Bozguncular ekseni: ABD karşıtları küresel düzeni bozmak için nasıl birleşiyor?

img
Bozguncular ekseni: ABD karşıtları küresel düzeni bozmak için nasıl birleşiyor? YDH

Foreign Affairs'te yayımlanan makalede Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore'nin Amerika'nın sürdürmeye çalıştığı dünya düzenini bozmaya çalıştığı öne sürülüyor.




YDH-  Andrea Kendall-Taylor ve Richard Fontaine, Rusya, Çin, İran ve Kuzey Kore'nin Amerika'nın sürdürmeye çalıştığı dünya düzenini bozmaya çaıştığını öne sürüyor.  ''The Axis of Upheaval How America’s Adversaries Are Uniting to Overturn the Global Order'' başlığıyla Foreign Affairs'te yayımlanan makaleyi Keda Bakış YDH için çevirdi. 

                                                                                         ***

2 Ocak günü sabahın erken saatlerinde Rus kuvvetleri Ukrayna'nın Kiev ve Kharkiv şehirlerine önemli bir füze saldırısı düzenledi. Bu saldırı en az beş masum sivilin trajik bir şekilde hayatını kaybetmesine, 100'den fazla kişinin yaralanmasına ve altyapının büyük zarar görmesine neden oldu.

Olay sadece yıkıma neden olmakla kalmamış, aynı zamanda çeşitli ülkelerin Rusya'yı destekleme konusundaki işbirlikçi çabalarını da gözler önüne sermiştir. Saldırı Çin'den alınan teknoloji ile donatılmış silahlar, Kuzey Kore'den alınan füzeler ve İran'dan alınan insansız hava araçları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu ülkeler geçtiğimiz birkaç yıl boyunca Moskova'nın Ukrayna'daki askeri kabiliyetlerinin güçlendirilmesinde önemli roller oynadılar.

Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinin ardından Moskova, İran tarafından tasarlanan 3.700'den fazla insansız hava aracını başarıyla konuşlandırdı. Halihazırda Rusya ayda en az 330 drone üretme kapasitesine sahip ve üretim rakamlarını daha da arttırmak amacıyla sınırları içinde yeni bir drone fabrikası kurmak için İran ile aktif olarak çalışıyor. Ayrıca, Kuzey Kore Rusya'ya balistik füzeler ve önemli miktarda mühimmat sağlarken, Ukrayna'nın stokları önemli ölçüde azalmıştır.

Çin, Rusya için çok önemli bir destek sistemi olarak ortaya çıkmıştır. Rus petrol ve doğalgaz alımını önemli ölçüde arttıran Pekin, Moskova'nın mali kaynaklarına milyarlarca dolar katkıda bulunmuştur. Çin'in yarı iletkenler, elektronik cihazlar, radar ve iletişim karıştırma ekipmanlarının yanı sıra jet-savaş uçağı bileşenlerini de kapsayan kapsamlı askeri teknoloji tedariki de aynı derecede kayda değerdir.

Gümrük verileri, Batı tarafından uygulanan ticari yaptırımlara rağmen, Rusya'nın Çin'den bilgisayar çipi ve çip bileşenleri ithalatının savaştan önceki seviyelere istikrarlı bir şekilde yaklaştığını ortaya koyuyor. Dikkat çekici bir şekilde, bu malların yarısından fazlası Çin menşeli.

Çin, İran ve Kuzey Kore'nin desteği Rusya'nın savaş alanındaki duruşunu güçlendirdi, Batı'nın Moskova'yı izole etme çabalarını boşa çıkardı ve Ukrayna'ya zarar verdi. Yine de bu ortaklık sadece yüzeyseldir.

Dörtlü arasındaki işbirliği 2022'den önce de yükselişteydi ancak çatışma, birbirlerine bağlı ekonomik, askeri, siyasi ve teknolojik bağların büyümesini hızlandırdı. Dört ülke çıkarlarını giderek daha fazla örtüştürüyor, söylemlerini uyumlu hale getiriyor ve askeri ve diplomatik çabalarını senkronize ediyor. Bu ittifak, jeopolitik zemini temelden yeniden şekillendiren bir değişim olarak yeni bir yıkım ekseni oluşturuyor.

Koalisyon kapalı bir grup ya da bir ittifak değildir. Aslında, mevcut uluslararası sistemin temelini oluşturan ilkelere, düzenlemelere ve örgütlere meydan okumak gibi ortak bir amaçla bir araya gelen hoşnutsuz uluslardan oluşan bir koalisyondur. Bu dört ülke işbirliği yaptığında, birleşik eylemlerinin bireysel çabalarından çok daha büyük bir etkisi olur. Birlikte çalışarak birbirlerinin askeri yeteneklerini güçlendiriyor, yaptırımlar gibi ABD dış politika önlemlerinin etkinliğini zayıflatıyor ve Washington ile müttefiklerinin küresel düzenlemelere uymasını engelliyorlar. Ortak hedefleri, ABD'nin hakimiyetinde olduğuna inandıkları mevcut düzene bir alternatif oluşturmaktır.

