YDH- Suriye’nin kalbinde, geçmişte meşru Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed ve müttefikleri tarafından ortadan kaldırılan terör tehdidi diriliyor. ABD’nin uydusu olan HTŞ rejiminin kapsayıcılık görüntüsünün ardında, köktendinci ideolojilerin kök saldığı daha karanlık bir gerçeklik ortaya çıkıyor. El-Kaide ile bağlantılı olan Colani'nin kamuya açık taahhütlerinin mercek altına alındığı ve uluslararası toplumun yakından izlediği Suriye’nin bir dönüm noktasında durduğunu açıklayan, The Cradle’da yayımlanan makale, Suriye’nin dönüşümünü, yabancı savaşçıların rolünü ve Suriye'yi bekleyen tehlikeli geleceği inceliyor.
Heyet Tahrir eş-Şam'ın (HTŞ) Şam'da iktidarı ele geçirmesinden üç hafta sonra Suriyeliler kendilerini umut ve endişe arasında sıkışmış halde buluyor.
Pek çok kişi Beşşar Esed'in Baasçı diktatörlüğünün yıkılışını kutlarken, baskıcı yasalar dayatabilecek ve kaçmaya çalıştıkları otoriterliği tekrarlayabilecek bir İslam devletinin yükselişinden korkuyor.
The Cradle'ın yakın zamanda İdlib, Halep ve Şam'a yaptığı ziyaretler, acımasız bir güvenlik aygıtının eşlik ettiği köktendinci bir din devletinin şimdiden ortaya çıkmaya başladığının işaretlerini veriyor.
Suriyeliler için mesele artık değişim değil, bunun için ne kadar bedel ödeyecekleri.
Suriyeli bir kadın hakları aktivisti The Cradle'a “Esed düştüğünde çok kutlama yaptık” diyor.
Ancak Colani liderliğindeki Suriye'nin yeni rejimi Suriye'ye İslam hukukunu dayatır ve kadın haklarını ciddi şekilde kısıtlarsa, “onlara direneceğiz” diyor.
Colani'nin HTŞ'sinden (daha önce el-Kaide bağlantılı Nusra Cephesi olarak biliniyordu) militanların savaş sırasında Halep'te halka açık meydanlarda zina yaptıkları gerekçesiyle kadınları infaz ettiği günlere dönülmesinden korkup korkmadığı sorulduğunda ise şunları söylüyor:
“Colani göreve geldiğinden bu yana, bunların geçmişte yaptığımız hatalar olduğunu söylüyor. Bunların yalan olup olmadığını bilmiyorum. Colani’ye güvenmiyorum. Ama kendi kendime diyorum ki, izleyelim ve ne olacağını görelim. Umarım hükümet haklarımıza saygı gösterir. Burada hiç kimse geçmişin Esed hükümetinin baskısını bu kez de farklı -aşırı dinci- bir şekilde tekrarlamak istemiyor.’’
Suriye'de pek çok kişi kalıcı bir hükümet kurulana kadar Colani hakkında karar vermek için bekliyor. Ancak 29 Aralık'ta Colani üç yıl boyunca yeni bir anayasanın yazılmayacağını ve dört yıl boyunca seçimlerin yapılmayacağını açıklayarak HTŞ'ye iktidarını sağlamlaştırmak ve köktendinci ideolojisini devlete ve topluma dayatmak için bolca zaman verdi.
Buna cevaben laik bir Suriyeli X'e şunları yazdı:
“Şunu doğru anlamış mıyım, yani Ebu Musab el-Zerkavi ve Ebu Bekir el-Bağdadi'nin himayesindeki bir kişiye gelecekteki Suriye'yi yeniden inşa etmesi için güveniyor ve bunu yapması için ona dört yıllık açık çek mi veriyoruz? Doğru mu duydum?”
