“Dostlar” Paris’te alışverişte

img
“Dostlar” Paris’te alışverişte YDH

YDH- Suriye Dostları Konferansı, Tunus ve İstanbul'dan sonra Fransa'nın başkenti Paris'te bugün bir kez daha toplandı.




 

YDH-Suriye Dostları Konferansı, Tunus ve İstanbul'dan sonra Fransa'nın başkenti Paris'te bugün bir kez daha toplandı.

Suriye Dostları Konferansı'nda, Cenevre Konferansı kararları aşılarak Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'e istifa çağrısının yapılması bekleniyor.

Konferansın temel hedefinin, Batı’nın bir hafta önce Cenevre'de düzenlenen konferansta alınan kararları kendi algıladığı şekli ile Rusya ve Çin gibi muhalif ülkelere dayatmak olarak değerlendiriliyor.

Cenevre Konferansı'nda alınan kararlar arasında muhalefet ve Şam yönetiminin katılımıyla geçiş hükümetinin kurulması çağrısı yapılırken krizin çözümü için Cumhurbaşkanı Esed'in istifası talep edilmemişti.

Batı, Cenevre Konferansı'nın bu ve benzeri kararlarını, "Suriye'deki siyasi geçiş eylemi, Cumhurbaşkanı Esed ve rejimdeki diğer önemli şahısların gidişiyle gerçekleşecektir" şeklinde okumuştu.  İşte batı, Rusya'nın itiraz ettiği bu okuma biçimini, bugün Fransa'da düzenlenecek Suriye Dostları Konferansı'yla kökleştirmeyi hedefliyor.

Londra'da yayınlanan eş-Şarkul Avsat Gazetesi'nin haberine göre batılı diplomatik kaynaklar, Suriye Dostları Konferansı'yla Suriye muhalefetine "güçlü destek mesajı" verilecek. Rusya ve Çin'e ise önceki gün Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin ifade ettiği gibi Esed'in yanında durmasının "nafile bir çaba" olduğu mesajı iletilecek.

Aynı kaynaklara göre Suriye Dostları Konferansı'nda yeniden Güvenlik Konseyi'ne gidilmesi ve Kofi Annan Planı'nın BM Güvenlik Konseyi'nin 7. bölümü kapsamında hayata geçirilmesi çağrısında bulunacaklar, Suriye rejimine uygulanan siyasi, ekonomik ve diplomatik yaptırımların kapsamı genişletilecek.

Rusya ve Çin'in boykot ettiği Paris Konferansı'na Amerika, AB, Türkiye ve Arap Birliği'ne üye 50'ye yakın ülke katılacak. Suriye muhalefetinin de Ulusal Konsey'le temsil edileceği konferansa Özgür Suriye Ordusu davet edilmedi. Fransız kaynaklar, siyasi bir konferans olduğu için Özgür Suriye Ordusu'nun davet edilmediğini fakat salondaki Suriyeli siyasi muhalifler aracılığıyla Özgür Suriye Ordusu'yla temasın sağlanacağını bildirdi.

Batılı diplomatik kaynaklar, Suriye Dostları Konferansı'nın dördüncü kez toplanacağı muhtemel ülkenin Fas olduğunu açıkladı.