İran'ın yanıtına farklı tepkiler

img
İran'ın yanıtına farklı tepkiler YDH

BBC-İran'ın nükleer programıyla ilgili krizin aşılması için sunduğu son tekliflere farklı tepkiler




BBC-İran'ın nükleer programıyla ilgili krizin aşılması için sunduğu son tekliflere farklı tepkiler geldi.

 

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Tahran'ın önerilerinin Birleşmiş Milletler'in taleplerini karşılamadığını belirtti.

 

Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy de İran'ın, müzakereler başlamadan uranyum zenginleştirmeyi durdurması gerektiğini söyledi.

 

Ancak ABD, İran'a yaptırım uygulanmasından yanayken; Rusya ve Çin bir kez daha müzakere edilmiş bir çözüme ihtiyaç duyulduğunu vurgulamayı sürdürdü.

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'nın yetkilileri bir araya gelerek İran'a karşı bundan sonra atılacak adımı belirlemeye çalışacak. İran'ın, altı ülkenin teşvik paketine verdiği 21 sayfalık yanıtın ayrıntıları kamuoyuna açıklanmış değil.

 

Ancak Washington'daki muhabirimiz Jonathan Beale İran'ın hala uranyum zenginleştirmeyi askıya almayı reddettiğinin açık olduğunu söylüyor. BM Güvenlik Konseyi İran'a, uranyum zenginleştirmeyi askıya alması için Ağustos ayı sonuna dek süre vermiş, aksi takdirde Tahran Yönetimi'nin yaptırımlarla yüzleşebileceği uyarısında bulunmuştu.

 

Öte yandan Amerikan Temsilciler Meclisi'nin İstihbarat Komisyonu, ABD'nin İran'ın nükleer kapasitesi hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını bildirdi. Komisyon hazırladığı 29 sayfalı raporda; İran'ın nükleer, biyolojik ve kimyasal silah programlarıyla ilgili belirsizlikler olduğuna dikkat çekti.

 

Raporda ayrıca Tahran'ın nükleer programında sağladığı ilerlemeyi abartmış olabileceği ancak ABD için her koşulda ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturduğu vurgulandı.