İki gün önce Halep'teki Rahman Camii'nde Cuma namazı sırasında imam hutbesinde kadın hakları konusunu ele aldı. İslam'ın toplumda adalet talep ettiğini ancak bunun kadın ve erkek arasında eşitlik anlamına gelmediğini vurguladı. Tekfircilikle eşanlamlı olan ve Alevilerin yok edilmesini savunmasıyla ünlenen İbn Teymiyye'ye atıfta bulunan din adamı, İslam hukukunun uygulanmasını savundu. İmam, 12 Aralık'ta Şam'da düzenlenen ve göstericilerin sivil devlet çağrısında bulunduğu bir protesto gösterisinden bahsetti ve gösteriye katılanları “güruhun” bir parçası olarak nitelendirdi. Aktivistler Halep'te laik bir devlet ve kadınlar için eşit haklar talep etmek üzere bir protesto planlamışlardı; ancak Şam'daki gösteriye gösterilen tepkiyi gördükten sonra bunu iptal etmeye karar verdiler.
Kadın hakları aktivisti The Cradle'a şunları söyledi:
“Şam'daki protestoculara nasıl davranıldığını gördükten sonra Halep'teki protestoyu yapmamaya karar verdik. Medya onları 'Şebbiha' ya da Beşşar Esed'in eski rejiminin destekçileri olarak adlandırdı. Bu yüzden protesto düzenlemek için kendimizi rahat hissetmedik.’’
Ancak o gün Halep'te, şehrin merkezindeki Sadullah el-Cebiri Meydanı'nda kadınların öncülük ettiği bir protesto gerçekleşti.
Peçe olarak bilinen baş ve yüz örtüleri takan bir grup kadın, eşit haklar talep etmek yerine İslami bir devlet kurulması çağrısında bulundu.
Sembolizm bu ideolojik değişimi pekiştiriyor. Halka açık bir parkta bulunan Şii bir şairin heykeli örtülmüş. Esed sonrası geçiş hükümetinin Başbakan Muhammed Beşir ve Adalet Bakanı Şadi Muhammed el-Vaisi gibi yeni İslamcı bakanlarının billboardları Halep sokaklarını süslüyor.
Adalet Bakanı Şadi Muhammed el-Vaisi İslam hukukunu uygulama sözü verdi ve 2015 yılında zina yapmakla suçlanan iki kadının infazına katıldığını gösteren videoların dolaşıma girmesi nedeniyle tartışmaların odağında yer aldı.
Verify-sy doğrulama ekibi, geçici bir hükümet yetkilisine dayanarak videonun gerçekliğini doğrularken, Vaisi'nin o sırada yargıç olarak görev yaptığını açıkladı.
Başbakan Muhammed Beşir'e gelince, New York Times (NYT) onun İdlib'in Cebel el-Zaviye bölgesinden olduğunu ve Suriye Arap Ordusu'na (SAA) karşı Colani'nin Nusra Cephesi ile birlikte savaşan Selefi silahlı grup Sakur el-Şam ya da Şam'ın Şahinleri'ne ev sahipliği yaptığını yazıyor. 2007 yılında elektrik mühendisliği alanında lisans derecesi alan Beşir, 2021 yılında İdlib Üniversitesi'nden “Şeriat ve Hukuk” alanında bir derece daha aldı. Beşir geçmişte, Nusra'nın 2015'te İdlib'i ele geçirmesinin ardından Colani'nin İdlib'i yönetmek için kurduğu Kurtuluş Hükümeti'ni yönetti.
NYT, Beşir'in Suriye hükümetini devirmeye yönelik savaş sırasında nerede olduğunun net olmadığını belirtiyor.
Suriye'nin olası geleceğine bakmanın bir yolu da İdlib'deki Kurtuluş Hükümeti yönetimindeki hayata bakmaktır. Colani 29 Aralık'ta “İdlib deneyimi tüm Suriye için uygun değil ama bir çekirdek” dedi.
2017 yılında ABD'li yetkili Brett McGurk, İdlib'in “11 Eylül'den bu yana en büyük el-Kaide sığınağı” haline geldiğine dair endişelerini dile getirmişti. McGurk, Colani'nin intihar bombacılarının İdlib'i ABD tarafından tedarik edilen TOW tanksavar füzelerinin yardımıyla ele geçirdiğinden bahsetmemişti.