Birçok Batılı gözlemci Çin, İran, Kuzey Kore ve Rusya arasındaki işbirliğinin önemini genellikle göz ardı etmiştir. Bu dört ülkenin kendi içlerinde farklılıkları ve güvensizlik geçmişleri olsa da, ABD'nin ve liderlik konumunun altını oyma yönündeki ortak hedefleri güçlü bir bağ oluşturmaktadır. Bu eksen üyelerinin hırslarının Asya, Avrupa ve Orta Doğu'daki çeşitli bölgelerde istikrarı bozucu olduğu şimdiden kanıtlanmıştır. Bu nedenle, ABD dış politikasının, artan koordinasyonlarından kaynaklanan yıkıcı sonuçların yönetimine öncelik vermesi ve eksenin küresel sistemi bozmasını engellemesi hayati önem taşımaktadır.

Batı karşıtı kulüp

Eksen üyeleri arasındaki işbirliğinin köklü bir geçmişi vardır. Çin ve Rusya arasındaki ortaklık, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana istikrarlı bir şekilde güçlenmekte olup Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesinin ardından kayda değer bir ivme kazanmıştır. Yıllar içinde Çin'in Rusya'nın dış ticaretindeki payı önemli bir büyüme göstererek 2013 ve 2021 yılları arasında iki katına çıkarak yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükselmiştir.

Ayrıca Rusya, Çin'in önemli bir silah tedarikçisi olarak ortaya çıkmıştır. 2018 ve 2022 yılları arasında Çin'in silah ithalatının toplam yüzde 83'ü Rusya'dan gelecektir. Bu işbirliği Çin ordusunun hava savunma, gemisavar ve denizaltı kabiliyetlerini geliştirmesine olanak sağlayarak Çin'in potansiyel deniz çatışmalarındaki gücünü artırdı.

Ayrıca Pekin ve Moskova, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin lideri Xi Jinping'in 2022 başlarında imzaladıkları ortak manifestoda da görüldüğü üzere ortak bir vizyon ortaya koymuşlardır. Bu manifesto sadece sınırsız bir ortaklığa olan bağlılıklarını pekiştirmekle kalmamış, aynı zamanda ABD'nin hakimiyetinden uzak çok kutuplu bir sistemi benimseyen yeni bir uluslararası ilişkiler türü çağrısında bulunmuştur.

İran eksenin diğer üyeleriyle ilişkilerini sağlamlaştırdı. İran, 2011 yılında başlayan iç savaş sırasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı desteklemek için Rusya ile işbirliği yaptı. Buna ek olarak Çin, Rusya'nın Tahran'ı ABD yaptırımlarından koruma çabalarının bir parçası olarak 2020'den bu yana önemli miktarda İran petrolü satın alarak İran'a aktif olarak yardım etmektedir. Kuzey Kore uzun zamandır Çin'i ana müttefiki ve ticaret ortağı olarak görürken, Rusya ile de samimi ilişkilerini sürdürüyor.

İran 1980'lerden bu yana Kuzey Kore füzeleri satın alıyor ve Kuzey Kore'nin Hizbullah ve potansiyel olarak Hamas gibi İran'ın vekil gruplarına silah sağladığına dair göstergeler var. Kuzey Koreli üst düzey yetkili Kim Yong Nam'ın 2017 yılında İran'a yaptığı bir ziyaret sırasında ortak düşmana karşı birleşik bir cephe oluşturduklarını vurgulayan açıklamasında da vurgulandığı üzere, hem Pyongyang hem de Tahran Washington'a karşı ortak bir nefret beslemektedir.

Ancak Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgali, bu dört ülke arasındaki yakınlaşmayı tarihsel bağlarını aşan bir şekilde hızlandırdı. Moskova, son yirmi yılda Tahran'ın en büyük silah tedarikçileri arasında yer aldı ve şu anda en büyük yabancı yatırım kaynağı; Rusya'nın İran'a ihracatı 2022'nin ilk on ayında yüzde 27 arttı.

Beyaz Saray'a göre Rusya son iki yıldır Hizbullah ve diğer İran vekilleriyle daha fazla istihbarat paylaşıyor ve onlara daha fazla silah sağlıyor ve Moskova BM Güvenlik Konseyi'ndeki tartışmalarda bu vekilleri savunuyor.

Geçtiğimiz yıl Rusya, Çin'in en büyük ham petrol kaynağı olarak Suudi Arabistan'ın yerini aldı ve iki ülke arasındaki ticaret 240 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı. Moskova ayrıca Güvenlik Konseyi yaptırımlarına uygun olarak daha önce Rus bankalarında dondurulmuş halde bulunan milyonlarca dolarlık Kuzey Kore varlığını da serbest bıraktı. Çin, İran ve Rusya, sonuncusu Mart 2024'te olmak üzere üç yıl üst üste Umman Körfezi'nde ortak deniz tatbikatı düzenledi. Rusya ayrıca Çin ve Kuzey Kore ile üçlü deniz tatbikatları yapmayı da teklif etmiştir.

