Nı̇jer'dekı̇ ABD bı̇rlı̇klerı̇ "mahsur kaldı”

img
Nı̇jer'dekı̇ ABD bı̇rlı̇klerı̇ "mahsur kaldı” YDH

Bir Kongre soruşturması için görüşülen ABD ordu mensupları, Nijer’de durumun ne kadar kötü olduğuna dair istihbarat raporlarının gizlendiğini söyledi.




YDH- The Intercept araştırmacı gazetecilik portalının bildirdiğine göre, Temsilci Matt Gaetz, Biden yönetiminin, ABD ordusunun Nijer ile ilişkilerinin durumu hakkında "istihbarat raporlarını aktif bir şekilde engellediğini" söyledi.

ABD ordu mensuplarının Gaetz'in ofisine, Pentagon'dan ilaç, posta veya diğer destekleri alamadıklarını söyledikleri bildirildi.

Gaetz ‘The Intercept'e verdiği demeçte, "Biden Yönetimi ve Dışişleri Bakanlığı büyük bir örtbas çabası içerisindedir. ABD'nin Nijer'deki diplomatik ilişkilerinin gerçek koşullarını saklıyorlar ve askerlerimizi görünürde hiçbir yardım olmadan bu ülkede fiilen terk ediyorlar." dedi.

Geçen yılın yaz aylarında gerçekleştirilen askeri darbenin ardından başta Fransa olmak üzere Batı ülkeleriyle bağlarını koparan Nijer, geçtiğimiz ay da ABD ile askeri ilişkilerini de sona erdirmişti.

Geçtiğimiz ay Nijer'de iktidardaki cuntanın sözcüsü Albay Binbaşı Amadou Abdramane ulusal televizyon kanalına çıkarak, ABD'yi kınadı ve iki ülke arasında uzun süredir devam eden “terörle mücadele” ortaklığını sona erdirmişti.

Nijer'de darbe hükümetinin sözcüsü, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada Niamey makamlarının ABD ile yapılan ve Amerikan askeri personeli ile Pentagon'un sivil yüklenicilerinin ülkede faaliyet göstermesine izin veren anlaşmayı feshetme kararı aldığını duyurmuştu.

Pentagon o tarihten bu yana geçen bir ay içinde konuya açıklık getirmeye çalıştığını belirtti.

ABD Afrika Komutanlığı ya da AFRICOM Şefi General Michael Langley perşembe günü The Intercept'e yaptığı açıklamada "ABD hükümeti konuya açıklık getirmek için çalışmaya devam ediyor" dedi.

Gaetz, Büyükelçi Kathleen FitzGibbon yönetimindeki ABD'nin Nijer Büyükelçiliği'nin "ABD'nin Nijer'deki diplomatik çabalarının başarısızlığını örtbas ettiğini" iddia etti.

Habere göre büyükelçilik, Hava Kuvvetleri'nin Özel Soruşturmalar Ofisi ya da OSI ve Afrika Özel Operasyonlar Komutanlığı'ndan gelen istihbaratı "reddediyor ya da engelliyor."

Haberde sözlerine yer verilen bir servis üyesi şunları söyledi: "AFRICOM liderlerimiz sahadaki atmosferi sağlamak için bize başvurduklarında, önce büyükelçiliğe gidiyorlar ve bildirilenden daha sulandırılmış ya da yanlış bir hikaye duyuyorlar. OSI'nin Nijeryalıların hassasiyetleri hakkında Büyükelçilik tarafından itibarsızlaştırılan ve %100 doğru olduğu ortaya çıkan en az 3 rapor biliyorum." (Dışişleri Bakanlığı iddiaları reddetti ancak kayıtlara geçen bir açıklama yapmadı).

Gaetz, "İstihbaratı engelliyorlar çünkü Nijer'in Afrika stratejilerinin merkezinde yer alması için yaptıkları milyarlarca dolarlık fiyaskonun tam bir başarısızlık olduğunu kabul etmek istemiyorlar" dedi.

Gaetz'in ofisi tarafından yapılan görüşmelerde, şu anda Nijer'de görev yapan ABD'li askerler, haberde yer alan ifadeyle, giderek “düşmanca” bir hal alan ülkede "işlevsel olarak mahsur kaldıklarını" söylediler. Askeri yetkililer, görev yapmalarının ya da görev sürelerinin bitiminde evlerine dönmelerinin yasak olduğunu dile getirdiler.

Sahra Çölü'nün güney sınırındaki Agadez kasabasında bulunan büyük ABD insansız hava aracı üssü olan ‘Hava Üssü 201'e posta, gıda, ekipman ve tıbbi malzemelerin "ulaşmasının engellendiğini" kaydeden haberde, "Nijer tarafından Savunma Bakanlığı'nın çabalarını ya da gereksinimlerini desteklemek üzere ülkeye giriş ya da çıkış yapacak hiçbir uçuşa izin verilmiyor" denildi.

Langley, The Intercept'e yaptığı açıklamada, "Askeri uçuşlar için bazı diplomatik izinler son zamanlarda reddedildi ya da yanıtlanmadı, bu da bazı durumlarda uzun süreli konuşlandırmaları zorunlu kıldı" dedi.

Pentagon Sözcüsü Pete Nguyen ise The Intercept'e yaptığı açıklamada, ABD personelinin "idamesinin" ticari yollarla devam ettiğini ve Pentagon'un "yaklaşan düzenli uçuşlarımız için izinleri onaylamak üzere" cunta ile "görüşmelerde" bulunduğunu söyledi.

Askeri personel Hava Üssü 201'deki kan bankasının yenilenmediğini, bunun da toplu bir zayiat durumunda askerleri tehlikeye atabileceğini belirtti.

Önümüzdeki ay, bireysel hizmet üyeleri için kritik ilaçların da tükeneceği bildirildi.

Haberde, Nijer'in başkenti Niamey'deki ana ticari havaalanında bulunan 101. Hava Üssü'ne atıfta bulunularak, ABD personelinin "defalarca yardım talebinde bulunduğu ancak AFRICOM gibi stratejik üst karargâhlarının rutin olarak kendilerinin ve AB101'in üst komuta zincirinin endişelerini görmezden geldiği ya da yardım veya rehberlik sağlamadığı" kaydedildi.

"Biden yönetimi Nijer'deki planlarının başarısız olduğunu kabul etmeli ve bu birlikleri derhal eve getirmelidir" diyen Gaetz, şöyle devam etti: "Eğer ay sonundan önce Nijer ve ABD arasında bir çözüm bulunmazsa, birliklerimiz tehlike altına girecektir."