İsrail medyası: Genelkurmay Başkanı Halevi istifa edecek

img
İsrail medyası: Genelkurmay Başkanı Halevi istifa edecek YDH

İsrail medyası, İsrail genelkurmay başkanının yakında istifa etmesinin beklendiğini bildirildi.




YDH- İsrail Kanal 12 televizyonu, İsrail Askeri İstihbarat Müdürlüğü Aman'ın direktörü Aharon Haliva’nın istifasının ardından İsrail genelkurmay başkanı başta olmak üzere saldırılardan sorumlu tüm subayların istifa edeceği ya da görevden alınacağının netleştiğini bildirdi.

Haberde şu ifadelere yer verildi: "Savaş soruşturmalarına hazırlana çok sayıda subay, avukatlarını hazırladı. Haliva istifa mektubunu hukuki tavsiye üzerine genelkurmay başkanına yazmış olabilir. Soruşturma komitesi kurulduğunda Haliva'nın tüm ifadesi bu komiteye sunulacaktır."

Kanal 12, “emekliye ayrılacak” diğer subayların isimlerini ise şöyle sıraladı: “8200 Birimi Komutanı Tuğgeneral Yossi Sariel, Gazze Tümeni Komutanı Tuğgeneral Avi Rosenfeld, Güney Bölgesi Komutanı Tümgeneral Yaron Finkelman, Operasyonlar Bölümü Başkanı Tümgeneral Oded Basyuk, Strateji Bölümü Başkanı Tümgeneral Eliezer Toledano, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet Direktörü Ronen Bar.”

Haberde, bu isimlerin “7 Ekim başarısızlığının” sorumluluğunu üstlendikleri belirtilirken, söz konusu subayların “emekliye ayrılmaları ya da istifa etmelerinin halkın orduya olan güvenine verilen zararı onarmaya katkı sağlaması açısından önemli bir adım olacağı” kaydedildi.

Kanal 12 konuyla ilgili haberine şu şekilde devam etti: “Halevi'nin yerine geçecek yeni genelkurmay başkanının kimliği meselesi, hem güvenlik hem siyasi sistem açısından kaygıları artırıyor. Daha önce bu görev için doğal aday olarak görülen Yaron Finkelman ile Eliezer Toledano gibi kişilerse bugün başarısızlığın bir parçası olarak görülüyor."

Haberde, Halevi'nin yerine getirilecek kişi olarak Savunma Bakanlığı Genel Müdürü Tümgeneral Eyal Zamir'in adaylığı konusunda görüş birliği olduğu bildirildi.

Eyal Zamir'in daha önce Genelkurmay Başkan Yardımcılığı, Güney Bölge Komutanlığı ve Başbakan Benyamin Netanyahu'nun Askeri Sekreterliği gibi üst düzey görevlerde bulunduğu açıklandı.



Makaleler

Güncel