İdlib şehrine kısa süre önce yaptığı bir ziyarette The Cradle, şehirdeki tüm kadınların başörtüsü taktığını ve bunların yaklaşık yarısının da yüzlerini tamamen örtecek şekilde peçe taktığını gözlemledi. Şehir merkezinde yürürken ve popüler bir restoranda yemek yerken, The Cradle birçok HTŞ savaşçısının rahat bir şekilde AK-47 taşıdığını ve askeri kıyafetler giydiğini gözlemledi. Bazılarının kollarında Kelime-i Şehadet olarak bilinen İslami inanç ifadesini gösteren siyah bantlar vardı.
Şehre ilk kavşaktan girdikten sonra The Cradle ekibi, HTŞ'nin Suriye devrimi olarak adlandırdığı Beşşar Esed'in başarılı bir şekilde devrilmesini anan büyük bir duvar resmi gördü.
Duvar resminin üzerinde üç çizgili ve üç yıldızlı yeni Suriye bayrağı yerine üzerinde Kelime-i Şehadet bulunan devasa beyaz bir bayrak vardı.
Afganistan İslam Emirliği'nde de aynı bayrak dalgalanıyor.
Suriye'de köktendinci bir dini hükümetin kurulmasından daha endişe verici olanı, Colani'nin İdlib'deki Kurtuluş Hükümeti'nin güvenlik aygıtını ülkenin geri kalanına yayma ihtimalidir. Pek çok Suriyeli Esed'in muhaberat olarak bilinen gizli polisinden kurtulduğu için memnun ancak Colani'nin İdlib'deki muhaberatı da çok acımasız.
Colani, el-Kaide'ye yakınlığıyla bilinen ve daha önce İdlib'deki genel güvenlik operasyonlarını yöneten Enes Hasan Hattab'ı ülkenin Genel İstihbarat Servisi'nin yeni başkanı olarak atadı. Kısa bir süre sonra Enes, Suriye Muhaberatının lağvedileceğini ve yeniden yapılandırılacağını duyurdu.
Ancak Enes’in İdlib'deki güvenlik aygıtıyla ilgili olarak İdlib vilayetindeki Binniş'ten 29 yaşındaki aktivist Muhammed Ali Başa el-Cezire’ye şunları söyledi:
“Son birkaç yıldır [Esed’in kontrolünde olmayan] kurtarılmış bölgelerdeki halka karşı uygulanan adaletsizliği ve HTŞ'ye bağlı güvenlik birimlerinin Esed'in güvenlik güçleri tarafından işlenen işkence altında öldürme ve keyfi gözaltı gibi aynı suçları işlemeye başladığını fark ettim.”
Halep'te peçe takmış kadınların İslam Devleti çağrısı yaptığı aynı protestoda, kadınlar ellerinde HTŞ hapishanelerinde tutulan oğullarının ve kocalarının resimlerini taşıyorlardı.
Bu yılın başlarında, üç çocuk babası ve Ceyş el-Ahrar silahlı grubunda savaşçı olan Abdülkadir el-Hekim'in 10 ay boyunca gözaltında tutulması ve işkenceyle öldürülmesinin ardından İdlib'de Kurtuluş Hükümetine karşı protestolar patlak verdi.
El-Cezire'ye konuşan Hakim'in kardeşi, “Genel Güvenlik Servisi'nden kardeşimin cesedini teslim etmelerini talep ettik, ancak bize onu gömdüklerini söylediler ve gömdükleri yerin adresini verdiler” dedi. Kardeşinin cesedini büyük bir çukurun içindeki toplu mezarda bulmuş. “İsimsiz, sadece numaralandırılmış çok sayıda mezar vardı” dedi.
HTŞ'nin (o dönemde Nusra Cephesi olarak biliniyordu) 2015 yılında İdlib'i ele geçirmesinin ardından çok sayıda Hıristiyan şehri ve civar köyleri terk etti. Evlerinin çoğu, kökleri Çin'in batısındaki Sincan eyaletine dayanan Türkistan İslam Partisi'nden (TİP) Uygur yabancı savaşçılar tarafından ele geçirildi.
Uygurlar, Colani'nin İdlib vilayetini Suriye Arap Ordusu'dan (SAA) geri almasında önemli bir rol oynadı. Bu yabancı savaşçılara yeni geçiş hükümeti altında Suriye vatandaşlığı verilebilirken, Colani birçoğunu Suriye'nin yeni ordusunda yüksek rütbelere terfi ettirdi.