Çin, İran, Kuzey Kore ve Rusya arasında artan işbirliği, Batı egemenliğindeki küresel düzene karşı ortak muhalefetlerinden ve bu sistemin kendilerine hak ettikleri statüyü veya hareket özgürlüğünü tanımadığına dair inançlarından kaynaklanan bir karşıtlıktan besleniyor.

Her ülke bir etki alanı olduğunu iddia ediyor: Çin'in Tayvan ve Güney Çin Denizi'ne kadar uzanan “temel çıkarları”; İran'ın Irak, Lübnan, Suriye, Yemen ve diğer yerlerde Tahran'a koz veren vekil gruplardan oluşan “direniş ekseni”; Kuzey Kore'nin Kore Yarımadası'nın tamamı üzerindeki iddiası; ve Rusya'nın Kremlin için en azından tarihi imparatorluğunu oluşturan ülkeleri içeren “yakın çevresi”. Dört ülke de ABD'yi bu etki alanlarını oluşturmanın önündeki başlıca engel olarak görüyor ve Washington'un kendi bölgelerindeki varlığının azaltılmasını istiyor.

Hepsi de evrensel değerler ilkesini reddediyor ve Batı'nın kendi demokrasi markasını savunmasını meşruiyetlerini zayıflatma ve iç istikrarsızlığı körükleme girişimi olarak yorumluyor. Tek tek devletlerin demokrasiyi kendileri için tanımlama hakkına sahip olduğunda ısrar ediyorlar.

Sonuçta, ABD ile geçici uzlaşmalar yapsalar da, Batı'nın dünya sahnesinde iktidara yükselmelerini (veya geri dönmelerini) kabul edeceğine inanmıyorlar. İçişlerine dışarıdan karışılmasına, ABD ittifaklarının genişlemesine, Amerikan nükleer silahlarının yurtdışına yerleştirilmesine ve zorlayıcı yaptırımların kullanılmasına karşı çıkmaktadırlar.

Bununla birlikte, geleceğe yönelik olumlu bir vizyon ortaya konması zor görünüyor. Bununla birlikte tarih, bir grup hoşnutsuz gücün net bir gündem olmadan da kargaşaya neden olabileceğini göstermiştir. Almanya, İtalya ve Japonya'yı orijinal “Mihver” olarak birleştiren 1940 tarihli Üçlü Pakt, her ülkenin hak ettiği yeri alacağı yeni bir düzen kurmayı amaçlıyordu. Nihayetinde başarısız olmalarına rağmen, İkinci Dünya Savaşı önemli küresel karışıklıklara yol açmıştır.

Benzer şekilde, Çin, İran, Kuzey Kore ve Rusya'dan oluşan eksenin mevcut sistemi bozmak için alternatif bir uluslararası düzen için tutarlı bir plana ihtiyacı yoktur. Mevcut düzenin temel ilkelerine karşı ortak muhalefetleri ve değişim yaratma kararlılıkları, işbirliğine dayalı eylem için güçlü bir temel sağlamaktadır.

Eksen üyeleri arasında bölünmeler var. Örneğin, Çin ve Rusya Orta Asya'da nüfuz sahibi olmak için rekabet ederken, İran ve Rusya Çin, Hindistan ve Asya'nın diğer bölgelerindeki petrol pazarları için yarışmaktadır. Bu dört ülkenin birbirleriyle karmaşık tarihsel ilişkileri de var. Sovyetler Birliği 1941 yılında İran'ı işgal etti; Rusya ve Çin sınır anlaşmazlıklarını ancak 2004 yılında çözdüler ve daha önce İran'ın nükleer programlarını kısıtlama ve Kuzey Kore'yi izole etme çabalarını desteklemişlerdi.

Şu anda Çin, güçlenen bir Kim Jong Un'un Kuzeydoğu Asya'daki gerilimleri tırmandırabileceğinden ve Çin'in karşı çıktığı daha büyük bir ABD askeri varlığını çekebileceğinden korkarak Kuzey Kore'nin Rusya ile artan bağlarından endişe duyuyor olabilir. Ancak bu farklılıklar, Batı egemenliğindeki bir dünyaya karşı ortak muhalefetin yarattığı bağları koparmaya yetmiyor.

Kremlin'deki katalizör

Moskova bu ittifakın başlatılmasında merkezi bir rol oynamıştır. Ukrayna'ya yapılan saldırı, Putin'in Batılı güçlere karşı uzun süredir yürüttüğü kampanyada kesin bir dönüm noktası oldu. Putin'in sadece Ukrayna'yı zayıflatmakla kalmayıp aynı zamanda küresel düzeni bozma kararlılığı da artmıştır.

Hedeflerine ulaşmak için kendi ideolojisini paylaşan ülkelerle bağlarını güçlendirdi. Çatışmanın başlangıcından bu yana Batı ticareti, yatırımı ve teknolojisinden mahrum kalmasının bir sonucu olarak, Moskova'nın saldırgan eylemlerini sürdürmek için müttefiklerine güvenmekten başka sınırlı alternatifi vardı.

