İsrail İzleme Örgütü: Orduda bir denetim için zaman geldi

img
İsrail İzleme Örgütü: Orduda bir denetim için zaman geldi YDH

Devlet denetçisi, İsrail rejimi ve güvenlik kabinesinden hala gerekli tam bir işbirliğini alamadığını iddia ediyor.




YDH- İsrail gazetesi Haaretz'e göre, İsrail İzleme Örgütü Devlet Denetçisi Matanyahu Englman, Çarşamba günü Başbakan Benjamin Netanyahu'ya bir mektup gönderdi. 

Englman mektubunda, başbakanın ofisine 7 Ekim Hamas saldırısı ve Gazze'deki savaşla ilgili belgeleri hiçbir kısıtlama olmaksızın teslim etmesi talimatını vermesini talep etti.

Englman ayrıca İsrail ordusu Genelkurmay Başkanı Herzl Halevi'ye de seslenerek ''Orduda bir denetim için zamanın geldiğini" söyledi.

Englman Netanyahu'ya gönderdiği mektupta savaşın yürütülmesini denetlemeye başlamak amacıyla Başbakanlık'taki şube müdürleriyle bir dizi toplantı yaptığını, ardından ofis üyelerinin Ocak ayında "kabine sekreteri, askeri sekreter, Ulusal Güvenlik Karargahı ve Başbakanlık'taki genelkurmay başkanından belgelerin üretilmesi için bireysel talepler" gönderdiğini belirtti.

Bu taleplerin yapılmasından bu yana geçen süre zarfında ofisine Netanyahu ve eski Başbakan Naftali Bennett'in toplantı notlarının yanı sıra Başbakanlık Genel Müdürü Ofisi, Hükümet Sekreterliği ve Ulusal Güvenlik Karargahı'ndan talep edilen belgelerin bir kısmının ulaştığını belirtti.

Ancak Englman'a göre, "Hükümet Sekreterliği ve Ulusal Güvenlik Karargâhı belgelerin transferine kısıtlamalar getirerek, transfer edilen belgeleri sadece savaşın patlak vermesinden önceki iki yılla sınırlandırdı; Genel Müdürlük talep edilen belgelerin bir kısmını transfer etti; Ulusal Güvenlik Karargâhı belgeleri transfer ediyor, ancak transferlerin hızı yavaş."

Englman, saldırının üzerinden altı aydan fazla, denetimin başladığını duyurmasının üzerinden ise yaklaşık dört ay geçtiğini ve ofisinin Başbakanlık ve güvenlik kabinesinden hala "gereken tam işbirliğini alamadığını" vurguladı.

Englman, "Denetimin çalışmasını geciktiren söz konusu davranış, yasa hükümleriyle uyumlu değildir ve siyasi düzey de dahil olmak üzere tüm düzeylerin 7 Ekim öncesi, sırası ve sonrasındaki davranışlarını incelemesi söz konusu olduğunda devlet denetiminin çalışmasına zarar verebilir" diye yazdı.

Başbakanlık'tan gelen yanıtta şu ifadeler yer aldı "İddia edilenin aksine Başbakanlık, Eyalet Komptrolör Ofisi ile tam bir işbirliği içerisindedir. Başbakanlık'ın tüm ekiplerinin savaşla ilgili konularda gece gündüz çalışmasına rağmen, Başbakan'la ilgili her soru da dahil olmak üzere her talep eksiksiz olarak yanıtlanmıştır."



Makaleler

Güncel