İkinci Cenevre için “Dostlar” Amman’da, Koalisyon İstanbul’da

img
İkinci Cenevre için “Dostlar” Amman’da, Koalisyon İstanbul’da YDH

Haziran'da Cenevre'de düzenlenecek Suriye konferansı öncesinde dostlar Amman'da, muhalifler ise İstanbul'da toplandı.




 

YDH-France 24 Arapça servisinin haberine göre Suriye muhalefetinin yokluğunda Suriye Dostları Grubu, 22 Mayıs Çarşamba günü Ürdün'de bir araya geliyor.

Yedincisi düzenlenen Suriye Dostları Grubu'nun toplantısına ilk defa muhalefet davet edilmedi. Toplantıya, ev sahibi olan Ürdün, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirliği, Mısır, Katar, Amerika, İngiltere, Fransa, Türkiye, Almanya ve İtalya dışişleri bakanları katılacak.

Ürdün'de düzenlenecek toplantının temel hedefi, Amerika ve Rusya arasında varılan uzlaşıyı daha ileriye taşımak, Cenevre 2 Konferansı'nın başarılı bir şekilde neticelenmesi için atılması gereken adımlar üzerine görüş alışverişinde bulunmak.

AFP'ye konuşan Ulusal Konsey Üyesi Enes el-Abde, Suriye Dostları Grubu'nun, Amerika ve Rusya'nın önerisiyle gündeme gelen uluslararası konferansa ortak bir tutumla katılmak için muhalefetin davet edilmemiş olabileceğini söyledi.

Öte yandan 23 Mayıs'ta İstanbul'da düzenlenecek olan Suriye muhalefeti toplantısında, Cenevre 2'ye katılıp katılmayacağı, katılması halinde heyette yer alacak isimlerin kimlerden oluştuğunu kararlaştıracak. Toplantıda ayrıca Koalisyon'un yeni lider kadrosu ve geçici hükümetin geleceği ele alınacak.

30 Haziran 2012'de Cenevre'de düzenlenen Suriye konferansında, 2014 yılında görev süresi dolan Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in geleciğinin ne olacağı belirtilmezken Suriye yönetiminden şiddete son vermesi ve reformları gerçekleştirmesi istendi.



Makaleler

Güncel