Tantavi: Hizbullah lideri akıl hastası

img
Tantavi: Hizbullah lideri akıl hastası YDH

SAAF-Ezher Şeyhi Muhammed Tantavî, İsrail Lübnan savaşı konusunda Mısır devlet Başkanı




SAAF-Ezher Şeyhi Muhammed Tantavî, İsrail Lübnan savaşı konusunda Mısır devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in tutumuna benzer bir tutum sergileyerek savaşın sorumlusu olarak Hizbullah’ı gösterdi ve bu tür maceraların Arapların maslahatlarına aykırı olduğunu savundu.

 

Hüsnü Mübarek’in de içerisinde bulunduğu cemaate hutbe veren Tantavi Lübnan’da yaşanan olayları değerlendirirken Arap bölgesinin kumar oyunlarını kaldıramayacağını savundu. Hizbullah’ın yaptığını ardı düşünülmeyen bir macera olduğunu söyleyen Tantavi, bu maceranın bedelini Lübnan halkının ödediğini ifade etti.

 

Tantavi’nin “Devlet Başkanı Mübarek’in bölgedeki hikmetli tutumunun ateşkesi sağlayacağını” iddia etmesi üzerine Ezher şeyhleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler arasında tartışmalar yaşandı. Hasan Nasrullah’ı büyük bir akıl hastası olarak nitelendiren Tantavi, Nasrulah’ın İslam ve Arap dünyasında yeni bir Salahaddin olmak isterken Lübnan’ı sıkıntıya soktuğunu savundu.

 

Ezher Üniversitesi Rektörü Dr. Ahmed Tayyib ise Tantavi’nin bu açıklamalarına karşı çıktı ve bu açıklamaların İslam dünyası ile Ezher’i karşı karşıya getireceğini savundu. Tantavi ise Dr. Ahmed’in bu açıklaması üzerine “Ezher’in tutumu açıktır ve çizgisi Devlet Başkanı’nın çizgisini yansıtmaktadır” dedi.

 

Kaynaklar Tantavi’nin bu tavrının eski tavrının bir devamı olarak değerlendirdi. Tantavi daha önce de Yahudi hahamları halkın tepkisine rağmen Ezher şeyhlerinin mekânında karşılamıştı. Tantavi ayrıca İslami Cihad ve Hamas gibi Filistin İslami direniş hareketlerinin İsrail aleyhine düzenlediği eylemleri de İntihar saldırısı olarak değerlendirmişti.

 

Peygambere hakaret eden karikatürleri eleştirirken de eleştirisini bir ölüye hakaret edilemeyeceği gerekçesine dayandırmıştı.