İsrail askeri istihbarat şefinin istifası henüz başlangıç

img
İsrail askeri istihbarat şefinin istifası henüz başlangıç YDH

Yedioth Ahronoth gazetesi, İsrail ordusunda en az dördü albay rütbesinde olmak üzere, saha komutanları düzeyinde başka üst düzey subayların da meslektaşlarına istifa edeceklerini bildirdiklerini yazdı.




YDH - Yedioth Ahronoth, İsrail Askeri İstihbarat Müdürlüğü Aman'ın direktörü Aharon Haliva'nın istifasının üst düzey subaylar arasında 'domino etkisi' yarattığını yazdı.

Gazetede yer alan haberde, Haliva'nın 7 Ekim'de zaafiyetler nedeniyle istifa eden ilk İsrail Genelkurmay üyesi olduğu anımsatıldı.

Gazete, meslektaşlarına istifa edeceklerini bildiren en az dördü albay rütbesinde, saha komutanları düzeyinde başka üst düzey subayların da olduğunu bildirdi.

Haberde, Gazze Tümen Komutanı Tuğgeneral Avi Rosenfeld'in de bunlardan biri olduğu belirtildi. 

Öte yandan gazete, Gazze Tümeni'ni komuta eden ve daha sonra Güney Komutanlığı'nı devralan Strateji ve İran Dairesi Başkanı Eliezer Toledano'nun da son altı aydır kamuoyunun karşısına çıkmadığına dikkat çekti.

Haberde, gelecekteki olası istifalara ilişkin bu ikilemin zamanlamayla ilgili olduğu, zira bu istifaların özellikle son haftalarda işgal ordusu birliklerinin çoğunun Gazze'den çekilmesi nedeniyle Siyonist rejimin soykırım harekatının sona ermesini hızlandırabileceği değerlendirmesi yapıldı.

Bunun yanı sıra gazete, Haliva ve diğer üst düzey yetkililerin istifasının Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'yi ikilemde bıraktığı, zira Halevi'nin Genelkurmay'ı yeniden toplamasının ve ardından istifa etmesinin zor olacağına işaet edildi.

Gazete, Genelkurmay Başkanlığına Halevi'nin yerine iki ana aday daha olduğunu da ekledi. Bunlardan ilki şu anda bir tugay subayı olan Kuzey Komutanlığı komutanı Ori Gordin, ikincisi ise geçtiğimiz yıllarda Güney Komutanı olan Savunma Bakanlığı müsteşarı Eyal Zamir. 

Gazete, istifaların zamanlamasını etkileyecek bir başka faktörün de İsrail ordusu personeline dönük soruşturmalar olduğunu ve son zamanlarda Gazze ile ilgili kararların merkezinde yer alan onlarca üst düzey subayın hukuki danışmanlık aldığını ortaya çıkardığını bildirdi.

Gazeteye demeç veren 36. Tümen Komutanı Tuğgeneral Dadu Bar Khalifa, Siyonist rejimin Gazze'ye karşı yürüttüğü savaştaki en büyük başarısızlıklarından birini itiraf ederek, hazırlanan ve uygulanan operasyonel planların eksik ve sınırlı olduğunu vurguladı.



Makaleler

Güncel