Rusya: Uluslar arası toplum İbrahimi’ye destek vermeli

img
Rusya: Uluslar arası toplum İbrahimi’ye destek vermeli YDH

YDH- Rusya, uluslar arası toplumdan BM Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi’nin çözüm girişimine destek talep etti.




 

YDH- Rusya, uluslar arası toplumdan BM Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi’nin çözüm girişimine destek talep etti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksander Gruskov, Moskova’nın Suriye sorununun dış müdahale olmadan çözülmesinden yana olduğunu belirterek Suriye’de çatışmaların durdurulması ve sorunun siyasi yollardan çözümü ne yönelik müzakerelerin başlatılması için çaba gösterdiklerini söyledi.

“Moskova’nın müttefikleri, Suriyeli muhalifleri müzakere masasına oturmaya ikna etmelidir” diyen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gruskov, uluslar arası toplumun çabalarının Annan planı ve Cenevre bildirisi temelinde olması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi’nin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'le görüşmek üzere cumartesi günü Şam'a gideceği bildirildi.

İbrahimi'nin Suriye gündeminde, geçici süreyle de olsa ateşkesin sağlanması bulunuyor.

İbrahimi son olarak 15 Eylül'de Suriye'ye giderek Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'le ülkedeki kriz üzerine görüş alışverişinde bulunmuştu.

Lübnan'daki temaslarını tamamladıktan sonra Ürdün'e geçen Ahdar İbrahimi bir kez daha Kurban Bayramı münasebetiyle Suriye'de ateşkes ilan edilmesini istedi.

Ürdün'de yaptığı basın açıklamasında Suriye krizinin ülke sınırlarını aşabileceği uyarısında bulunan İbrahimi "Tüm Suriyelileri ateşkese çağırıyorum. Çünkü bu her şeyden önce onların menfaatinedir.  Aslında Suriyelilerin kendilerinin ateşkes ilan etmeleri ve kendilerinin bu ateşkesi gözetlemesi gerekmektedir" dedi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Coda ile bir araya gelen yarın da Kral Abdullah'la görüşmesi beklenen İbrahimi, 10 Ağustos 2012'de Kofi Annan'ın yerine Suriye temsilciği görevine getirilmişti. 

Suriye Ulusal Konseyi, Ahdar İbrahimi'nin girişiminde Cumhurbaşkanı Esed'in istifasının ön şart olarak  yer almamasından ötürü kabul etmemişti.

Suriye'deki krize siyasal çözüm bulunmasında ısrar eden Ulusal Koordinasyon Kurulu ise İbrahimi'nin girişimine tam destek veriyor.

Kofi Annan planının başarısızlıkla sonuçlanmasından Suudi Arabistan ve Katar başta olmak üzere muhalif güçleri silahlandıran ülkeleri sorumlu tutan Suriye, Ahdar İbrahimi'nin görevinde başarılı olmasını istiyor.

Dışişleri Bakanı Cihad Makdisi, dün düzenlediği basın toplantısında "Ahdar İbrahimi'nin görevinde başarılı olması, Suriye hükümetinin başarılı olması anlamına gelmektedir" dedi.