İran:Rapor haklılığımızın bir göstergesi

img
İran:Rapor haklılığımızın bir göstergesi YDH

SAAF-BM Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Muhammed el-Baradei, İran’la ilgili




SAAF-BM Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Muhammed el-Baradei, İran’la ilgili raporunu tamamladı.

 

İran’ın UAEA’daki daimi temsilcisi Ali Asgar Sultaniye, Ajans Başkanı Baradei’nin hazırladığı raporun, İran’ın Ajans’la işbirliği yaptığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

 

İrna Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Sultaniye, son yayınlanan raporun şimdiye kadar İran’la ilgili hazırlanmış en kısa rapor olduğunu belirterek “Bu rapor, İran’ın nükleer programında askeri hedeflere yönelik herhangi bir sapma bulunmadığını göstermektedir” dedi.

 

Raporda Ajans denetçilerinin tesislerle ilgili olarak istedikleri bilgiye ulaşabildiklerinin ve bu konuda herhangi bir engelin söz konusu olmadığının belirtildiğini söyleyen Sultaniye, “Raporda Natanz’daki tesislerde 164 santrifüjün faaliyette olduğu ve İran’ın yüzde 5 oranında uranyum zenginleştirmesi yaptığı ifade ediliyor” dedi.

 

İran’ın bir iyi niyet adımı olarak nükleer faaliyetlerini 3 yıl gönüllü olarak durdurduğunu hatırlatan Sultaniye, “bu adım, İran’ın nükleer faaliyetleri hakkında yapılan tarihi yanlışa karşı gösterilen bir tepkiydi” dedi.

 

UAEA Başkanı Baradei’nin İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili hazırladığı son raporunun büyük ölçüde önceki raporların tekrarı niteliğinde olduğu ifade ediliyor.

 

BM Güvenlik Konseyi, 31 Temmuz’da İran’a tüm nükleer faaliyetlerini durdurması için 31 Ağustos’a kadar süre vermiş, Ajans Başkanı Baradei’den de İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili bir rapor hazırlamasını ve raporunu Güvenlik Konseyi ile Ajans Yöneticiler Kuruluna sunmasını talep etmişti.

 

İran’a verilen süre dün dolarken, Tahran nükleer faaliyetlerini durdurmasının söz konusu olamayacağını bunun NPT konvansiyonundan kaynaklanan yasal hakkı olduğunu ifade etti.