Suriye’deki silahlı gruplar arasındaki savaşların ideolojik boyutları aşar hale gelmesi, ekonomik çıkar odaklı yeni ittifakların oluşmasına neden oluyor.
YDH muhabiri Hasan Sivri’nin, silahlı gruplar arasındaki savaşların başkalaşan niteliğine ve ekonomik çıkar odaklı yeni ittifak kombinasyonlarına ilişkin haberi.
Suriye'de geniş bir coğrafyada Kürtler ile Kaide'ye bağlı gruplar arasında savaş sürerken, muhalif taburlar, yeni ittifaklar kuruyor. En son 43 silahlı grubun birleşmesiyle meydana gelen Zehran Alluş liderliğindeki İslam Ordusu kurulmuştu.
Emir değişikliğinden sonra Suriye konusundan uzaklaşan Katar’ın nüfuzu altındaki silahlı grupların tasfiye edildiği belirtilirken, Katar’ın nüfuz boşluğunun Suriye Suudi Arabistan destekli silahlı gruplar tarafından doldurduğu öne sürülüyor.
Suudi Arabistan İstihbarat Servisi Başkanı Bender bin Sultan’ın güdümündeki Zehran Alluş liderliğinde kurulan İslam Ordusu ittifakıyla eşzamanlı olarak, en son radikal grupların bazı bölgelerde kontrollerini ilan ettikleri ve silahlı gruplar arasında petrol bölgelerini ve sınır kapılarını ele geçirmeye yönelik savaşların yaşanmakta olduğu bildiriliyor.
Petrol bölgeleri ve sınır kapıları neden önemli?
Petrol bölgelerini ve sınır kapılarını kontrol için yaşanan rekabet, silahlı gruplar arasındaki çatışmaları zirveye taşıdı.
Silahlı gruplar açısından petrol bölgeleri sıcak para, sınır kapıları ise lojistik ve militan temini ve ekonomik gelir için büyük önem taşıyor.
Irak-Şam İslam Devleti (IŞID) ile ÖSO arasında başlayan çatışmaların ardından Türkiye, kuzey Azaz'da bulunan Selame kapısını kapattığını duyurmuştu. Halep'in Türkiye'ye açılan kapısı olarak bilinen kapıdan ticari mallar geçiyordu.
Suriye’nin doğu bölgelerinde ise, özellikle Irak sınırına yakın petrol üretim bölgesi olan Bu Kamal'da, Allah-u Ekber ile Bera silahlı tugayları arasında, petrol taşıma paylaşımı sebebiyle ortaya çıkan anlaşmazlık daha sonra çatışmaya dönüştü.
Nusra Cephesi örgütü ise, parayı ödeyenlere ham petrolü hemen verecek şekilde bölgedeki petrol kuyularının bazılarında kontrolü sağlamış durumda. Ancak bazen, ham petrolün belirlenen yere taşınması sırasında Nusra, diğer silahlı birliklerin şantaj ile karşı karşıya kalabiliyor.
Paranın dini ve ideolojisi yok
Rakka kentinde, yine petrol anlaşmazlığından dolayı IŞID ile Nusra Cephesi arasında çatışmalar patlak verdi. Yine benzer şekilde Haseke kentinden IŞID ile Ka'ka tugayı arasında çatışmalar yaşandı.
Deyr ez-Zor'da ise silahlı gruplar arasındaki tek anlaşmazlığın petrol olmadığı ortaya çıkıyor. Özgür Suriye Ordusuna bağlı Guraba-i Şam tugayı ile Nusra Cephesi gibi cihatçı örgütler arasında; şeker, iplik, kağıt ve diğer fabrikaların sökülüp satılmasından sonra başlayan paylaşım anlaşmazlıklarının savaşa dönüştüğü bildiriliyor.
Tabka kentinde ise ÖSO'ya bağlı Muntasır Billah Tugayı ile IŞID arasında, bölgeyi Halep ve Hama'ya bağlayan Baas köprüsünün kontrolü için yapılan savaşı şimdilik IŞID kazanmış durumda.
Çatışmalar en son Türkiye sınırında bulunan Tel Abyad kapısına kadar taşındı. Kapıda, silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmaların ticari geçişleri kontrol amacına yönelik olduğu bildiriliyor.
Suriye ordusunun operasyonları
Suriye ordusunun güney tarafından girmeye çalıştığı ve başkent Şam'ın kuzeydoğusunda kalan Zemelka bölgesinde, ordu ile silahlı gruplar arasında çatışmalar yaşanırken kentin güneyinde yer alan Muddamiye'de silahlı grupların kaleleri havan topu bombardımanı altında.
Ayrıca Berze, Kabun ve başkentin kuzeyinde çatışmalar devam ediyor.
Suriye askeri kaynakları, Doğu Guta'daki çatışmalar sırasında, yüzlerce silahlı militanın öldürüldüğünü bildiriyor. Ayrıca kaynaklara göre, yabancı uyruklu 23 militan, ÖSO'ya bağlı silahlılar tarafından idam edildi.
Rakka'nın Ayn İsa kırsalında, Suriye ordusuna bağlı 93.Tugay ile silahlı muhalifler arasındaki şiddetli çatışmalarda, silahlı gruplardan en az 20 militanın öldürüldüğü bildiriliyor.