Bu ittifakın üyelerinden gelen mühimmat, insansız hava araçları, mikroçipler ve diğer yardımlar Rusya'ya büyük ölçüde yardımcı oldu. Ancak Kremlin bu ülkelere ne kadar bağımlı olursa karşılığında o kadar fazla taviz vermek zorunda kalıyor.

Pekin, Pyongyang ve Tahran Moskova üzerindeki nüfuzlarını kullanarak askeri kapasitelerini arttırıyor ve ekonomik fırsatlarını genişletiyor. Rus işgalinden önce bile Moskova'nın Pekin'e yaptığı askeri yardım ABD'nin Çin karşısındaki askeri avantajını aşındırıyordu.

Rusya Çin'e her zamankinden daha sofistike silahlar sağladı ve iki ülkenin ortak askeri tatbikatlarının kapsamı ve sıklığı arttı. Suriye'de ve Ukrayna'nın Donbas bölgesinde savaşan Rus subaylar Çinli personelle değerli dersler paylaşarak Halk Kurtuluş Ordusu'nun operasyonel deneyim eksikliğini gidermesine yardımcı oldular ki bu da daha deneyimli ABD kuvvetlerine kıyasla kayda değer bir zayıflık.

Çin'in askeri modernizasyonu Rusya ile savunma işbirliğini derinleştirme aciliyetini azaltmış olsa da iki ülkenin teknoloji transferi ve ortak silah geliştirme ve üretimine devam etmesi muhtemeldir. Örneğin Şubat ayında Rus yetkililer Çinli meslektaşlarıyla yapay zekanın askeri uygulamaları üzerinde çalıştıklarını doğruladı.

Moskova denizaltı teknolojisi, uzaktan algılama uyduları ve uçak motorları gibi diğer kilit alanlarda da Pekin'e karşı üstünlüğünü koruyor. Çin daha bağımlı bir Rusya'ya ilave ileri teknolojiler sağlaması için baskı yapabilirse, bu transfer ABD'nin avantajlarını daha da zayıflatabilir.

Rusya'nın İran ve Kuzey Kore ile etkileşimleri de benzer bir model sergilemektedir. Biden yönetimi, Moskova ve Tahran arasındaki ittifakı, İran'ın askeri yeteneklerini geliştiren olağanüstü bir savunma ortaklığı olarak nitelendirdi. Rusya İran'a son teknoloji uçaklar, hava savunma sistemleri, istihbarat, gözetleme, keşif ve siber yetenekler sağladı.

Bu hükümler Tahran'ın ABD veya İsrail'den gelebilecek herhangi bir askeri müdahaleye karşı koymasına yardımcı olmayı amaçlıyor. Öte yandan Kuzey Kore'nin Rusya'ya verdiği mühimmat ve diğer askeri destek karşılığında Moskova'dan gelişmiş uzay, füze ve denizaltı teknolojisi istediği iddia ediliyor.

Rusya'nın bu talepleri kabul etmesi halinde Kuzey Kore nükleer kapasiteli kıtalararası balistik füzelerinin hassasiyetini ve dayanıklılığını artırma ve denizaltılarının erişimini ve etkinliğini genişletmek için Rus nükleer tahrik teknolojisinden yararlanma fırsatına sahip olacaktır.

Rusya'nın Ukrayna'daki çatışmada Kuzey Kore silahlarını kullanması, Pyongyang'a füze programını iyileştirmek için değerli bilgiler sağlamıştır ve Rusya'nın desteği, Kuzey Kore'nin bir önceki yılki iki başarısız denemenin ardından Kasım ayında başarılı bir askeri keşif uydusu fırlatmasını kolaylaştırmış olabilir.

Dört eksen ülkesi arasındaki güçlü bağlar Pyongyang ve Tahran'daki liderleri cesaretlendirdi. Halihazırda hem Çin hem de Rusya'dan güçlü destek alan Kim, Kuzey Kore'nin Güney Kore ile uzun süredir devam eden barışçıl yeniden birleşme politikasından vazgeçti, Seul'e yönelik tehditlerini arttırdı, nükleer baskı ve füze denemelerine girişti ve ABD ile görüşmelere ilgi göstermediğini ortaya koydu.

Derinleşen ittifakları ile Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırısı arasında doğrudan bir ilişki yok gibi görünse de, Rusya'nın artan desteği İran'ı muhtemelen olay sonrasında bölgesel vekillerini harekete geçirmeye daha meyilli olmaya teşvik etti. İran'ın 2015 nükleer anlaşmasına katılmasını sağlayan Rusya ve Batı'nın ortak diplomatik çabaları ve baskısı artık uzak bir anı.

Halihazırda Moskova ve Pekin, Tahran'ın Batı baskısına direnmesine yardımcı oluyor, İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerini kolaylaştırıyor ve Washington'un yeni bir nükleer anlaşmayı yeniden müzakere etme girişimlerini reddediyor.

