Cebhetu’n- Nusra’da lider değişikliği spekülasyonu

img
Cebhetu’n- Nusra’da lider değişikliği spekülasyonu YDH

YDH- Amerika'nın terör örgütü listesine eklemesinden bir gün sonra Cebhetu’n Nusra’nın liderini değiştirdiği iddia edildi.




 

YDH- Amerika'nın terör örgütü listesine eklemesinden bir gün sonra Cebhetu’n Nusra’nın liderini değiştirdiği iddia edildi.

Ürdün'deki selefi kaynaklar, Suriye yönetimine karşı savaşan Cebhetu’n Nusra'da lider değişikliğine gidildiğini duyurdu.

Katar’ın el-Cezire televizyonu ise lider değişikliğinin "Cebhetu’n Nusra Şer’i Komite ve Mücahitler Şura Konseyi" tarafından ilan edildiğini bildirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen Ürdün'deki bir selefi lider, United Press International'a (UPI) yaptığı açıklamasında Ürdünlü Şeyh Mustafa Abdullatif Salih'in (Ebu Enes es-Sahabe) 12 Aralık’ta Cebhetu’n Nusra'nın başına getirildiğini söyledi.

Kaynaklara göre Cebhetu’n Nusra'nın eski lideri Şeyh Ebu Cilbid Tubasi'nin akıbeti hakkında bir açıklama yapılmazken Katar'ın el-Cezire televizyonu, Tubasi'nin ölmüş olabileceğini duyurdu.

El-Cezire'ye konuşan Ürdün'deki “cihatçı” liderlerinden Muhammed Şelebi Ebu Seyyaf, Ebu Enes'in Cebhetu’n Nusra'nın başına getirildiğini doğrularken Tubasi'nin akıbeti konusunda bir bilgisinin olmadığını söyledi.

Bununla birlikte söz konusu haber henüz Cebhetun Nusra tarafından net bir şekilde doğrulanmadı. Cebhetun Nusra'nın şu ana kadarki liderinin Ebu Muhammed el-Colani olduğuna dikkat çeken Cihatçılara yakın kaynaklara göre Ebu Enes Sahabe, el-Cezire TV'nin iddia ettiği gibi Cebhetun Nusra'nın başına değil sadece Deyr ez-Zor şehrinin sorumluluğuna getirildi.

El-Kudsu’l- Arabi gazetesinde yer alan haberde de Ebu Cilbid Tubasi'nin, Haziran 2006'da Amerika'nın düzenlediği saldırıyla öldürülen el-Kaide'nin Irak lideri Ebu Musab Zerkavi'nin eniştesi olduğu belirtildi.

1.5 yıl önce Suriye'ye giden Cebhetu’n Nusra'nın yeni lideri Ebu Enes ise Ürdün'deki Selefi cihatçıların önde gelen liderleri arasında yer alıyor. Ebu Enes’in, Zerkavi'nin şer'i müsteşarı Şeyh Ebu Enes eş-Şami'nin başyardımcısı olduğu biliniyor.

Zerkavi'nin ölümünden sonra Irak ve Suriye'ye giden Cebhetu’n Nusra'nın yeni lideri Ebu Enes, Suriye güvenlik güçleri tarafından tutuklanarak 3 yıl hapis cezasına çarptırılmış, 2010 yılında Ürdün'e teslim edilmişti. Ebu Enes, Ürdün'de de 14 ay hapisle cezalandırıldıktan sonra serbest bırakılmıştı.

2011 yılının son aylarından itibaren Suriye'de hükümet güçlerine karşı mücadele veren Cebhetu’n Nusra, 11 Aralık 2012'de Amerika tarafından terör örgütleri listesine eklendi.

Cebhetun Nusra, "aşırılık yanlısı bir örgüt" olduğu gerekçesiyle Suriye Ulusal Koalisyonu'nun 8 Aralık 2012'de ilan ettiği yeni askeri oluşumdan da dışlanmıştı.

Öte yandan el-Cezire TV, dün Suriye İçişleri Bakanlığı'nı hedef alan saldırının, Ürdünlü cihatçı İsmail Arar tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı.