Arap Birliği, Amerika'ya teslim oldu

img
Arap Birliği, Amerika'ya teslim oldu YDH

YDH- Şam yönetimi, Arap Birliği’nin Suriye’nin üyeliğini askıya alma kararını ABD’nin etkisinde alınmış yasadışı bir karar olarak niteledi.




 

YDH- Şam yönetimi, Arap Birliği’nin Suriye’nin üyeliğini askıya alma kararını ABD’nin etkisinde alınmış yasadışı bir karar olarak niteledi.

Suriye devlet televizyonunun haberine göre Suriye’nin Arap Birliği’ndeki daimi Temsilcisi Yusuf Ahmed, Arap Birliği’nin ülkesinin üyeliğini askıya alma kararının birliğin kuruluş bildirgesiyle çelişen yasadışı bir karar olarak niteledi.

Ülkesinin üyeliğinin askıya alınması kararının Arap Birliği’nin ölmesi anlamına geldiğini belirten Yusuf Ahmed, skandal olarak nitelediği bu kararın Arap Birliği’nin Amerika ve Batılı ülkelerin talimatlarına tam olarak teslim olduğunu gösterdiğini söyledi.

Arap Birliği, Amerika’nın yönlendirmesi ve Katar’ın girişimiyle bugün düzenlediği olağanüstü toplantıda Suriye’nin üyeliğini askıya alma kararı vermişti.

Arap Birliği ayrıca Suriye’ye ekonomik yaptırımlar uygulanacağını belirterek üyelerinin Suriye’deki büyükelçilerini de çekebileceğini açıkladı.

Suriye’deki sorunun çözümü için arabuluculuk girişiminde bulunan Arap Birliği, Suriye yönetiminin terörist grupların silahlı saldırılarına yönelik operasyonlarını gerekçe göstererek Şam yönetimini önerilen çözüm planına bağlı kalmamakla suçlamıştı.

Suriye’nin Arap Birliği’nin çözüm planını kabul ederek silahlarını teslim edenlerin genel af kapsamına alınacağını açıklamasından sonra Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Suriye’deki terörist gruplara silahlarını teslim etmeme çağrısı yapmış, Katar ise Şam yönetiminin çözüm planına bağlı kalmadığını öne sürerek Arap Birliği’ni olağanüstü toplantıya çağırmıştı.

Arap Birliği’nin Suriye’nin üyeliğini askıya alan kararı Suriye, Lübnan ve Yemen’in aleyhte oylarına karşılık 18 ülkenin oyuyla alındı. Irak ise oylamaya katılmadı. Kararın 16 Kasım'da yürürlüğe gireceği bildirildi.

Arap Birliği kararını protesto eden Suriyelilerin Katar’ın Şam büyükelçiliği önünde protesto gösterileri yaptığı bildiriliyor.

   



Makaleler

Güncel