Yeni Libya yönetiminin başı devrimcilerle dertte

img
Yeni Libya yönetiminin başı devrimcilerle dertte YDH

YDH- Libya’daki yeni yönetimin, Muammer Kaddafi’yi devirmek için çeşitli kentlerden başkent Trablus’a gelen silahlı milisleri kentlerine geri dönmeye ikna edemediği bildirildi.




 

YDH- Libya’daki yeni yönetimin, Muammer Kaddafi’yi devirmek için çeşitli kentlerden başkent Trablus’a gelen silahlı milisleri kentlerine geri dönmeye ikna edemediği bildirildi.

Londra’da yayımlanan el-hayat gazetesi, “Trablus’taki milislerin silahsızlandırılması zor görev” başlıklı haberinde Muammer Kaddafi rejimini devirmek için çeşitli kentlerden başkent Trablus’a gelen silahlı milislerin dağıtılmasının yeni Libya yönetimi için son derece zor bir görev olduğunu bildirdi.

Geçtiğimiz çarşamba günü Trablus kenti sakinlerinin silahların kentte kontrolsüz bir şekilde yayılmasını ve silahlı milislerin sebep olduğu şiddet olaylarını protesto eden bir gösteri düzenlediğini belirten gazete, diğer kentlerden Kaddafi rejimini devirmek için gelen silahlı milislerin hala kentten ayrılmadıklarına dikkat çekti.

Silahlı devrimcilerin, Trablus’taki devlet dairelerinde ya da eski rejim yöneticilerinin evlerinde veya çiftliklerinde kaldığını belirten gazete, kentte kontrol noktaları oluşturan milislerin ağır ve hafif çok sayıda silaha sahip olduklarını bildirdi.

Zintan kentinden gelen devrimcilerin Trablus uluslar arası havaalanını, Mısrata’dan gelenlerin Trablus’un doğusundaki Libya milli petrol şirketine ait mekanları kontrol altında tuttuğunu yazan el-Hayat, Trablus kenti Devrim Konseyi Başkanı Abdullah Nakir’in “devrimcileri başkentten çıkarmak oldukça zor; çünkü onların haklarına yönelik herhangi bir garanti yok” dediğini bildirdi.

Bazı devrimcilerin silah satın almak için 12 bin dolar harcadığını belirten Abdullah Nakir, milislerin kentten tahliyesi için onlara harcadıklarının geri ödenmesi gerektiğine dikkat çekerek “Devrimcilere yaptıklarınızdan dolayı size teşekkür ederiz haydi artık kentinize geri dönün demek mümkün değil” diye konuştu.

El-Hayat gazetesi, Libya’da kurulan Abdurrahman el-Kib başkanlığındaki yeni hükümetin defalarca milislerin silahsızlandırılmasının temel öncelikleri olduğunu söylediğini ancak bu konuda hiçbir şey yapmadığını bildirdi.

Libya İçişleri Bakanı Favzi Abdulal, 50 bin devrimcinin orduya ve güvenlik güçlerine katılacağını söylemiş; ancak mali imkansızlıklar sebebiyle bu planın uygulanamadığı bildirilmişti.



Makaleler

Güncel