Amerika baltalandı

Eksen üyeleri arasındaki işbirliği, Washington ve ortaklarının onlara karşı koymak için sıklıkla kullandıkları araçların gücünü de azaltıyor. Bunun en bariz örneği, Ukrayna'daki savaşın başlamasından bu yana Çin'in Rusya'ya daha önce Batı'dan ithal ettiği yarı iletkenleri ve diğer temel teknolojileri tedarik ederek Batı'nın ihracat kontrollerinin etkinliğini azaltmasıdır. Dört ülke de ABD dolarına olan bağımlılıklarını azaltmak için çalışıyor.

Rusya'nın Çin renminbisi ile faturalandırılan ithalatının payı 2021'de yüzde üç iken 2022'de yüzde 20'ye yükseldi. Aralık 2023'te ise İran ve Rusya ikili ticareti kendi yerel para birimleriyle yürütmek üzere bir anlaşma imzaladı. Eksen üyeleri, ekonomik işlemlerini ABD yaptırımlarının erişemeyeceği bir yere taşıyarak Batı yaptırımlarının yanı sıra yolsuzlukla mücadele ve kara para aklamayla mücadele çabalarının da etkinliğini zayıflatıyor.

Çin, İran, Kuzey Kore ve Rusya, ortak sınırlarından ve kıyı bölgelerinden yararlanarak ABD'nin engellemelerine karşı güvenli ticaret ve ulaşım ağları kurabiliyor. Örneğin İran, ABD'nin transferleri durdurmak için çok az güce sahip olduğu Hazar Denizi üzerinden Rusya'ya insansız hava araçları ve diğer silahları göndermektedir. Eğer ABD Hint-Pasifik bölgesinde Çin ile çatışmaya girerse Pekin Moskova'dan destek isteyebilir.

Rusya güney komşusuna karadan petrol ve gaz ihracatını arttırarak Çin'in bir çatışma sırasında ABD güçlerinin engelleyebileceği denizden enerji ithalatına olan bağımlılığını azaltabilir. Rusya'nın şu anda Ukrayna'daki Rus birliklerine silah tedarik etmek için aşırı hızda çalışan savunma sanayi üssü, daha sonra bir Çin savaş çabasını sürdürmek için dönebilir. Bu tür bir işbirliği Çin'in Amerikan ordusuna üstün gelme ihtimalini arttıracak ve Rusya'nın ABD'nin jeopolitik etkisini azaltma hedefini ilerletmesine yardımcı olacaktır.

Bu eksen aynı zamanda Washington'un, üyelerinin istikrar bozucu eylemlerine karşı durabilecek uluslararası koalisyonları bir araya getirme becerisini de engelliyor. Örneğin Çin'in Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınamayı reddetmesi, Afrika, Latin Amerika ve Orta Doğu'daki ülkelerin aynı şeyi yapmasını çok daha kolaylaştırdı.

Pekin ve Moskova, Batı'nın İran'ı izole etme çabalarını da engelledi. Geçen yıl, İran'ı ağırlıklı olarak Asya'da faaliyet gösteren Şangay İşbirliği Örgütü'nde gözlemcilikten üyeliğe yükselttiler ve ardından Çin ve Rusya'nın Batı'ya karşı bir denge unsuru olarak gördükleri BRICS'e katılması için bir davet düzenlediler.

İran'ın bölgesel müdahaleleri ve nükleer çalışmaları diğer ülkeleri İran hükümetiyle iş yapmaktan çekinir hale getirmiş olsa da uluslararası forumlara katılımı rejimin meşruiyetini arttırmakta ve üye ülkelerle ticaretini genişletmek için fırsatlar sunmaktadır.

Eksen üyelerinin enformasyon alanındaki çabaları aynı zamanda ABD'nin duruşuna verilen uluslararası desteği de zayıflatıyor. Çin, İran ve Kuzey Kore Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini ya savundu ya da açıkça kınamaktan kaçınırken, Kremlin'in NATO'yu çatışmayı kışkırtmakla suçlamasını yineledi. Benzer şekilde, Hamas'ın Ekim ayında İsrail'e yönelik saldırılarına verdikleri tepki de benzer bir model izledi.

İran hem devlet medyasını hem de sosyal medya platformlarını kullanarak Hamas'a desteğini ifade etti, İsrail'i kınadı ve İsrail'in askeri misillemesine olanak sağladığı için ABD'yi eleştirdi. Bu arada, Rus ve daha az ölçüde de olsa Çin medyası ABD'nin İsrail'e yönelik sürekli desteğini şiddetle kınadı. Gazze çatışmasını istismar ederek Washington'u dünyada istikrarı bozan ve otoriter bir güç olarak resmettiler ki bu söylem özellikle Afrika, Asya, Latin Amerika ve Orta Doğu'da yankı buldu.

Eksen üyeleri arasında açık bir koordinasyon olmamasına rağmen, ana temalar üzerindeki uyumları ve mesajlarının tekrarı inandırıcılıklarını ve ikna ediciliklerini arttırmaktadır.