The Cradle, İdlib şehrinden Türkiye ile Bab el-Hava sınır kapısı yakınlarındaki kalabalık bir kasaba ve HTŞ'nin kalesi olan Sarmada'ya giden eski ve aşırı kalabalık bir otobüse binerken, Uygur bir yabancı savaşçının yanında durdu. Belirgin Orta Asya Türk yüz hatlarına ve Selefi Müslümanlara özgü uzun, dökümlü bir sakala sahipti.
Bir başka örnekte, Darkuş kasabasından İdlib şehrine giden bir mikrobüse binen The Cradle, bir Uygur'un normal ücretten 10 Türk lirası daha azını kabul etmediği için şoförü azarladığını gördü.
TİP üyesi Uygur ve Özbek savaşçılar şu anda İdlib vilayetindeki Kalb Loze köyünde çok sayıda Dürzi evini işgal etmiş durumda. Nusra'nın 2015'teki fethi sırasında Tunuslu bir Nusra Cephesi komutanı ve savaşçıları, bir Dürzi'nin komutanın evini almasına direnmesi üzerine en az 20 Dürzi'yi katletti.
Uygur ve Özbek savaşçılar Kalp Loze ve Cebel el-Summak bölgesinin komşu köylerindeki Dürzi sakinlerini yıllarca terörize etmeye devam etti.
Kalp Loze'ye yaptığı bir ziyaret sırasında The Cradle, kasabadaki eski bir kilisenin kalıntılarının yanına büyük bir yeni cami inşa edildiğini ve kadınların neredeyse tamamının peçe taktığını gözlemledi. Eskiden köydeki Dürzi kadınlar saçlarını serbestçe gösterirlerdi.
The Cradle ile konuşan bölge sakinleri köyde hala çok sayıda Özbek'in yaşadığını ve TİP'li Uygur savaşçıların daha önce yakındaki bir tepede bulunan başka bir eski Hıristiyan kilisesinin kalıntılarında kurulan bir askeri kampı işgal ettiklerini doğruladı.
HTŞ şu ana kadar Halep'teki Hıristiyanlara iyi davrandı, topluma korkacak bir şeyleri olmadığına dair güvence verdi ve dini ayinlerin dışında güvenlik olarak silahlı adamlar sağladı.
The Cradle, Noel sabahı ayinlerden önce Halep'teki Aziz Elias Maruni Kilisesi'ni koruyan birkaç silahlı HTŞ savaşçısıyla kısa bir süre konuştu. Savaşçılar dost canlısıydı ve kiliseye giren ibadet edenlerle aralarında herhangi bir gerginlik yok gibiydi. Silahsız ve mavi mont giymiş bir grup genç Hıristiyan erkek de kilisenin dışında nöbet tutuyordu.
Kilise savaş sırasında SAA'ya karşı savaşan militan grupların attığı roketler nedeniyle ağır hasar görmüştü. Suriye ordusu Aralık 2016'da Halep'i militanlardan geri aldığında, Hıristiyanlar Noel ağaçlarını yakabilmiş ve bayramı kilisenin bombalanmış dış cephesinde güvenle kutlayabilmişti. SAA'nın 2016'da Halep'te kazandığı zaferden sonra, Hıristiyan cemaati liderlerinden George Bakhaş Reuters'a verdiği demeçte, “artık ibadet edenlerin teröristlerin elindeki bölgelerden gelen füzelerden korkmadıkları için kent genelinde ayine katılanların sayısının arttığını” söyledi.
Ancak HTŞ teröristleri şu anda Hıristiyanlara iyi davranıyor olsa da Hıristiyanların İdlib'den sürülmesi ve daha önce savaş sırasında Halep'te Hıristiyanların kaçırılması ve öldürülmesine ilişkin anılar Hıristiyan toplumu için unutulması zor anılar. HTŞ'ye bağlı Ensar el-Tevhid grubundan yabancı militanların Noel'den birkaç gün önce Hama'nın batı kırsalındaki Sukaylebiye kasabasının meydanında bir Noel ağacını yaktığını gösteren bir video klibin yayılmasının ardından endişeler arttı.
