YDH- Ulusal Koordinasyon Kurulu, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in dün Şam Üniversitesi'nden ilan ettiği Suriye krizine çözüm planına karşı alternatif bir çözüm planı sundu.
YDH- Ulusal Koordinasyon Kurulu, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in dün Şam Üniversitesi'nden ilan ettiği Suriye krizine çözüm planına karşı alternatif bir çözüm planı sundu.
Ulusal Koordinasyon Kurulu'nun Şam'da yaşayan liderlerinden Munzir Haddam, Cumhurbaşkanı Esed'in uzun bir aradan sonra net çözüm planını sunmasını olumlu bulduğunu belirtirken, içerik ve üslup açısından planı kabul etmediklerini söyledi.
Haddam, Rusya'nın talebi üzerine hazırladıkları ve Suriye'deki temasları sırasında da Ahdar İbrahimi'ye sundukları çözüm planını, bugün kamuoyuyla paylaştı.
Haddam'ın ilan ettiği Ulusal Koordinasyon Kurulu'nun alternatif çözüm planı şu maddelerden oluşuyor:
1- Suriye Arap Cumhuriyeti'nin tamamında, tüm taraflar şiddete son vermelidir, 2- Suriye devrimi süresince tutuklanan tüm siyasi tutuklular serbest bırakılmalı ve yönetimin arananlar listesinde yer alanları da kapsayan genel af ilan edilmelidir, 3- Suriyeli mültecilerin evlerine dönüşü sağlanmalıdır, 4- Yardıma muhtaç tüm Suriyelilere insani yardım ulaştırılması sağlanmalıdır, 5- Çoğulcu demokratik sistemle sonuçlanacak siyasi çözüm için müzakereler, geçiş süreci düzenlemeleri üzerinde uzlaşıya varılmasıyla başlanmalıdır.
Suriye krizinin karmaşıklığı, bölgesel ve uluslararası güçlerin müdahil oluşu ve özellikle de ülkedeki silahlı mücadelenin karmaşıklığından ötürü zikrettiğimiz bu ülkelerin gerçekleşmesi için şu adımlar atılmalıdır:
1- Tüm maddeler net bir şekilde açıklığa kavuşturulduktan sonra Cenevre Bildirisi üzerinde uluslararası uzlaşıya varılmalıdır. Bu durumda, Cenevre 2 Bildirisi'ne ihtiyaç duyulabilir. Uluslararası uzlaşının hayata geçirilebilmesi için bunu Mısır, Suudi Arabistan, Türkiye ve İran'dan oluşan bölge dörtlüsünün imzalaması gerekmektedir. Bunun akabinde de Güvenlik Konseyi'nden bağlayıcı karar çıkarılmalıdır.
2- Güvenlik Konseyi, tüm Suriye topraklarında ateşkes sağlanması için karar çıkarmalı, ateşkesin güvence altına alınması için gözlem ve soruşturma gibi araçları sağlamalıdır. Suriye'deki krize doğrudan müdahil olmayan ülkelerin katılımıyla tam donanımlı barışı koruma gücü oluşturularak Suriye'ye gönderilmelidir.
3- Suriye'de ateşkesin tam anlamıyla sağlanabilmesi için geçiş sürecinde uygulanmak şartıyla Güvenlik Konseyi, hem Suriye yönetimine hem de muhaliflere silah sevkiyatının önüne geçecek bir karar çıkarmalıdır. Geçiş süreci bitiminde bu karar, sadece Suriye yönetimi için kaldırılmalıdır.
4- Siyasi çalışmalar, geçiş sürecine önderlik edecek tam yetkilere sahip bir geçiş hükümetin kurulmasıyla başlamalı, hükümete üzerinde uzlaşıyla varılacak muhalif bir isim başkanlık etmelidir.
5- Geçiş hükümetine muhaliflerin yanı sıra elleri Suriyelilerin kanlarına bulaşmamış yönetimdeki şahıslar katılmalıdır. Hükümette muhaliflerden Ulusal Koordinasyon Kurulu ve Ulusal Kurtuluş Konferansı'ndaki müttefikleri, Suriye Ulusal Koalisyonu, Suriye Demokratik Ulusal İttifak, Yüksek Kürt Kurulu temsilci bulundurmalıdır.
6- Askeri kurumların yeninden örgütlenmesi ve güvenliği temin etmesi için geçiş hükümetine bağlı olacak geçici bir askeri konsey oluşturulmalı, askeri konseye Suriye Ordusu ve Özgür Suriye Ordusu'ndan subaylar katılmalıdır.
7- Cumhurbaşkanının tüm yetkilerinin hükümete devredilmesinden sonra anayasa ve anayasaya bağlı kurumların, tüm olağanüstü kanunların iptal edilmesiyle geçiş hükümeti, çalışmalarına başlamalıdır. Geçiş sürecinin sonuna kadar yönetimde kalmasında uzlaşıya varılması halinde cumhurbaşkanı protokol görevlerine devam edebilir.
8- Adalet ve hoşgörü ilkesi ışığı altında ulusal uzlaşının sağlanması, güvenlik güçleri yeniden yapılandırılması, 2., 3. ve 4. ilkelerin hayata geçirilmesi hükümetin öncelikleri arasında yer almaktadır.
9- Hükümet, ülkenin yeniden imarı ve bunun için uluslararası fonun oluşturulmasıyla çalışmalarına başlamalıdır.