Suriye’deki el-Kaide kontrolünde bulunan yerler

img
Suriye’deki el-Kaide kontrolünde bulunan yerler YDH

Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar gazetesi, Suriye’de el-Kaide militanlarının kontrolünde bulunan bölgeleri açıkladı.




YDH-El Ahbar gazetesi, nisan ayında varlığını ilan eden Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı el-Kaide bağlantılı örgütün Rakka’nın çevresini ve merkezini kontrol altında tuttuğunu belirtti.

El-Kaide’nin Suriye kolu olarak bilinen Nusra Cephesi adlı örgütün başlangıçta Rakka kentini Ahraru’ş- Şam ve Özgür Suriye Ordusu ile birlikte ele geçirdiğini belirten gazete, Irak-Şam İslam Devleti’nin daha sonra bu örgütleri uzaklaştırarak kente tek başına hakim olduğunu yazdı.

Haberde Irak-Şam İslam Devleti’nin, Rakka’dan başka, Halep’in kuzey ve batı kırsalı ile Bustan el-Kasr bölgesinde, Suriye ordusunun son operasyonu ile geri çekilmeden önce Lazkiye’nin kuzey kırsalında, İdlib kırsalında ve Sermada kentinde etkili olduğu bildirildi.

Suriye ordusunun kontrolü altındayken mart ayında kimyasal silah saldırısına uğrayan Halep’in Han el-Asel kasabasını daha sonra ele geçiren Irak-Şam İslam Devleti’nin kasabayı ele geçirdikten sonra çok sayıda sivili idam ettiğini bildirdi.

Irak-Şam İslam Devleti’nin son olarak Türkiye sınırındaki Azaz kentini Özgür Suriye Ordusu’nun elinden alarak ele geçirdiği bildirilmişti.

El Ahbar gazetesi tarafından yayımlanan haritada Suriye ordusunun kontrolü altında bulunan yerler yeşille, silahlı grupların etkili olduğu yerler pembeyle, Kürt grupların etkili olduğu yerler kahverengiyle, el-Kaide bağlantılı grupların hakim olduğu yerler ise turuncuyla gösteriliyor.