Alternatif bir düzen olabilir mi?

Küresel düzenler, onlara liderlik eden güçlü devletlerin gücünü arttırır. Örneğin ABD, yaratılmasına yardımcı olduğu liberal uluslararası düzene yatırım yapmıştır çünkü bu düzen Amerikan tercihlerini yansıtmakta ve ABD'nin nüfuzunu genişletmektedir.

Bir düzen çoğu üye için yeterince faydalı olmaya devam ettiği sürece, çekirdek bir grup devlet onu savunacaktır. Muhalif ülkeler ise kolektif eylem sorunuyla karşı karşıyadır. Eğer topluca iltica ederlerse, kendi isteklerine daha uygun alternatif bir düzen yaratmayı başarabilirler. Ancak etrafında birleşebilecekleri güçlü devletlerden oluşan çekirdek bir küme olmadıkça, avantaj mevcut düzende kalmaya devam edecektir.

On yıllar boyunca ABD liderliğindeki düzene yönelik tehditler, bu düzeni yıkma gücü çok az olan bir avuç haydut devletle sınırlıydı. Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve bunun yol açtığı devletlerarası ilişkilerin yeniden yapılandırılması, kolektif eylem üzerindeki kısıtlamayı ortadan kaldırdı.

Bozguncular ekseni yeni bir ağırlık merkezini, mevcut düzenden memnun olmayan diğer ülkelerin başvurabileceği bir grubu temsil ediyor. Bu eksen, giderek daha organize ve rekabetçi hale gelen iki düzenin karakterize ettiği bir uluslararası sistemin habercisidir.

Tarihsel olarak, rekabet halindeki düzenler, özellikle aralarındaki coğrafi dikişlerde çatışmaya davetiye çıkarmıştır. Savaşlar, toprak anlaşmazlığı, ulusal çıkarları veya bir müttefikin çıkarlarını koruma ihtiyacı ya da bir rejimin bekasına yönelik tehdit gibi belirli koşullardan kaynaklanır. Ancak bu koşullardan herhangi birinin savaşa yol açma olasılığı, düello emirlerinin varlığında artar.

Bazı siyaset bilimi araştırmacıları, tek bir düzenin hüküm sürdüğü dönemlerin -örneğin on dokuzuncu yüzyılın büyük bölümünde Avrupa Konseyi tarafından sürdürülen güç dengesi sistemi veya Soğuk Savaş sonrası ABD'nin hakim olduğu dönem-, iki dünya savaşı arasındaki çok kutuplu dönem ve Soğuk Savaş'ın iki kutuplu sistemi gibi birden fazla düzenle karakterize edilen dönemlere kıyasla çatışmalara daha az eğilimli olduğunu bulmuşlardır.

Bu yeni dönemde rakip düzenlerin ortaya çıkmasına eşlik eden istikrarsızlık, potansiyel saldırganların eksenin alternatif kuralları kabul etmesinden cesaret alması ve provokatif eylemlerde bulunmaları halinde izolasyonla karşılaşmaktan daha az endişe duymaları nedeniyle dünyaya sergilenmiştir. Hamas'ın İsrail'e yönelik son saldırısı, geniş çaplı bir savaşa dönüşme potansiyeliyle Orta Doğu'nun geneli için bir tehdit oluşturmaktadır.

Geçtiğimiz yılın Ekim ayında Azerbaycan, bağımsızlığını ilan eden ve ağırlıklı olarak etnik Ermenilerin yaşadığı Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolünü zorla ele geçirdi. Sırbistan ve Kosova arasındaki gerilim de 2023 yılında tırmanmış ve Aralık ayında Venezuela komşu ülke Guyana'da toprak ele geçirme tehdidinde bulunmuştur.

Myanmar'da ve Afrika'nın Sahel bölgesinde 2020'den bu yana tanık olunan darbelerde iç faktörler rol oynamış olsa da, bu tür ayaklanmaların giderek artması yeni uluslararası düzenle bağlantılıdır. Uzun yıllar boyunca, büyük ölçüde yerleşik normları ihlal edenlerin karşılaştığı önemli sonuçlar nedeniyle darbelerin azaldığı görülüyordu.

Ancak artık dinamikler değişmiştir. Bir hükümeti devirmek Batı ile ilişkileri hala zorlayabilirken, yeni rejimler Pekin ve Moskova'dan destek arayabilir. Bu eksenin daha da gelişmesi daha büyük çalkantıları beraberinde getirecektir.

Şimdiye kadar Çin, İran, Kuzey Kore ve Rusya arasındaki işbirliğinin çoğu iki taraflı olmuştur. Üçlü ve dörtlü eylemler bu ülkelerin bozgunculuk kapasitelerini arttırabilir. Belarus, Küba, Eritre, Nikaragua ve Venezüella gibi -hepsi de ABD liderliğindeki Batı egemen sistemden rahatsız olan- ülkeler de eksenle daha yakın çalışmaya başlayabilir. Grup büyür ve koordinasyonunu sıkılaştırırsa, ABD ve müttefikleri tanınmış düzeni savunmakta daha zorlanacaktır.

