Sisi’nin gösteri çağrısına tepkiler

img
Sisi’nin gösteri çağrısına tepkiler YDH

Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi’nin Cuma günü halkı kitlesel gösteri düzenlemeye çağırması, farklı tepkilere neden oldu.




YDH-Mısır’da yayımlanan el-Yovmu’s Sabi gazetesinin haberine göre Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi, deniz kuvvetleri harp akademisinin mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada “terörizme” karşı kitlesel gösteri çağrısında bulundu.

Muhammed Mursi yönetiminin devrilmesiyle sonuçlanan 30 Haziran gösterilerinin organizatörü olarak bilinen Temerrud Hareketi, General Sisi’nin açıklamasından sonra halkı terörizme karşı mücadelede orduya destek için gösteriye çağırdı ve Devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yargılanmasını istedi.

25 Ocak Devrimi’nin öncülerinden 6 Nisan Hareketi’nin Sözcüsü Halid el-Mısri de yaptığı açıklamasında “Mısır halkı terörist grupların tüm suç eylemleri karşısında yasal sınırlar içerisinde silahlı kuvvetleri desteklemektedir” dedi; ancak 6 Nisan Hareketi’nin General Sisi’nin çağrısıyla Cuma günü yapılacak gösterilere katılma konusunda henüz karar vermediğini söyledi.

Demokrat Mısır Partisi Genel Sekreteri Ahmed Fevzi, “terörizmle mücadeleye destek için gösteri” çağrısı konusunda yaptığı açıklamada “Mısır ordusunun terörizmle veya şiddetle mücadele etmek için kimseden talimat almasına gerek yoktur. Ancak dışarıdan yapılacak baskılar müstesna” dedi ve parti olarak Cuma günü yapılacak gösteriye katılacaklarını söyledi.

Mısır Halk Hareketi Sözcüsü Heba Yasin, General Sisi’nin konuşmasını mutedil bir açıklama olarak niteledi ve “Ordu, son dakikaya kadar Mursi’nin meşruiyetini sorgulamadı; ama hükümetteyken diktatörce davranan Mursi ve İhvan liderleri inatçılık etti” dedi ve Mısır ordusunun halkın devrimin korunması yönündeki talebine cevap verdiğini söyledi.

Ulusal Kurtuluş Cephesi liderlerinden Samih Aşur, General Sisi’nin konuşmasını “Savunma Bakanının konuşması ordunun halka güvendiğinin halkın da orduyu desteklediğinin bir göstergesidir” diye yorumladı ve Cuma günü yapılacak gösteriye katılacaklarını ifade etti.

Turizme Destek İttifakı Başkanı Eyhab Musa da Savunma Bakanı General Abdulfettah Sisi’nin gösteri çağrısına destek vererek Cuma günü Turizm sektörünün Cuma günü 4 milyon personeliyle meydanlarda olacağını söyledi.

General Sisi’nin gösteri çağrısına 19 insan hakları örgütü de destek verdi.

Müslüman Kardeşlerin siyasi kanadı olan Özgürlük ve Adalet Partisi’nin Başkanı İsam Aryan ise General Sisi’nin açıklamalarını kendi kişisel görüşleri olarak niteledi ve Mısır halkının madalyonun diğer yüzünü de gördüğünü ifade etti.

İsam Aryan, halkın meydanlara ve sokaklara darbecilere biz darbeye karşıyız meşruiyeti destekliyoruz demek için çıkacağını söyledi.