Suriye ile Arap Birliği müzakerelerinin ayrıntıları

img
Suriye ile Arap Birliği müzakerelerinin ayrıntıları YDH

YDH- Suriye devlet televizyonu, Şam ile Arap Birliği’nin, ülkede yaşanan bunalımın çözümü için sunulan plan konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.




 

YDH- Suriye devlet televizyonu, Şam ile Arap Birliği’nin, ülkede yaşanan bunalımın çözümü için sunulan plan konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu.

Suriye devlet televizyonu, Şam yönetimi ile Arap Birliği arasında varılan anlaşmanın ayrıntılarının Arap Birliği tarafından bir bildiri şeklinde Çarşamba günü Kahire’de açıklanacağını bildirdi.

Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının çarşamba günü (2 Kasım) konuyla ilgili olarak Kahire’de olağanüstü bir toplantı yapacağı bildirildi.

Arap diplomatik kaynakları, Arap Birliği’nin Suriye’den gösterilerin başladığı günden bu yana tutuklanan göstericilerin serbest bırakılmasını, güvenlik güçlerini cadde ve sokaklardan çekmesini, Arap Birliği temsilcilerinin Suriye’deki duruma nezaret etmesi için ortamı hazırlamasını ve muhaliflerle müzakere masasına oturmasını istediğini belirtiyor.

Arap Birliği’nin dönem başkanlığını yürüten Katar’ın başbakanı ve Dışişleri bakanı Şeyh Hamad bin Casim Al-i Sani’nin Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’den daha fazla kan dökülmemesi için geniş çaplı siyasi reformlar yapmasını istediği bildirildi. Hamad bin Casim, Şam yönetiminin şiddete devam etmesi halinde kendini dış müdahale ile karşı karşıya bulabileceği tehdidinde bulundu.

Uluslar arası haber ajanslarına sızan bilgilere göre Suriye yönetiminin Arap Birliğinin çözüm önerilerinde değişiklik yapmasını istediğini belirterek Şam’ın muhaliflerle Kahire’de değil, Suriye topraklarında görüşebileceğini ifade etti.

Reuters haber ajansı, Arap Birliği’nin çözüm girişimine rağmen Amerika’nın hala Beşşar Esed’in görevi bırakması gerektiğindeki ısrarını sürdürdüğünü bildirdi.

Mısır’da yayımlanan el-Yovm es-Sabi gazetesi ise Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Moskova’nın Libya’da yaşanan facianın Suriye’de tekrar etmesine asla izin vermeyeceğini söylediğini duyurdu.

Rusya ve Çin, daha önce batılı ülkeler tarafından BM Güvenlik Konseyi’ne getirilen ve Suriye’ye yaptırımlar uygulanmasını öngören kararı veto etmişti.

Öte yandan Libya’ya yönelik uluslar arası operasyona Katar ile birlikte destek veren Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Ziyad Al-i Nahyan, Suriye’ye yönelik bir uluslar arası müdahaleye gerek olmadığını söyledi.

Şeyh Nahyan, Arap Birliği planının başarısız olması durumunda ülkesinin konuyu Güvenlik Konseyi’ne götürüp götürmeyeceğine ilişkin bir soruya “Biz, hiçbir tarafın Suriye meselesinin bir uluslar arası mesele haline gelmesini istediğini sanmıyoruz. En azından biz Araplar böyle bir niyet taşımıyoruz” diye cevap verdi.



Makaleler

Güncel