Kudsu’l- Arabi’de neler oluyor

img
Kudsu’l- Arabi’de neler oluyor YDH

Arap dünyasının en etkili gazetelerinden biri olan Kudsu’l Arabi’nin Genel Yayın Yönetmeni Abdulbari Atvan, gazetede istifa etti.




YDH-Abdulbari Atvan’ın kendi ismiyle özdeşleşen Kudsu’l- Arabi’den ayrılacağı haberleri Atvan’ın neden böyle bir karar verdiği yönünde merak uyandırırken, istifa kararının gazetenin el değiştirmesinden kaynaklandığı öne sürüldü.

Pressnet adlı bir siteye dayandırılan habere göre Kudsu’l Arabi gazetesinde yaşananların öyküsü şöyle:

Abdulbari Atvan gazeteyi Yemenli muhaliflerden Ali Salim el-Beyd’e sattı. Ali Salim, Kudsu’l Arabi gazetesini Katar’ın mali desteğiyle satın aldı ve oğlu Amr’ı da gazetenin başına geçirdi.

Abdulbari Atvan, bugünkü başyazısında ailesine daha çok vakit ayırabilmek için Kudsu’l Arabi gazetesinden ayrılacağını yazdı.

Londra ve Doha’daki iyi haber alan kaynaklar, yeni muhabir ve yazar kadrosunun oluşturulmasına Katar’da birkaç hafta önce başlandığını ve gazetenin bundan sonraki yayın çizgisinin değişeceğini belirtiyor.

Bu adımlar, son dönemde Arap ülkelerindeki veraset siyasetinde yaşanan değişimlere paralel olarak atıldı.

Ali Salim’in Katar’a gitmesi onun Doha ile olan ittifakında yeni bir dönem başlatıyor. Çünkü, Arap Baharı adı verilen değişim sürecinden önce yıllarca Beyrut’ta yaşayan Ali Salim, şimdi dikkatini Körfez ülkelerinin politikalarına çevirmiş bulunuyor.

Ali Salim’le Katarlılar alanda etkili olan bir gazeteye sahip olmak istediler ve kura Kudsu’l Arabi’ye çıktı. Haberlere göre bu gazetenin ve gelişmeler karşısındaki bağımsız duruşunun satın alınabilmesi için milyonlarca dolar ödendi.

Herkes, Katar’la Suudilerin yumuşak bir savaş içinde olduğunu biliyor. Bu savaşın kıvılcımları şimdilerde Suriye Ulusal Koalisyonu ve Mısır üzerinden açıkça görünüyor. Bu kadife petrol savaşında iki ülke de etkili medya istiyor.

Bu doğrultuda Suudi Arabistan şimdiye kadar el-Arabiya TV’yi ve yazılı basın organlarıyla el-Cezire’nin zaferlerini gölgelemeye çalıştı, Katar zayıf noktasının basılı medya alanında olduğunu biliyordu.

Avrupa’da el-hayat ve Şarku’l Evsat’a karşı bir Katar gazetesi projesi yedi yıl önce başlamıştı ve daha önce Abdulvahab Bedirhan bu gazetenin genel yayın yönetmenliğine önerilmişti.

Ancak elektronik dünyadaki gelişim, el-Cezire’nin cazibesini azaltıyor; dolayısıyla Katar daha fazla yeni basın organı elde etmeye çalıştı ve Doha’nın bu yöndeki ilk adımı da Sati Nureddin’in genel yayın yönetmenliğindeki el-Mudun oldu.