Lübnanlı politikacılar birlik mesajı veriyor

img
Lübnanlı politikacılar birlik mesajı veriyor YDH

SAAF-Hizbullah İsrail savaşı devam ederken Lübnan iç politikasında konuya ilişkin temkinli bir




SAAF-Hizbullah İsrail savaşı devam ederken Lübnan iç politikasında konuya ilişkin temkinli bir birlik mesajı verilmeye çalışılıyor.

 

Merkezi, doğu Beyrut’taki Maruni Patrikliği’nde bulunan Müslüman-Hıristiyan Din Adamları Ruhani Meclisi yaptığı açıklamada Lübnan hükümetinin tavrını desteklediğini ve Lübnan devletinin Lübnan’ın tamamında kontrolü ele alması gerektiğini belirtti.

 

Meclis, Lübnan Devleti’ne olan desteklerini belirtti ve devletin varlığının bütün Lübnanlıların ortak paydasını oluşturduğunu, kurtuluşlarının bu devletin varlığına bağlı olduğunu ifade etti. Hizbullah’ın temsil ettiği direnişin de Lübnanlıların söz konusu paydanın ayrılmaz bir parçası ve toplumun dinamiklerinden biri olduğu belirtilen açıklamada direnişe destek çağrısında bulunuldu.

 

Bu arada direnişe verdiği desteği yineleyen Lübnan Cumhurbaşkanı Emil Lahud, İsrail ordusu ayarında bir Lübnan ordusunun mevcudiyetinden söz edilemediği bu durumda Hizbullah’ı desteklemekten başka bir seçeneğin bulunmadığını açıkladı.

 

Lübnan eski Başbakanı Selim el Hıss ise el-Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada Lübnan’da İsrail saldırıları neticesinde oluşan birlik havasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. El-Hıss, bu birlikteliğin saldırılardan önce bulunmadığına dikkat çekti.

 

Hizbullah’ın silahsızlandırılması meselesine de değinen el Hıss, böyle bir konuyu gündeme getirmenin İsrail’i karşılıksız ödüllendirmek anlamına geleceğini belirtti. Sorunun Hizbullah’ın silahsızlandırılması meselesi olmadığına değinen el-Hıss, Direniş’in gerekliliği konusunda herkesin müttefik olduğunu, Şeba Çiftlikleri’nin hala işgal altında bulunduğunun ve İsrail zindanlarında yüzlerce Lübnanlı tutsağın varlığının unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

 

Hizbullah’ın savaş gücüne ve son derece donanımlı İsrail ordusuna karşı başa baş mücadelesine övgüler yağdıran Selim el-Hıss, kötülüğe kötülükle karşılık verilmemesi gerektiğini belirterek Hizbullah’ı sivilleri hedef almamaya çağırdı.

 

Dürzi lider Canbolat’ın Tutumu

 

Dürzi Lider Canbolat’ın açıklamaları ise Selim el-Hıss’ınkinden farklıydı. Financial Times gazetesine demeç veren Canbolat, son yıllarda büyük canlanma yaşayan ve yatırımcılar için cazibe merkezi haline gelen Lübnan’ın son saldırılarla birlikte harabeye dönüştüğünü ifade etti.

 

Canbolat, Hizbullah’la İsrail arasındaki çatışmaların Lübnanlıların geleceğe yönelik umutlarını yıktığını ayrıca Lübnan’ın Suriye ve İran nüfuzundan uzak kalabilmesi yönündeki çabaları engellediğini öne sürdü. Canbolat; “İstikrarlı, başarılı, yatırımlar için cazibe merkezi olan Lübnan düşüncesi şu an için ölmüştür. Lübnan, tıpkı Hamas’la Mahmut Abbas arasındaki ilişki örneğinde olduğu gibi güçlü bir milis gücün yayında zayıf bir devlet olarak varlığını sürdürecektir” yorumunu yaptı.

 



Makaleler

Güncel