunu belirten Serrac, seçmen yeterliliğine sahip olan isminin bulunduğu seçmen kütükleriyle sandıklardaki mevcut oyların birbiriyle mutabık olması gerektiğini söyledi.

     

    Yüksek Seçim Kurulu’nu Hukuk Devleti İttifakı’na karşı cephe almakla suçlayan Serrac, Yüksek Seçim Kurulu’nun önce sandıkları sayıp ardından bunu seçim pusulalarıyla karşılaştırmak istediğini belirterek bunun oy sayımında yapılan yanlışın tekrarı anlamına geleceğini savundu.

     

    Hukuk Devleti İttifakı gözlemcilerinin oy sayım sürecinde bulunmalarının engellendiğini belirten Adnan es-Serrac, buna rağmen Hukuk Devleti’nin oylarının yanlış hesaplanarak diğer listelerin lehine sayıldığının görüldüğünü ifade etti.

     

    1/11 numaralı sandıkta Hukuk Devleti İttifakı’na verilmiş oyların diğer listelere yazıldığının, geçersiz olan bazı oyların ise geçerli sayıldığının görüldüğünü kaydeden Serrac, Yüksek Seçim Kurulu’nun başından beri oyların yeniden sayılmasına karşı çıktığını hatırlatarak “Yeniden sayımı kabul etmek veya etmemek Yüksek Seçim Kurulu’nun yetkisinde değildir. Kurul bu konuda hükümet kararlarına tabidir, mahkeme heyeti de yasalar gereği Hukuk Devleti İttifakı’nın itirazını kabul etmiş ve Bağdat’taki sandıkların yeniden sayılmasına hükmetmiştir” dedi.

     

    Oyların yeniden sayılmasının seçim sonuçlarını değiştireceğini belirten es-Serrac, “Çünkü bugün tanık olduklarımız, oy sayımında geniş çaplı yanlışlıklar yapıldığını ortaya koyuyor” diye konuştu.

     

    El-Irakiye İttifakı’nın oyların yeniden sayılması durumunda taifecilik fitnesinin yeniden başlayacağı yönündeki tehditlerini de değerlendiren Adnan es-Serrac, “Oylar, gerçeğin ortaya çıkması için sayılıyor, oyların yeniden sayılması halkın oylarına saygı göstermek ve hile yapanları umutsuzluğa düşürmek anlamını taşımaktadır” dedi.