Revizyonistlerle mücadele

Halihazırda ABD ulusal güvenlik stratejisi Çin'e İran, Kuzey Kore ve Rusya'dan daha fazla öncelik vermektedir. Bu önceliklendirme, her bir ülkenin ABD'ye karşı oluşturduğu algılanan tehdit düzeyine dayanmaktadır. Ancak bu yaklaşım söz konusu ülkeler arasındaki potansiyel işbirliğini tam olarak dikkate almamaktadır.

Birlikte çalışan revizyonist ülkelerin istikrarı bozucu etkisini ele almak için ABD politikası, bu ülkelerin kilit uluslararası norm ve kurumların altını oymaya yönelik koordineli girişimlerini bozmayı hedeflemelidir.

Ayrıca Washington, mevcut küresel düzenin faydalarını arttırarak bu eksenin cazibesini azaltmaya çalışmalıdır. Daha uyumlu bir eksene etkili bir şekilde karşı koyabilmek için ABD her bir tehdidi tek başına ele alamaz. Örneğin Washington, yalnızca Çin'in Asya'da artan etkisine odaklanmak adına Rusya'nın Avrupa'daki saldırganlığını göz ardı etmemelidir. 

Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerinin, birleşik bir Batı cephesine direnmenin yüksek bir maliyetle de olsa mümkün olduğunu göstererek revizyonist bir Çin'e fayda sağlayabileceği açıktır. Çin ABD için en önemli öncelik olmaya devam ederken, Pekin'in yarattığı meydan okumanın üstesinden gelmek, dünyanın çeşitli bölgelerindeki diğer eksen üyeleriyle rekabet etmeyi gerektirecektir.

Bu çabada başarılı olmak için ABD'nin ulusal güvenliğe daha fazla kaynak ayırması, daha güçlü diplomatik çabalara girişmesi, yeni ve daha güçlü ittifaklar kurması ve küresel sahnede son yıllara kıyasla daha proaktif bir rol benimsemesi gerekecektir. Öte yandan eksen üyelerinin arasını açmak işe yaramayacaktır. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce bazı stratejistler ABD'nin Çin'i dengelemek için Rusya ile ittifak yapmasını önermişti. Savaş başladıktan sonra da birkaç kişi ABD'nin Rusya karşıtı bir koalisyonda Çin'e katılabileceği umudunu taşıdı. 

Ancak 1970'lerde Başkan Richard Nixon'ın Çin-Sovyet bölünmesinden faydalanarak Pekin'i Moskova'dan uzaklaştıran Çin açılımının aksine, bugün Washington'un faydalanabileceği eşdeğer bir ideolojik ya da jeopolitik rekabet yok.

Bunu denemenin bedeli muhtemelen ABD'nin Avrupa ve Asya'da bir Rus ya da Çin nüfuz alanını tanıması olacaktır ki bu bölgeler ABD çıkarları için merkezi öneme sahiptir ve Washington'un düşman bir yabancı gücün hakimiyetine izin vermemesi gereken bölgelerdir. İran veya Kuzey Kore'yi eksenin geri kalanından koparmak, hükümetlerinin revizyonist, hatta devrimci amaçları göz önüne alındığında daha da zor olacaktır. Nihayetinde eksen ABD'nin yönetmesi gereken bir sorundur, büyük stratejik jestlerle çözebileceği bir sorun değil.

Ne Batı ne de eksen tamamen farklı siyasi, askeri ve ekonomik bloklar haline gelecektir. Her koalisyon, hayati önem taşıyan ülkeleri kendi tarafına çekmeye çalışarak tüm dünyada nüfuz mücadelesi verecektir.

Altı “küresel kararsız devlet” özellikle önemli olacaktır: Brezilya, Hindistan, Endonezya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye, politika tercihlerinin uluslararası düzenin gelecekteki yönünü belirleyebilmesi için yeterli kolektif jeopolitik ağırlığa sahip orta güçlerdir. Bu altı ülkenin -ve diğerlerinin de- her iki düzenin üyeleriyle ekonomik, diplomatik, askeri ve teknolojik bağlar kurması beklenebilir.

ABD'li politika yapıcılar, bu ülkelerdeki eksene avantaj sağlamamayı bir öncelik haline getirmeli ve bu ülkelerin hükümetlerini hakim düzen lehine politikalar seçmeye teşvik etmelidir. Pratikte bu, ticari teşvikler, askeri angajman, dış yardım ve diplomasiyi kullanarak kararsız devletlerin eksen üyelerinin askeri üslerine ev sahipliği yapmalarını, eksen üyelerine teknoloji altyapılarına veya askeri teçhizatlarına erişim sağlamalarını veya Batı yaptırımlarını aşmalarına yardımcı olmalarını engellemek anlamına gelir.

