Ulusal Konsey: Suriye halkı, dost ülkelerin müdahalesini istiyor

img
Ulusal Konsey: Suriye halkı, dost ülkelerin müdahalesini istiyor YDH

YDH- Suriye Ulusal Konsey Başkanı Abdulbasid Seyda, Suriye halkının dost ülkelerin Suriye'ye askeri müdahalesini beklediğini söyledi.




 

YDH- Suriye Ulusal Konsey Başkanı Abdulbasid Seyda, Suriye halkının dost ülkelerin Suriye'ye askeri müdahalesini beklediğini söyledi.
Newyork'ta düzenlediği basın toplantısında, Katar Emiri'nin BM Genel Kurulu'nda yaptığı müdahale çağrısını değerlendiren Seyda,  "Akan kanın durdurulması için dost ülkelerin askeri müdahalesi, Suriye halkının beklentisidir. Katar Emiri, Suriye halkının duygularına tercüman oldu. Arapların müdahalesi, Suriye'deki halkın değişim talebine katkı sağlayacaktır" dedi.   Katar'da yayınlanan el-Şark Gazetesi'nin haberine göre Ulusal Konsey Başkanı Abdulbasit Seyda, BM Genel Kurulu'nun 67. dönem toplantısına katılmak için Newyork'a giden Hamad Bin Casim el-Tani'yle dün bir araya gelerek Suriye'de yaşanan son gelişmeler üzerine görüş alışverişinde bulundu. 
Katar Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casim el-Tani ise Arap Barış Gücü'nün Suriye'ye gönderilmesi çağrısındaki hedefin Suriye'de devam eden çatışmalara katılmaktan ziyade, Suriye'de kan kanın durdurulması olduğunu söyledi.
  el-Cezire TV'nin sorularını yanıtlayan el-Tani, "Katar'ın Suriye'ye Arap Barış Gücü gönderilmesi önerisi yeni değil. Bundan bir kaç ay önce de Katar Emiri Hamad Bin Halife el-Tani, daha fazla katliam ve yıkımın olacağı öngörüsüne dayanarak böyle bir öneride bulunmuştu. Bu çağrı, Arap ve uluslararası camianın Suriye'de dökülen kanı durdurması zorunluluğundan ötürüdür" dedi.
  el-Tani, Suriye'ye Arap Barış Gücü gönderilmesi çağrısının ne derece yankı bulduğu şeklindeki bir soruya yanıt olarak ise şunları söyledi: "Arap devletlerin bazıları, bu konuya önem veriyor. Bazı devletler ise Arap Barış Gücü'nün bazı tarafların onayına bağlı olduğunu düşünüyor. Daha öncesinde Arap devletleri, ateşkesi gözlemlemesi için Suriye'ye Arap gözlemcileri gönderdi. Fakat bu gözlemcilerin sayısı azdı ve yeterli düzeyde donanıma da sahip değildi. Bundan ötürü Suriye'deki katliamları durduramadı."
  Katar Emiri'nin önceki gün yaptığı Suriye'ye askeri müdahale çağrısına, Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Marzuki destek verirken Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad karşı çıktı.   Öte yandan Suriye Dostları'nı oluşturan büyük devletlerin dışişleri bakanlarının, bugün Newyork'ta Suriye'deki kriz üzerine görüşmelerde bulunacağı öğrenildi. Görüşmelere Amerika, Fransa, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar'ın yanı sıra Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi'nin katılacağı bildirildi.