Libya Ulusal Kongresi basıldı

img
Libya Ulusal Kongresi basıldı YDH

YDH- Libya'nın Zaviye şehrindeki bir grup isyancı, Ebu Şakur hükümetini protesto ederek Trablus'taki Ulusal Kongre'yi bastı.




 

YDH-Libya'nın Zaviye şehrindeki bir grup isyancı, Ebu Şakur hükümetini protesto ederek Trablus'taki Ulusal Kongre'yi bastı.

Ulusal Kongre, bugün Mustafa Ebu Şakur hükümetine güvenoyu vermek için toplandı.

Toplantının yapıldığı sırada, Zaviye şehrinden gelen bir grup isyancı, Trablus şehrindeki Ulusal Kongre salonunu bastı.

Ebu Şakur hükümetinde kendilerinin temsil edilmediğini ileri süren Zaviye şehrindeki bir grup isyancı, milletvekillerine çağrıda bulunarak, Ebu Şakur hükümetine güvenoyu verilmemesini ve Ebu Şakur'un hükümeti kurma görevinden alınmasını istediler.

Ulusal Kongre Başkanı Muhammed Makarif'in, Zaviye'deki isyancılara görüşerek isteklerini dikkate alacaklarını söylemesi ve bürodaki milletvekillerinin Ebu Şakur hükümetine güvenoyu vermeyecekleri ilan etmelerinden sonra silahlı gruplar, geri çekilme kararı aldılar.

Ulusal Kongre'nin 8 Ekim'e kadar hükümeti kurmakla görevlendiği Ebu Şakur, Ulusal İttifak Partisi lideri Mahmud Cibril'le koalisyon hükümeti kurma girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra kendisinin hazırladığı listeyi çarşamba günü Ulusal Kongre'ye sunmuştu.

15 aylığına ülkenin idaresinden sorumlu olacak olan Ebu Şakur hükümeti, 25 bakan ve 3 başbakan yardımcısından oluşurken Ebu Şakur hükümeti için bugün düzenlenecek güven oylamasında her bakan tek tek oylanacağı öğrenildi.

Hükümetin güven oyu alabilmesi için 200 kişiden oluşan Libya Ulusal Kongresi'nden 120 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor.

Mahmud Cibril liderliğindeki Ulusal İttifak milletvekilleri, Ebu Şakur hükümetinin görüşüldüğü sırada Ulusal Kongre'yi terk ettiler.

İddiaya göre, Cibril'in Ebu Şakur hükümetine katılmak için 9 bakanlık isteği, koalisyon hükümetinin kurulmasını engelledi.

Ebu Şakur, 12 Eylül'de Libya Ulusal Kongresi'nde yapılan oylamada, Cibril'e iki oy fark atarak, başbakan adayı olarak seçilmişti.

Ulusal Kongre, hükümeti kurması için 8 Ekim'e kadar Ebu Şakur'a süre vermişti.