Ulusal Koalisyon’dan geçiş hükümeti çabası

img
Ulusal Koalisyon’dan geçiş hükümeti çabası YDH

YDH- Suriye Ulusal Koalisyonu, geçici hükümeti kurmak ve iç örgütlenmesini tamamlamak için Kahire'deki toplantısına devam ediyor.




 

YDH- Suriye Ulusal Koalisyonu, geçici hükümeti kurmak ve iç örgütlenmesini tamamlamak için Kahire'deki toplantısına devam ediyor.

Suriye içerisindeki komiteler ve irtibat ofisleriyle bağını güçlendiren Koalisyon, Özgür Suriye Ordusu subaylarının da katılımıyla Suriye'deki askeri örgütleri tek bir çatı altında toplamak için görüş alışverişinde bulundu.

Ulusal Koalisyon, geçici hükümet üzerinde henüz bir ittifaka varmış değil. Ulusal Koalisyon ve Ulusal Konsey'in Enformasyon Sorumlusu Muhammed Sarmini, Şarkul Avsat gazetesine yaptığı açıklamasında, geçici hükümetin kurulması hususunda iki farklı görüşün olduğunu söyledi.

Sarmini "Koalisyon'daki bazı üyeler, Koalisyon'un uluslararası alanda tanınması için geçici hükümetin en kısa sürede kurulmasını istiyor. Bazıları ise biraz daha beklenmesini, bazı AB ve Arap ülkelerinin de Koalisyon'u tanımasından sonra geçici hükümetin kurulmasını istiyor" dedi.

Reuters'in haberine göre Ağustos 2012'de Suriye'den çıkarak Ürdün'e sığınan firari Suriye Başbakanı Riyad Hicab'ın geçici hükümette başbakan olması bekleniyor.

Hicab başkanlığındaki geçici hükümetin, 12 Aralık'ta Fas'ta yapılacağı belirtilen Suriye Dostları Toplantısı'nda ya da öncesinde ilan edilmesi bekleniyor.

el-Arabiya TV, Ulusal Koalisyon'daki kaynaklarına dayandırdığı haberinde, geçici hükümetin iki hafta içerisinde kurulacağını duyurdu.

Koalisyon Başkanı Muaz el-HatiB, Dün el-Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamasında geçici hükümetin kurulmasının önünde bir engelin olmadığını belirtirken hükümetin kısa bir süre içerisinde kurulmasının da beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Amerika'nın Suriye halkına desteğinin yeterli olmadığını savunan el-Hatip, "Amerika, Suriye'de yaşananlara karşı tutumunu netleştirmelidir" dedi.

ABD koalisyonu tanımaya hazırlanıyor

Öte yandan, Washington’un Suriye Ulusal Koalisyonu'nu yakında tanıyacağı bildiriliyor.

New York Times gazetesinde yer alan haberlere göre Amerika, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun iç örgütlenmesini tamamlaması halinde, Suriye halkının tek meşru temsilcisi olarak tanıyacağını açıkladı.

Habere göre, 12 Aralık'ta Fas'ta yapılması beklenen Suriye Dostları Toplantısı'nda Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerika'nın Suriye Ulusal Koalisyonu'nu tanıdığını ilan edecek.

Suriye Ulusal Koalisyonu'nu tanımayı, ihtilafları bir kenara bırakarak birleşen muhaliflerin ödüllendirilmesi olarak gören Amerikalı yetkililer, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun tanınmasını sağlayacak hukuki boyut ve Rusya'nın Suriye politikasına etkisinin ne olacağı üzerinde çalışmalara devam ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Washington'da yaptığı açıklamasında Amerika'nın Suriye muhalefetine verdiği desteğin önümüzdeki günlerde daha da artacağını söyledi.

Clinton "Biz, Suriye muhalefetine destek vermeye devam ediyoruz. Bu destek, önümüzdeki haftalarda daha da artacak" diye konuştu.