İsrailliler: Daha da fazla travma yaşayacağız

24 Eylul 2024

Yerleşimcilerin korku ve belirsizlik içinde olduğu ve gidecek hiçbir yerleri olmadığını düşündükleri bildiriliyor.

YDH- Times of Israel'e göre, Mateh Asher Bölge Konseyi başkanı savaşın yerleşimciler üzerindeki ''duygusal etkisinden endişe duyduğunu'' söyledi.

Davidoviç aynı zamanda İsrail'in kuzey sınırındaki 23 belediye, köy ve bölgesel konseyde yerleşen ve evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 60 bin yerleşimciyi temsil eden Çatışma Bölgesi Forumu'nun da başkanı.

Mateh Asher bölgesindeki 32 topluluktan sekizi tahliye edildi ve 7 binden fazla yerleşimci ülke içinde yerinden edilmiş olarak kabul edildi.

Tahliye edilen bir yerleşimciye göre, İsraillilerin yaşadığı ''normal bir hayat değil''

Batı Celile'nin Mateh Asher Bölge Konseyi Başkanı Moshe Davidovich, Hizbullah'a verilen yanıtın “çok az, çok geç” olabileceğini söyledi.

Times of Israel'e konuşan Davidoviç, “Geçtiğimiz yıl boyunca kaos, bilinmezlik korkusu ve çaresizlik içinde yaşadık” dedi.

Mateh Asher bölgesindeki ve Hayfa'nın kuzeyindeki tüm bölgelerdeki okullar Pazar sabahından beri süresiz olarak kapalı; İsrail ordusu İç Cephe Komutanlığı kuzey İsrail'deki kamu faaliyetlerini kısıtladığı için etkinlikler iptal edildi ve mağazalar boş kaldı.

Davidoviç, “Son bir yıldır bize yardım eden kimse olmadı,” dedi. 

8 Ekim'den bu yana Hizbullah liderliğindeki güçler sınır boyunca neredeyse her gün İsrailli topluluklara ve askeri karakollara saldırdı ve grup bunu Hamas'a karşı savaş sırasında Gazze'yi desteklemek için yaptığını söyledi. 

'Rejim yardım etmiyor'

Davidovich, ''savaşın sloganının “Birlikte kazanacağız” olduğunu ancak “Tel Aviv'deki politikacıların kuzeydeki yerleşimcileri umursamadığını” söyledi.

Davidovich “Bize neler yaşadığımızı anladıklarını söylüyorlar ama sahteler. Sonra da hangi restoranda yemek yiyeceklerini konuşmaya geri dönüyorlar.” dedi.

Yerleşimci, sadece kendi bölgesinde değil, tahliye edilen tüm kuzey bölgesinde yaşanan duygusal sıkıntıdan endişe duyduğunu söyledi.

Yerleşimci ayrıca, ''rejim kurulurken ülkeyi işgal eden sömürgecilerin ve toplumu inşa eden yaşlı yerleşimcilerin şu anda otelden otele gidip durduğunu'' belirtti. 

Yerleşimci Davidoviç, “Bölgemizde hastalıktan değil ama üzüntüden ölen düzinelerce yerleşimcinin cenazesine katılıyorum.” dedi.

Her gün yerleşimcilerin kendisini aradığını ve evlerine ne zaman dönebileceklerini sorduklarını söyledi.

Bazılarının kendisine ülkenin merkezine taşındıklarını ve “geri dönmeyeceklerini” söylediğini aktardı.

Mateh Aşer Bölge Konseyi'ndeki ofisinde oturan sosyal hizmetler müdürü Alegra Davidi savaşın başlamasından bu yana duygusal sıkıntının arttığını bildirdi.

Davidi, “Kötü haberler bitmeyecek. Daha da fazla travma yaşayacağız.” dedi.

Times of Israel'in muhabirine göre, bölgedeki yerleşimcilerin neredeyse ağır çekimde hareket ettikleri, zamanı mühürledikleri hissi var.

Savaşın başında eşiyle birlikte Kibbutz Rosh Hanikra'dan tahliye edilen Yakov Lasry, “Bu çok uzun sürdü. Biteceği anı veya bir son göremiyoruz.” dedi.

Son olarak, yerleşimci Davidoviç, yerleşimcilere ne söyleyeceği konusunda hiçbir fikri olmadığını söyledi ve ekledi:

''Hangisinin daha kötü olduğunu bilmiyorum: Tahliye edilmek mi yoksa her gün tepemizde uçan roketler ve bombalarla yaşamak mı? İnsanlar beni arıyor ve evlerinde sığınakları yok. Ne diyebilirim ki? Nereye gidebilirler?''