İsrail Lobisi’nin ABD’nin Dış Politikasına Etkisi

img
İsrail Lobisi’nin ABD’nin Dış Politikasına Etkisi YDH

SAAF-Amerikan İslami İlişkiler Merkezi, gelecek ayın sonlarına doğru ABD’nin başkenti




SAAF-Amerikan İslami İlişkiler Merkezi, ayın sonlarına doğru ABD’nin başkenti Washington’da “İsrail Lobisi ve İsrail’in Lübnan’a Karşı Savaşına ABD’nin Tepkisi” başlıklı bir konferans düzenlemeye hazırlanıyor.

 

Katar'dan yayın yapan El-Cezire televizyonunun haberine göre Washington’da milli gazetesinin binasında ayın 28’inde düzenlenecek konferansta “İsrail Lobisi ve ABD’nin Politikası” adlı makalenin yazarları olan Chicago Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nden John J. Mearsheimer ve Harward Üniversitesi John F. Kennedy Devlet Okulu’ndan Stephen M. Walt da konuşma yapacak.

 

“İsrail Lobisi” çalışması İsrail’e bağlı ABD’deki lobinin Ortadoğu Politikasını nasıl şekillendirdiği ve mezkûr lobinin güç kaynakları noktasında yoğunlaşıyordu. Çalışmada ABD’deki İsrail lobisinin, ABD’ye zarar mı yarar mı sağladığı tartışılıyordu.

 

Amerikan İslami İlişkiler Merkezi Meclis Başkanı, Perviz Ahmed, ABD’deki kamuoyun İsrail Lobisi’nin ABD’deki karar mekanizmalarını etkilemesini noktasındaki görüşlerinin değişmeye başladığını düşünüyor.

 

Nitekim Amerikan İslami İlişkiler Merkezi bu ayın başlarında yaptığı kamuoyu araştırmasına göre ABD kamuoyunun çoğunluğunu ABD’nin tarafsız bir Ortadoğu politikası izlemesi gerektiğini savunuyor.