Fetih ittifakından hükümet boykotu sinyali

img
Fetih ittifakından hükümet boykotu sinyali YDH

Halk Seferberlik Güçleri’nin meclisteki grubu olarak nitelenen Fetih ittifakının yeni Irak hükümetini boykot edebileceği bildirildi.




YDH- Tasnim haber ajansının Bağdad el-Youm’a dayandırdığı haberine göre Hadi el-Amiri liderliğindeki Fetih İttifakı, 10 Ekim’de yapılan erken genel seçimlerde hile ve usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle birçok siyasi partiyi yeni kurulacak hükümete katılmamaya teşvik edecek.

Fetih İttifakı liderlerinden Fadıl Fetlavi, “Siyasi gruplar, seçimlerde hile yapıldığına ve sonuçların manipüle edildiğine dair çok sayıda belgeye sahip. Eğer açıklanan mevcut sonuçlar düzeltilmez ve haklar sahibine iade edilmezse asla yeni hükümete katılmayacağız” dedi.

Etkili siyasi partilerin hükümete katılmaması halinde kurulacak hükümetin zayıf bir hükümet olacağını belirten Fetlavi, “bazı siyasi partilerin toplumsal tabanı ve siyasal ağırlığı var bunların hükümete katılmaması sadece yeni hükümeti değil, bütün bir siyasi süreci yapısal olarak etkiler” diye konuştu.

Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti ittifakı liderlerinden Kati Rikabi de son seçimlerde hile yapıldığını belirterek elektronik ortamda yapılan hilelerden dolayı oyların elle sayılmasıyla bile bunun belirlenmesinin çok zor olacağını söyledi.

Öte yandan seçim sonuçlarına yönelik itirazlar devam ediyor olsa da açıklanan sonuçlar itibariyle 73 sandalye kazanarak 10 Ekim seçimlerinin galibi olan Sadr Hareketi’nin lideri Mukted Sadr, hükümeti tek başına kuracağının sinyalini verdi.

Mukteda Sadr’ın açıkladığı kararı uygulaması halinde Irak’ta 2005’ten bugüne uygulanan hükümet kurma geleneği ilk kez değişmiş olacak ve ilk defa uzlaşma hükümeti değil çoğunluk hükümeti kurulmuş olacak.

Mukteda Sadr, sosyal medya aracılığıyla yayımladığı mesajında öncelikle yapılması gerekenin Irak’ta milli bir çoğunluk hükümeti kurmak olduğunu belirtti ve böylece mecliste hükümeti kuran iktidar partileri ile hükümetin icraatlarında istişare edebileceği muhalefetten oluşan iki tarafın bulunacağını söyledi.

Hükümeti kuracak iktidar partisi sıfatıyla muhalefeti dışlamayacaklarını ve muhalefet ile istişarelerde bulunacaklarını belirten Mukteda Sadr, bu açıklamasıyla seçim sonuçlarına yapılan itirazları dikkate almadığını ve el-Fetih ve Kanun Devleti ile hükümet koalisyonu kurmaya niyetli olmadığının mesajını vermiş oldu.

Öte yandan Irak Kürdistan Demokrat Partisi’nden yapılan açıklamalar, cumhurbaşkanının seçimi konusunda da Irak’ta 2005’ten beri süren geleneğin bozulabileceğini gösteriyor.

Irak’ta 2005’ten beri Kürdistan Bölgesi başkanlığı, Demokrat Parti’ye (KDP) Irak cumhurbaşkanlığı ise Kürdistan Yurtseverler Birliği tarafından belirleniyordu.

KDP liderlerinden Said Memuzini, yeni cumhurbaşkanının belirlenmesi konusunda yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanı adayı KDP ve diğer Kürt partiler tarafından da kabul edilen biri olmalıdır. KYB’nin Berham Salih’i veya başka birini aday gösterme hakkı yoktur” dedi.