Libya’daki çatışmalar arabuluculara rağmen sürüyor

img
Libya’daki çatışmalar arabuluculara rağmen sürüyor YDH

YDH- Ulusal Geçiş Konseyi’nin ve bazı kabilelerin arabuluculuk çabalarına rağmen Cebel Nefuse, Şakika, Zintan, Doğu Arkub, Ebu Subeyte, Mezde ve Kefre bölgelerindeki çatışmaların sürdüğü bildirildi.




 

YDH-Ulusal Geçiş Konseyi’nin ve bazı kabilelerin arabuluculuk çabalarına rağmen Cebel Nefuse, Şakika, Zintan, Doğu Arkub, Ebu Subeyte, Mezde ve Kefre bölgelerindeki çatışmaların sürdüğü bildirildi.

İran radyo televizyon kurumuna bağlı Merkezi Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre Ulusal Geçiş Konseyi ve bazı diğer kabilelerin arabuluculuk girişimine rağmen Mısrata’daki el-Kantarar ve el-Meşaşiye kabileleri arasında bu sabah başlayan çatışmalar devam ediyor.

Ağır ve yarı ağır silahların kullanıldığı çatışmalarda birçok evin yıkıldığı ve bölgedeki elektrik ile iletişimin kesik olduğu bildiriliyor.

Devam eden çatışmalar sebebiyle Mezde kentinin kuzey girişinin tamamen kapandığı belirtilirken Libya’nın güneyine gitmek için yola çıkan yakıt tankerlerinin de çatışmalarda isabet alma korkusuyla Trablus kentine geri döndükleri ifade edildi.

Bölge halkının Libya Savunma Bakanlığına bağlı güvenlik güçlerini, olayları bastırmak için kullandığı hardal gazından dolayı 50 kişinin baygınlık geçirmesine ve nefes darlığı çekmesine ve yaralanmasına sebep olmakla suçladığı belirtilirken Garyan hastanesi yetkilileri yaralanmaların hardal gazından ya da başka bir gazdan kaynaklandığına ilişkin herhangi bir bulguya rastlamadıklarını açıkladıkları bildirildi.

Üst düzey askeri yetkililerden Albay Ahmed ez-Zavi, olayları kontrol etmekte yetersiz kalmakla suçladığı savunma bakanının yargılanmasını isteyerek “Savunma Bakanı Usame Cuveyli, Şakika’da onlarca masum insanın ölümünden sorumludur. Çünkü o, Zintanlı devrimcileri kontrol edebilecek yeterlilikte değildir” dedi.

Albay Ahmed ez-Zavi, Mezde, Şakika ve Zintan’da sıkıyönetim ilan edildiğini belirterek hükümetin, Ulusal Geçiş Konseyi’nin ve Fetva Kurulu’nun ateş açmayı sürdüren kişilere yönelik sert müdahalede bulunulması yönünde çağrıda bulunduğunu hatırlattı.

Cuma gününden beri süren çatışmalardan dolayı söz konusu bölgelere insani yardımın ulaştırılamadığı 20 kişinin öldüğü çok sayıda kişinin de yaralandığı bildiriliyor.