YDH- Tuğgeneral Manaf Talas'ın adının Suriye'de geçiş sürecine önderlik edecek kişilerin başında geçmesine Suriye muhalefetinin tepkisi sürüyor.
YDH-Tuğgeneral Manaf Talas'ın adının Suriye'de geçiş sürecine önderlik edecek kişilerin başında geçmesine Suriye muhalefetinin tepkisi sürüyor.
Geçtiğimiz günlerde Suriye Ordusu'ndaki görevlerinden istifa eden Tuğgeneral Manaf Talas'ın Suriye yönetiminin çöküşü halinde geçiş sürecine önderlik edeceği iddialarının güçlü bir şekilde dillendirilmesine tepki gösteren Suriye muhalefeti, "Suriye halkı, bu rejimin yenilenmesine ya da temel yapısının korunması girişimlerine karşı duracaktır" açıklamasını yaptı.
Wall Street Journal Gazetesi'nde yer alan habere göre Amerika, AB ve Arap ülkeleri, Tuğgeneral Talas'ın geçiş sürecine önderlik etmesi için elverişli ortam oluşturmaya çalışıyor.
Batılı ülkelerin Talas ismi üzerinde odaklanmasının sebebini, Talas'ın Suriye yönetiminde geldiği noktayla ve Suriye muhalefeti ile Ulusal Konsey'in başarısızlığına ve muhalefetin her türlü desteğe rağmen birleşememesine bağlayan gazete, Batılı ülkelerin ayrıca Talas'ı, Rusya'nın da kabul edebileceği bir isim olmasından ötürü seçtiğini öne sürdü.
Batılı ülkelerin aksine Suriye muhalefeti, Talas'ın geçiş sürecine önderlik etmesine karşı çıktığını açıkladı. Elaph'a konuşan Ahmet Riyad adlı bir muhalif, "Araplar ve Batılı ülkeler, Suriye devrimini başarısızlığa uğratmak için siyasi bir oyun oynuyor. Fakat Suriye muhalefetinde, Esed sonrası geçiş sürecine önderlik edecek Talas'tan daha iyi isimler var" dedi.
Talas'ın muhalefetin başına getirilmesini "Muhaleflet ile rejimin evlendirilmesi" olarak niteleyen Riyad, "Suriye halkı, bu girişime karşı çıkmaktadır. Suriye halkı ve muhalefet, bu girişime karşı mücadele edecektir. Çünkü rejimin adamlarının, devrimin kahramanları olması kabul edilemez. Talas, eğer muhalefete katılmak istiyorsa kendisini devrimin emrine vermelidir. Devrim, Esed sonrasında onun hakkında kararını verecektir. Eğer elleri, Suriye halkının kanlarına bulaşmışsa mahkemeye sunulacaktır" dedi.
Riyad, açıklamasına şöyle devam etti: "Manaf Talas'ın babası Mustafa Talas da devrim sonrasında mahkemede yargılanacaktır. Çünkü Mustafa Talas, 80'li yıllardaki Hama katliamı döneminde günlük olarak 150 idam kararının altına imza atmaktaydı. Talas ailesi, Suriye halkına karşı işlenen katliamlara destek oldu. Talas ailesinden hiç kimse, devrimden sonra Suriye'ye önderlik edemez" dedi.
Kahire'de yaşayan Mutaz Şaglab adlı muhalif ise Talas'ın amacının şüpheli olduğunu ve ordudan ayrılmasının da oldukça geç gerçekleştiğini söyledi. Şaglab "Suriye halkı, rejime yakın olan, rejime hizmet eden kişilere güvenmemektedir. Suriye içerisindeki muhalefet, geçiş sürecine kimin önderlik edeceğine karar veren taraf olacaktır. Ne dışarıdaki muhalefet ne de Batılı taraflar karar verecektir." dedi.
Geçiş hükümetindeki Savunma Bakanı'nın Özgür Suriye Ordusu komutanlarından birisinin olması gerektiğini belirten Şaglab, hükümetin içerideki muhalefet tarafından kurulacağını iddia etti.
Ulusal Konsey'in ya da Suriye'deki mücadeleyi bırakarak ülke dışına kaçanların devrimi temsil etmediğini savunan Şaglab "Suriye devriminin temsilcileri, Suriye'deki mücadele alanını terk etmeyen ve hala savaşan kahramanlardır" dedi.
Özgür Suriye Ordusu'nun Paris'teki Enformasyon Bürosu Müdürü Fahd el-Masri ise Talas'ın 16 ay aradan sonra ordudan ayrıldığını açıklamasına işaret ederek "Devrimci Suriye halkı, geçiş süreci liderliğinin belirleme hakkına sahip olan tek taraftır. Manaf ve babası Mustafa Talas'tan beklenen, Suriye halkından özür dilemek ve iktidarda bulundukları zaman sorumluluklarını ilan etmektir" dedi.
Özgür Suriye Ordusu Komutan Yardımcısı Arif el-Hamud da Talas'ın geçiş süreci hükümetine başkanlık etmesine kesin bir dille karşı çıktığını söyledi. El-Hamud "Talas'ın geçiş hükümetine başkanlık etmesini kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Çünkü Talas, netice itibariyle rejimin adamıdır. Biz, Talas'ın komutasındaki Cumhuriyet Muhafız Birliği 105. Alay Komutanlığı'nın neler yaptığını çok iyi biliyoruz" şekline konuştu.