Daha da kaygı verici olanı, bir hafta önce Humus yakınlarındaki Hıristiyanlar Vadisi Vadi el-Nasara'da yaşlı bir Hıristiyan çiftin öldürüldüğüne dair haberlerdir. Başlangıçta bir soygun olarak bildirilen olayda, daha sonra kocanın geçmişte el-Kaide'nin yaygın bir uygulaması olan başı kesilerek öldürüldüğü ve kadının da soğukkanlılıkla vurulduğu ortaya çıktı.
Şam yakınlarındaki eski bir Hıristiyan kasabası olan Malula'nın bir sakini HTŞ'nin Hıristiyanları koruma güvencesi hakkında sorulduğunda şunları söyledi:
“Evet, ama asıl mesele şu ki biz onları zaten tanıyoruz. Malula'ya 10 yıl önce Nusra bayrağı altında gelip evleri yıkan ve halkı öldürenlerin çoğu hükümet düştükten sonra geri döndü.”
Aziz Simeon MS 390 yılında doğmuş ve MS 459 yılında ölmüş bir Hıristiyan münzeviydi. Onlarca yıl boyunca 18 metre yüksekliğindeki bir taş sütunun tepesinde yaşamış ve bu da onu antik dünyada önemli bir figür haline getirmiştir. Simeon'un sütununun kalıntıları üzerine devasa bir kilise ve manastır kompleksi inşa edilmiştir. Burası bin yıldan fazla bir süre boyunca Kudüs'e rakip olan önemli bir hac yeri haline geldi. The Cradle, bölgeyi ziyareti sırasında girişteki nöbetçi kulesine IŞİD logosu çizildiğini gördü. Arabadan indiğimizde bizi HTŞ'den bazı muhafızlar karşıladı. Dostça davrandılar ve içeri girmemize izin verdiler.
İçeri girdikten sonra The Cradle, tüm haçların ya sökülmüş ya da tahrip edilmiş olduğunu ve daha önce bölgeyi işgal eden militanların birkaç kiliseyi atış talimi için kullandığını gözlemledi. Bir kilisenin tüm cephesi kurşun delikleriyle doluydu.
En önemlisi, Aziz Simeon'un taş sütununun kalıntısı yoktu ve kompleksin merkezindeki konumunu çevreleyen duvarlar bir patlama nedeniyle çökmüştü.
Telegraph 2016'da sütunun kalıntılarının bir Rus hava saldırısında yok edildiğini iddia etmişti. Ancak, bombardımandan kaynaklanan başka bir hasar belirtisi yoktu. Bir hava saldırısının, Hıristiyanlar için kutsal olan ancak Selefi Müslümanlar tarafından putperest olarak görülen taş sütunun kalıntılarının bulunduğu kompleksin merkezini tam olarak hedef alması mümkün değildir.
IŞİD/HTŞ muhtemelen alandaki tüm haçları yok ettikten sonra sütun kalıntılarını da patlayıcılarla yıktı.
Colani'nin Suriye'deki azınlıkları koruma ve demokrasiyi tesis etme iddialarının, köktendinci bir dini diktatörlüğü sessizce inşa ederken uluslararası toplumdan gelen eleştirileri saptırma çabası olup olmadığı hala belirsiz. Ancak, eğer Colani'nin taahhütleri samimiyse, bu durum kendisi ile ABD ve Türkiye'deki destekçileri için başka bir sorun yaratabilir.
HTŞ için savaşmış çok sayıda akrabası olan bir Suriyeli, The Cradle'a Colani'nin savaşçılarının çoğunun, azınlıkları koruma ve demokratik seçimler yapma sözü veren söylemlerine kızgın olduğunu söylüyor:
“Çok aşırılar. Kızgınlar çünkü cihadı bunun için yapmadıklarını söylüyorlar.”
İdlib'de seyahat ederken The Cradle'ın üzerinde “Laiklik küfürdür” ve “Demokrasi putperestliktir” yazan siyah metal bir tabela görmesi tesadüf değil. Bu tür tabelalar daha önce de Şam'ın düşmesi halinde Suriye'nin geri kalanını bekleyen potansiyel geleceğe dair uyarılar olarak gösterilmişti.
Eğer bir İslam Devleti henüz gelmediyse, hızla yaklaşıyor demektir.
Çeviri: YDH