Eksenle rekabet kaçınılmaz olsa da, ABD herhangi bir üyesiyle doğrudan çatışmadan kaçınmaya çalışmalıdır. Bu amaçla Washington, Batı Pasifik'te, Orta Doğu'da, Kore Yarımadası'nda ve NATO'nun doğu kanadında caydırıcılığı güçlendirmek için güvenlik taahhütlerini yeniden teyit etmelidir. Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri fırsatçı saldırılara karşı da hazırlıklı olmalıdır.

Örneğin Çin'in Tayvan'ı işgali ABD'nin askeri müdahalesine yol açarsa, Rusya başka bir Avrupa ülkesine karşı harekete geçebilir ve İran ya da Kuzey Kore kendi bölgelerindeki tehditleri tırmandırabilir. Eksen üyeleri saldırganlıklarını doğrudan koordine etmeseler bile, eş zamanlı çatışmalar Batı'yı bunaltabilir. Bu nedenle Washington'un müttefiklerine, ABD'nin halihazırda başka bir askeri tiyatroda yer alması halinde sağlayamayacağı yeteneklere yatırım yapmaları için baskı yapması gerekecektir.

Eksenle yüzleşmek pahalıya mal olacaktır. Yeni bir strateji ABD'nin savunma, dış yardım, diplomasi ve stratejik iletişim harcamalarını artırmasını gerektirecektir. Washington yardımlarını eksen ile Batı arasındaki çatışmanın ön cephelerine yönlendirmelidir; buna eksen üyelerinin tecavüzüne uğrayan İsrail, Tayvan ve Ukrayna'ya yapılacak yardımlar da dahildir. Revizyonistler, ülke içindeki siyasi bölünmelerin ya da uluslararası angajmanlardan duyulan yorgunluğun ABD'yi bu rekabette kenarda tutacağı düşüncesinden cesaret almaktadır; iki partinin de desteğini alan kapsamlı, iyi kaynaklara sahip bir ABD stratejisi bu izlenime karşı koymaya yardımcı olacaktır.

Bunun alternatifi -ABD'nin küresel varlığının azaltılması- kritik bölgelerin kaderini dost yerel güçlerin değil, revizyonist ve liberal olmayan tercihlerini dayatmaya çalışan eksen üyelerinin eline bırakacaktır.

Dört gücün tehdidi

Çin, İran, Kuzey Kore ve Rusya arasında artan işbirliğinin önemi genellikle hafife alınmaktadır. Bazıları Moskova'nın Pekin'le yakınlaşmasının Rusya'nın ikincil bir rolü kabul ettiği anlamına geldiğini savunuyor. Ancak Rusya'nın İran'dan insansız hava araçları ve Kuzey Kore'den mühimmat alması, Ukrayna'yı fethetmenin zorluğunu hafife alan bir Rus savaş makinesinin çaresizliğini ortaya koyuyor.

Öte yandan Çin'in Rusya'yı kucaklaması, Pekin'in başlangıçta Avrupa ve diğer Batılı güçlerle kurmak istediği olumlu ilişkiyi kuramadığını gösteriyor. Kuzey Kore dünyanın en izole ülkesi olmaya devam ederken, İran'ın yıkıcı faaliyetleri istemeden de olsa İsrail, ABD ve Körfez ülkeleri arasındaki bölgesel işbirliğini güçlendirdi. Ancak bu tür analizler bu dört gücün yarattığı tehdidin ciddiyetini göz ardı etmektedir.

Güçlerini ve koordinasyonlarını arttırmaya devam eden bu dört güç, mevcut dünya düzenine ve ABD liderliğine karşı muhalefette birleşmiş durumdalar. Sahip oldukları birleşik ekonomik ve askeri kabiliyetler, Soğuk Savaş sonrası dünyayı yeniden şekillendirme kararlılıklarıyla birleşince ortaya tehlikeli bir karışım çıkmaktadır. Bu grup kargaşa arzusuyla hareket etmektedir ve ABD ile müttefiklerinin bu ekseni bir kuşak mücadelesi olarak görmeleri hayati önem taşımaktadır.

Uluslararası düzenin temellerini güçlendirmeli ve aktif olarak bu düzenin altını oymaya çalışanlara karşı koymalıdırlar. Bu yeni eksenin ortaya çıkmasını engellemek zor olsa da, mevcut sistemi istikrarsızlaştırmasını önlemek mümkündür.

Batı bu rekabetten galip çıkmak için gerekli tüm kaynaklara sahiptir. Kolektif ekonomisi rakiplerinden daha üstün, askeri güçleri oldukça kuvvetli, coğrafi konumu daha elverişli, değerleri daha cazip ve demokratik sistemi daha güvenli.

Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri kendi kabiliyetlerine güvenmeli ve aynı zamanda ortaya çıkan bu Batı karşıtı ittifaka karşı koymak için gereken çabanın büyüklüğünü kabul etmelidir. Her ne kadar yeni eksen jeopolitik manzarayı çoktan değiştirmiş olsa da Washington ve ortakları hala bu eksenin yaratmayı amaçladığı küresel kargaşayı önleme kabiliyetine sahiptir.



Makaleler

Güncel