Helbavi: Sisi’nin çağrısı mantıksız değildi

img
Helbavi: Sisi’nin çağrısı mantıksız değildi YDH

Müslüman Kardeşler’in eski Liderlerinden Kemal Helbavi, Mısır’ın tehlikeli bir aşamaya girdiğini belirterek erken seçim çağrısında bulundu.




YDH-Kemal Helbavi, el-Kudsu’l Arabi gazetesi için yazdığı yazıda Mısır’ı yönetmek isteyen herkesin bu ülkenin kültürel, dini, toplumsal ve siyasal çeşitliliğe sahip olduğunu anlaması ve farklılıklara  saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

Mısır’ın içine girdiği tehlikeli aşamanın ülkenin varlığını tehdit etmeye başladığını belirten Kemal Helbavi, Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi’nin gösteri ve terörizmle mücadele çağrısı yapmasıyla ilgili değerlendirmesinde “güç sahipleri verdikleri vaatleri yerine getirseydi ülkede istikrar ve güvenlik sağlanmış olurdu. Bu çağrı mantıksız görünseydi, halk buna olumlu cevap vermezdi. Ama şartlar çok farklı; çünkü azledilen cumhurbaşkanı halkın isteklerini yerine germedi ve onlara kulak vermedi.

Bu arada olan krizi yaşayan halka oluyor, şiddet tasavvur edilemeyecek boyutlara vardı, bu yüzden Sisi’nin gösteri için yaptığı çağrı mantıksız değildi” dedi.

Rabiatu’l Adeviye’de meydana gelen şiddet olaylarına da değinen Kemal Helbavi,  “Mısır halkının ve kültürünün yabancısı olduğu şiddet ve tekfir dili, onların barışçı gösterilerine dahil oldu. Bu dil, Rabiatu’l Adeviye meydanını Suriye’de, Afganistan’a ve Irak’ta gördüğümüz “Emirlik”e döndürdü. Bazı kişilerin kendilerince anladıkları şeriatı uyguladıkları bu emirlikler, yanlış yorumlarla İslam dünyasının imajını bozuyor ve halkı itidale davetten uzaklaştırıyor” dedi.

Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi’ye yönelik suçlama ifadelerini de eleştiren Helbavi, yazısında “İslamcılar, kullandıkları ifadelere herkesten çok daha fazla dikkat etmelidir” ifadesine yer verdi.

Helbavi, yaşanan sorunun çözümü için erken seçimlere gidilmesi gerektiğini söyledi.