Direnişin saldırıları yerleşimcileri paniğe sürükledi

img
Direnişin saldırıları yerleşimcileri paniğe sürükledi YDH

Lübnan’dan Jezreel Vadisi ve Celile bölgesine atılan yoğun roketler, bazı evlere isabet ederek ciddi maddi hasara neden oldu.




YDH - Hizbullah’ın sınır yerleşimlerine yoğun ateş açması, evlerinden sadece birkaç metre uzağa düşen roketlerle yerleşimcileri dehşete düşürdü. Jezreel Vadisi sakinleri, bu sabah (pazar) 103fm’e verdikleri röportajlarda, roketlerin düşüşü sonrasında yaşananları anlattı.

Sde Ya’akov’dan Israel Suisa, "Dün gece yatağa girdiğimizde havada bir şeylerin ters gittiğini hissettik… Saat 01.10’da bir alarm verildi ve o ana kadar hiç alarm sesi duymamıştık. Prosedürlere uygun olarak hızla sığınağa koştuk ve içeri girdikten hemen sonra her yeri sarsan bir patlama duyduk. Hazırlıklıydık ama bu kadar güçlü olacağını beklemiyorduk. On dakika bekledikten sonra dışarı çıktık ve roketin evimize sadece bir iki metre uzaklığa düştüğünü, tüm yolların toprak yığınlarıyla dolu olduğunu gördük. Orada, derinliği ve çapı üç metre olan bir krater oluşmuştu, bu gerçekten büyük bir olaydı," dedi.

Suisa, "Eve olan yakınlığı nedeniyle son birkaç metre toprak işlenmemiş gibiydi… Buraya düşen bombalar büyük hasara neden oldu. Tekerlekleri kopmuş arabalar, zarar görmüş evler ve kırık camlar vardı. Düşen roketlerin yakınında yaşayan aile, sıradan bir aile; açık alanda yaşayan insanlar değiller. Böyle bir hassasiyet olacağını söyleseler, evin bir metre dışı açık alan, ama bu bana bilim kurgu gibi geliyor. İnsanlar hem çalışamadıkları için hem de bu gece yaşadıkları korku nedeniyle çok üzgünler… Çalışmıyoruz, sığınağa koşarken bile bacaklarımız titriyordu," ifadelerini kullandı.

'Sığınağa koştuk ve birkaç saniye sonra patlamalar başladı'

Moreshet yerleşiminden Israel Shabu, evinin yakınındaki roketin patlama anını anlattı: "Bu tür olaylar için çok iyi organize olduk. Çok yetenekli bir acil durum ve toplumsal dayanıklılık ekibimiz var. Güzel manzaralı bir sokakta yaşıyoruz ve şu an bu sokaktaki manzara hiç güzel değil."

Shabu, o sabah yaşananları anlatmaya devam etti ve üçüncü alarmın saat 0.:15’te çaldığını belirtti: "Bizimle kalan iki torunumuz, daha önceki alarmlar nedeniyle odada uyuyordu. Bir dakikalık uyarı süremiz vardı. Eşimi uyandırdım, sığınağa koştuk ve birkaç saniye sonra patlamalar başladı. Önce küçük çıtırtılar, ardından büyük bir patlama oldu. Sığınağın içindeydik, kapıları kapattık ve aniden cam sesiyle birlikte çok yakın bir patlama duyduk. Talimatlara uygun olarak 10 dakika bekledik, ardından dışarı çıkıp durumu kontrol ettik."

Gece yarısından bir saat sonra, Celile, Jezreel Vadisi, Carmel, Afula ve Nasıra’da roket saldırıları başladı. Migdal Ha’emek kulesi yakınlarında şarapnel parçalarının düşmesiyle yangın çıktı.

Aşağı Celile’de 60 yaşında bir adam, şarapnel parçaları nedeniyle hafif yaralanarak Nasıra’daki İngiliz Hastanesi’ne kaldırıldı.

Saat 05.00 civarında Kneam, Ein Shosfit, Zarzir ve Besmat Tivon’da alarmlar çalmaya başladı. Yaklaşık bir saat sonra Batı Celile’de çatışmalar yeniden başladı.

Alarmlar sırasında, 17 yaşındaki bir genç, Zarzir’e doğru Yishai kavşağı yakınlarındaki 77. Otoyol üzerindeki ayrım çitine çarparak hayatını kaybetti. Olay yerine gelen acil yardım ekipleri gencin öldüğünü tespit etti ve 20 yaşındaki bir diğer genci orta ila ağır yaralı olarak Hayfa’daki Rambam Tıp Merkezi’ne kaldırdı.

İsrail ordusu sözcüsü bu sabah Lübnan topraklarından atılan yaklaşık 85 füze tespit ettiklerini, 'bir kısmının engellendiğini' ve bir kısmının da Tzur Şalom mahallesine ve Moreshet’e isabet ettiğini bildirdi.