İran:BM denetimleri konusunda hiçbir sorun yok

img
İran:BM denetimleri konusunda hiçbir sorun yok YDH

SAAF-İran, NPT konvansiyonu çerçevesinde Birleşmiş Milletler denetçilerinin yaptığı denetlemeleri




SAAF-İran, NPT konvansiyonu çerçevesinde Birleşmiş Milletler denetçilerinin yaptığı denetlemeleri sürdürmesi konusunda herhangi bir sorun bulunmadığını belirtti.

 

Farsnews Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre İran’ın Uluslar Arası Atom Enerjisi Ajansı’ndaki (UAEA) daimi temsilcisi Ali Asgar Sultaniye, İran’ın Ajans denetimlerine sınırlamalar getirdiği yönündeki haberlere değinerek “görevlendirilen denetçilerin faaliyetleri normal şekilde sürüyor, onların faaliyetleri konusunda hiçbir engel ve sınırlama söz konusu değil” dedi.

 

Ajans denetçileri içinden iki denetçinin çıkarılması konusuna da açıklık getiren Sultaniye, “bunların çıkarılması sözleşmenin infcirc/153 maddesi doğrultusunda gerçekleşmiştir” diyerek, “NPT üyesi her ülke, uygun gördüğü herhangi bir sebeple, o ülkedeki denetçi veya denetçileri kullanmama hakkına sahiptir, bu da normal bir durumdur” ifadesine yer verdi.

 

Bu durumu Ajans’a bildirdiklerini ve Ajans’ın da kurallar doğrultusunda bunu kabul ettiğini belirten Sultaniye, UAEA Yöneticiler Kurulunun yaklaşmakta olan toplantısı ile ilgili olarak da “Ajans sekreterliği normal olarak bu toplantıyla ilgili raporunu hazırlayacak, rapor şu an hazırlanma aşamasında” dedi.

 

Güvenlik Konseyi’nin isteği üzerine Ajans sekreterliğinin hazırlayacağı raporu BM Güvenlik Konseyi’ne ve UAEA Yöneticiler Kurulu’na sunması bekleniyor.

 

UAEA Yöneticiler kurulu toplantısı 11 Eylül’de yapılacak.