Nusra Cephesi Türkiye’de STK mı kurdu

img
Nusra Cephesi Türkiye’de STK mı kurdu YDH

YDH- Suriye’deki Nusra Cephesi adlı silahlı grubun Türkiye’de kurulan bir sivil toplum kuruluşu aracılığıyla militan devşirmeye çalıştığı iddia edildi.




 

YDH-Suriye’deki Nusra Cephesi adlı silahlı grubun Türkiye’de kurulan bir sivil toplum kuruluşu aracılığıyla militan devşirmeye çalıştığı iddia edildi.

Lübnan’dan yayın yapan el-Menar televizyonu, tedavi olmak için bir Avrupa ülkesinde bulunan Suriyeli bir muhaliften elde ettiği bir forma dikkat çekerek Nusra Cephesi’nin İhvan-ı Muslimin örgütünün koordine ettiği bir “sivil toplum kuruluşu” aracılığıyla militan devşirmeye çalıştığını öne sürdü.

El Menar televizyonunun internet sitesinde yer alan haberde şu ayrıntılara yer verildi.

Belge, Türk yetkililer tarafından, Suriye'deki insanlara dağıtılan 10 sayfalık bir formdan oluşuyor:

Form'a doldurulması gereken bilgilere bakıldığı zaman, kazanılmaya çalışılan insanlar ya Suriye'ye savaşmaya gönderilen tugaylara, ya da istihbarat için Suriye'deki istihbarat sistemlerine dahil ediliyor.

Bu belgenin kaynağı, silahlıların safında yer alan ve daha sonra omurgasından aldığı yaranın tedavisi için ailesi tarafından Avrupa devletlerinden birine gönderilen bir Suriyeli. Elimize bu şekilde geçen belgeyi yayınlıyor ve maddeleri üzerinden yorumluyoruz.

 Suriyeli yaralı, Türk yetkililerin, topraklarında eğittiği, silahlandırdığı ve Suriye'ye savaşa gönderdiği militanlar ve Nusra örgütünün, sivil cenahı (sivil görünümü) şeklinde çalışacak ''Suriye'de Sivil Toplum ve Demokrasi Merkezi'' kurduğunu, bu merkezin yöneticilerinin, Müslüman Kardeşler'den oluştuğunu söyledi. Bu formlarla da Türklerin, Türkiye'deki askeri eğitim merkezlerine alınabilecek şahısları, bunun yanı sıra Suriye'de askeri ve güvenlik hücreleri oluşturabilecek kişileri de belirlemeye çalıştığını aktardı.

Suriyeli yaralı bize, bir kişinin tanıdıklarıyla veya bulabileceği şahıslarla beraber, birden fazla form doldurup hazırlayabileceğini de söylüyor.

Yaralı; Türkiye'nin, 60 kişi bulup form doldurtabilene büyük meblağlarda para ödemesi yaptığını, bu formları onların hazırladığını ve eğitim programını onların denetlediğini de aktarıyor. Katar ve Arabistan ise, bu Sivil Toplum merkezine para yardımı yapıyor. Para yardımı yapan diğer ülkeler Fransa, Amerika ve Almanya.

28 maddeden oluşan Form'dan bir kaç not:

1-7.madde, 13 alt maddeden oluşan, Suriye ordusu ve rejim ile ilgili verilerle ilgili sorular

2-9-23 arası maddeler, Suriye'deki sivil toplum ile ilgili sorular

3-23-27 arası maddeler, Güvenlik ve istihbarata dair sorular

4-28.madde,  formu dolduran şahsın bölgesindeki mezhepsel yapıyı soran soru (şıklar: Sünni, Alevi, Dürzi, Hıristiyan, Şii, Bunların dışında)

El-Menar tarafından yayımlanan belgenin orijinali için tıklayınız