Hizbullah milletvekili: ABD-İsrail projesi başarısız olacak

17 Ekim 2024

Lübnan Parlamentosu Direnişe Sadakat Bloğu milletvekili İbrahim el-Musevi direnişin kabiliyetlerinin yüksek düzeyde restorasyonu ve her an tırmanmaya hazır olması hakkında el-Meyadin'e konuştu.

YDH- El-Meyadin'e verdiği röportajda Lübnan Parlamentosu Direnişe Sadakat Bloğu milletvekili İbrahim el-Musevi, “düşmana acı çektirme aşamasının kapsamlı bir planın parçası olduğunu” teyit ederek “Direniş'in bugünkü konumunda sağlam bir şekilde kök saldığını” vurguladı.

El-Musevi, Direniş'in “kabiliyetlerini başarılı bir şekilde yüksek bir seviyeye çıkardığını” doğrulayarak ve “önümüzdeki günlerde işgalin sınırda karşılaştığı daha zor olayları duyacağımıza” söz verdi.

“Direniş'in ortaya çıkardığı silahların önceden belirlenmiş bir takvime ve sahadaki gelişmelere bağlı olarak daha da ilerleyeceğine” dikkat çeken el-Musevi, Direniş'in Binyamin operasyonunu gerçekleştirirken “onlarca kilometre ötedeki bir hedefi açık ve kesin bir şekilde seçtiğini” açıkladı.

ABD-İsrail projesi başarısızlığa mahkum

El-Musevi, el-Meyadin'e verdiği demeçte meselenin artık “savaş alanına, dirence ve sabra bağlı olduğunu” belirterek “ABD-İsrail projesinin büyük bir başarısızlığa mahkum olduğunu” vurguladı ve ekledi:

“ABD ve İsrail'in Lübnan'da Direnişi destekleyen herkesi sindirme çabalarına tanık oluyoruz ancak Direniş tüm onurlu insanların desteğiyle devam edecektir.”

Daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı “İsrail'in Hizbullah'a bağlı herkesi takip etme hakkı olduğunu ancak sivilleri hedef almaması gerektiğini” belirtmiş ve “Lübnan'ın yönetiminde bir değişiklik görmek istediğini, bunun Lübnanlıların kendi vereceği bir karar olduğunu” eklemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın “Hizbullah'a destek veren herkesin etkisini azaltmayı amaçladığı” yönündeki bu açıklamasını da yorumlayan el-Musevi, bunun “öldürme ruhsatı anlamına geldiğini” vurguladı.

Söz sahibi savaş alanıdır

El-Musevi ayrıca, üç hafta geçeli İsrail işgalinin “Lübnan'a birkaç metre girmek için bile büyük bir baskı uygulamaya çalıştığını ancak Direniş'in kahramanlarının bugün planlarıyla kararlı bir şekilde onlara karşı koyduğunu” açıkladı.

Milletvekili, “İşgalin Direniş üzerindeki baskıyı arttırmak için katliamlara başvurduğunu ancak düşmanın savaş alanında daha fazla darbe almaya devam edeceğini” belirtti.

Öncelik ateşkes

Siyasi durumla ilgili olarak el-Musevi, Hizbullah'ın Meclis Başkanı Nebih Berri'yi müzakereleri yürütmekle görevlendirdiğini belirtti ve “Berri, Batılı ülkelerle bu görüşmeleri yürütebilecek en yetenekli kişidir” dedi ve ekledi:

“Şu anda öncelik ateşkestir ancak düşman ateş altında müzakerelerde ısrar ederse, öyle olacaktır.”

El-Musevi UNIFIL konusunda ise “bu konunun uluslararası müzakerelere tabi olduğunu” belirterek “İsrail işgali bu UNIFIL güçlerini sahada bir kalkan olarak kullanmayı amaçlıyor” dedi.

El-Musevi  ayrıca “bu savaş sırasında Lübnanlıların yerinden edilmesinin seviyesi ve ölçeğinin eşi benzeri görülmemiş olduğunu” kabul ederek, yerinden edilenlere sığınak sağlayan herkese Hizbullah adına şükranlarını ifade etti.

El-Musevi'ye göre, İsrail, Lübnanlıları bölmeye ve aralarında anlaşmazlık yaratmaya çalışıyor ancak Musevi ''bu fitne girişimlerinin başarısız olacağını'' öne sürüyor.

Tahran'ın diplomatik çabalarına da değinen Musevi, “İran'ın ilk günden bu yana bölgede aktif olarak yer aldığını” ve “kararlı diplomatik çabalarının Lübnan'a verdiği güçlü desteği yansıttığını” ifade etti.