• 10/11/10 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye’nin uzlaşmaz tutumunu yumuşatması ve Kürtlerin zımni desteği sebebiyle Hukuk Devleti İttifakı Nuri el-Maliki’nin yakında hükümeti kurabileceği bildiriliyor.




    YDH- İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye’nin uzlaşmaz tutumunu yumuşatması ve Kürtlerin zımni desteği sebebiyle Hukuk Devleti İttifakı Nuri el-Maliki’nin yakında hükümeti kurabileceği bildiriliyor.

     

    Arap dünyasının etkili yayın kuruluşlarından el-Muhit, İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakı’nın Nuri el-Maliki’nin yeniden başbakan olmasına yönelik muhalefetinden vazgeçtiğini ve Kürtlerin de Maliki’nin başbakanlığına zımni destek verdiğini hatırlatarak Maliki başbakanlığında bir hükümet kurulmasına çok yaklaşıldığını yazdı.

     

    İyad Allavi liderliğindeki el-Irakiye İttifakının seçimlerde en fazla milletvekili çıkaran grup olarak hükümeti kurma hakkının kendilerine ait olduğu konusundaki ısrarını yakın zamana kadar sürdürdüğünü belirten el-Muhit, “Ancak el-Irakiye’nin önde gelen liderlerinden Adnan ed-Denbus, dün yaptığı açıklamayla herkesi şaşırttı” diye yazdı.

     

    Söz konusu el-Irakiye liderinin hükümette eşit oranda pay sahibi olmaları durumunda kendilerinden birinin başbakan olması yönünde ısrar etmeye gerek olmadığını açıkladığına dikkat çeken el-Muhit, bu açıklamanın el-Irakiye’nin şimdiye kadar sergilediği tutumdan açık bir geri adım niteliğinde olduğunu ifade etti.

     

    Öte yandan Kürdistan İttifakı’nın önde gelen isimlerinden Fuad Masum’un, dün yaptığı açıklamada, Maliki’nin Kürtlerin aralarında Celal Talabani’nin cumhurbaşkanlığının da bulunduğu 19 talebinden 18’ini kabul ettiğini belirtmesi, Kürdistan İttifakı’nın Maliki’nin başbakanlığına destek vereceği şeklinde yorumlandı.

     

    Irak Ulusal Birlik Koalisyonu içerisinde Nuri el-Maliki’nin başbakanlığına soğuk bakan liderlerden Ammar el-Hekim de Maliki’nin hükümeti kurma konusunda yeterli güvenoyunu alması durumunda Maliki’nin başbakanlığı konusunda sorun çıkarmayacaklarını açıkladı.

     

    Öte yandan yeni hükümetin kurulması yönündeki umutların arttığı Irak’ta çeşitli siyasi grupların hükümetten istedikleri paylara ilişkin haberler de basında yer alıyor.

     

    Ulaşan haberlere göre el-Irakiye Lideri İyad Allavi’nin cumhurbaşkanlığını istemediğini belirtmesi üzerine Maliki de bu nu kabul etti ve Celal Talabani’nin yeniden cumhurbaşkanı olması kesinleşti.

     

    Mecliste önemli bir ağırlığı bulunan Sadr grubunun da Cumhurbaşkanı Yardımcılığını talep ettiği ve Kusay es-Suheyl’i aday olarak gösterdiği bildirildi.

     

    Sadr grubu Lideri Mukteda Sadr’ın Maliki’nin yeniden başbakan olmasına onay vermesi, grup içerisinde tepkilere neden olmuş, Sadr grubu yanlılarından bazıları, bu kararı Maliki’nin başbakanlığı döneminde öldürülen Mehdi Ordusu milislerinin kanına ihanet olarak değerlendirmişti.

     

    

    Makaleler

    Güncel