ABD:Hizbullah’ın Lübnan’ı inşa etmesinden endişeli

img
ABD:Hizbullah’ın Lübnan’ı inşa etmesinden endişeli YDH

SAAF-ABD yönetiminin Hizbullah’ın İsrail saldırıları sonucu zarar gören Lübnanlılara yönelik




SAAF-ABD yönetiminin Hizbullah’ın İsrail saldırıları sonucu zarar gören Lübnanlılara yönelik başlattığı yardım ve inşa çalışmalarından büyük bir endişe duyduğu ve Lübnan halkına yardım konusunda Hizbullah’a karşı bir yardım atağı başlattığı bildirildi.

 

Lübnan’da yayınlanan es-Sefir gazetesi, bugün “Hizbullah’ın İsrail karşısında kazandığı zaferin sürprizini yaşayan ABD, Hizbullah’ın Lübnan halkına yönelik yardım planından endişe duyuyor” diye yazdı.

 

“ABD hükümeti, Hizbullah’la Lübnan’ın onarımı konusunda rekabete girmeye hazırlanıyor ve bu şekilde İsrail’e verdiği kayıtsız şartsız destekten dolayı yıpranan imajını düzeltmeye çalışıyor” ifadelerine yer veren es-Sefir, ABD’de yayınlanan Los Angeles Times gazetesinden de şu cümleleri aktarıyor: “ABD yetkilileri bu konuda geç davranarak Hizbullah’ın kazandığı desteği birkaç katına çıkarmasından ciddi bir şekilde endişe duyuyor.”

 

 Los Angeles Times gazetesine konuşan bazı ABD yetkilileri ise “Amerikalı yetkililer, İsrail’e verdikleri destekten dolayı bozulan imajlarının Lübnan’a maddi yardım yapmakla düzeltilemeyeceğini çok iyi biliyorlar” diyorlar.

 

Merkezi Washington’da bulunan Uluslar arası Araştırmalar Merkezi adlı kuruluşun Ortadoğu bölümü direktörü olan John Alterman “Biz şimdi Lübnan’a yardım derdine düşmüşüz; halbuki Lübnan halkı, İsrail’in ABD’nin temsilcisi olarak ABD silahlarıyla Lübnan’ı viran ettiğine inanıyor” diyor.

 

İsrail kara harekatını başlatıp ağır kayıplar vermeye başlamadığı ve havadan sivilleri ve Lübnan altyapısını hedef aldığı günlerde “acil bir ateşkes için henüz erken” diyen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise Washington Post gazetesine yazdığı yazıda Bütün dünya bir aydır barış için çabalarken, Suriye ve İran rejimleri Hizbullah'ın başlattığı savaşı uzatıp yaymaya gayret etti” deyip ABD’nin ateşkesin sağlanmasında çok büyük bir rol oynadığını belirtti ve Lübnan’a yardım konusunda ise şu ifadelere yer verdi:

 

 “Önümüzde duran en büyük zorluk, Lübnan içinde yerlerinden olmuş yüz binlerce insanın evlerine dönmesini ve hayatlarını tekrar inşa etmelerini sağlamak. Bu yeniden inşa çabasının başını Lübnan hükümeti çekecektir, fakat bütün dünyanın da cömertliğini esirgememesi gerekiyor.

 

Kendi payımıza ABD olarak Lübnan halkına yardım çabalarına katkıda bulunuyoruz ve ülkelerini yeniden inşa ederken Lübnan halkına elimizden gelen desteği sunacağız. Bir ilk adım olarak acil insani yardım miktarımızı 50 milyon dolara çıkardık. Barışın kazanımlarını sağlama almak için Lübnan halkı bu ihtilaftan daha fazla imkânla ve daha müreffeh çıkmalı.”