• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Suriye’deki olayların başladığı Der’a kentindeki Ömeri Camii İmamı Şeyh Ahmed es-Sayasina, ülkeye karşı bir komplo düzenlendiğini geç fark ettiğini belirterek silahlı grupların ülkeyi kaosa sürüklemeye çalıştığını söyledi.




    YDH- Suriye’deki olayların başladığı Der’a kentindeki Ömeri Camii İmamı Şeyh Ahmed es-Sayasina, ülkeye karşı bir komplo düzenlendiğini geç fark ettiğini belirterek silahlı grupların ülkeyi kaosa sürüklemeye çalıştığını söyledi.

     

    Suriye İçişleri Bakanlığının ülkede yaşanan şiddet olaylarındaki rolünden pişmanlık duyarak teslim olanların affedileceğine ilişkin kararı çerçevesinde Suriye güvenlik güçlerine teslim olan Der’a kentindeki Ömeri Cami İmamı Şeyh Ahmed Sayasina, dün Suriye televizyonuna açıklamalarda bulunarak yaşanan olaylar konusunda yaptığı değerlendirmeler sonucunda tutumunu değiştirdiğini söyledi.

     

    Suriye’ye karşı bir komplo düzenlendiğini belirten Şeyh Ahmed Sayasina, ülkede şiddet kullanılması, kan dökülmesi yönünde çağrılar yapıldığını geç fark ettiğini söyledi ve “Gösteri ve kargaşayı sürdürenler, ülkeyi meçhule sürüklemeye çalışan sabotajcılardan ibarettir” dedi.

     

    Yabancı televizyonlara demeçler verdiği dönemde silahlı grupların varlığından habersiz olduğunu belirten Şeyh Sayasina, silahlı grupların olduğunu gördükten sonra tutumunu değiştirdiğini söyledi.

     

    Halkı cihada çağıran önceki tutumunun yanlış olduğunu belirten Şeyh Sayasina, Londra’dan ve Riyad’dan kendisini telefonla arayan kişilerin medyanın muhalifleri desteklediğini bu yüzden de 40-50 bin kişi ölse de gösterileri durdurmamaları gerektiğini belirterek olayları başka kentlere yaymalarını istediklerini söyledi.

     

    Kendisinin halkı cihada tahrik ettiği yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirten Ömeri Cami İmamı “Der’a halkı beni tanır, ben her zaman halkı sükunete çağırdım, gösterilerde medeni olunması gerektiğini söyledim” dedi.

     

    Bazı televizyonlara Der’a kentindeki fitnenin sorumlusunun hükümet olduğu yönündeki açıklamalarına da değinen Şeyh Ahmed Sayasina, “Önceleri güvenlik güçlerinin çatışma yarattığını düşünüyordum, çünkü sokaklarda onları görmüyordum ve gerçekleri bilmiyordum; ama daha sonra her şeyi öğrendim, bu yüzden yaptığım yanlıştan dolayı özür diliyorum” dedi.

     

    Şeyh Sayasina, Der’alılardan oluşan bir heyetle Şam’da Cumhurbaşkanı Beşşar Esed ile görüşmesinin ardından halkı sükunete davet ettiği için bazı kesimlerce ihanetle suçlandığını; ancak kendisinin bu görüşmeden iki hafta önce sükunet çağrısında bulunduğunu söyledi ve eylemleri sürdürenlerle ilgili olarak “bu eylemlerde bulunanlar, aklın ve mantığın sesini dinlemeyen sabotajcılardır, ülkeyi meçhule sürükleme peşindeler. Kesinlikle dış güçlerle ve ajandalarla ilişkileri var, böyle olmasaydı olaylar tırmanmazdı, barışçıl gösteriler olarak kalırdı. Ama bunlar ülkenin çıkarlarını düşünmüyorlar” dedi.

     

    Silahlı suç gruplarının askerlere, güvenlik güçlerine ve sivil vatandaşlara ve askeri lojmanlara saldırmalarını, kadınları ve çocukları rehin almalarını kınadığını belirten Sayasina, bazı medya organlarına Dera’da silahlı kişilerin bulunmadığına ve yaşananların sorumluluğunun güvenlik güçlerine ait olduğuna ilişkin açıklamalarının gerçekleri öğrenmeden önce söylediği sözler olduğunu ifade etti ve silahlı grupların bulunduğunu görmesinin ardından bu tutumunu değiştirdiğini söyledi.