Cenevre 2 Amerika'nın isteği üzerine ertelendi

img
Cenevre 2 Amerika'nın isteği üzerine ertelendi YDH

Diplomatik kaynaklar, Cenevre 2 Konferansı’nın Suriye muhalefetinin hazır olmamasından ötürü Amerika’nın isteği üzerine Aralık ayına ertelendiğini açıkladı.




YDH- Suriye’de yayımlanan el-Vatan gazetesi, Cenevre’deki diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Suriye Ulusal Koalisyonu’nun konferansa katılacak heyeti oluşturmaması ve siyasi müzakereye girecek bir projeden yoksun olmasından ötürü Amerika’nın isteği üzerine birkaç hafta ileri ertelendiğini duyurdu.
  Gazetenin haberine göre Rus yetkililerin, konferansın bir kez daha ertelenmesinden duydukları üzüntüyü dile getirirken, “iki senedir konferansa hazırlanamayan muhalefet, birkaç hafta içerisinde de hazırlanamaz” dediği belirtildi.
  Kaynaklara göre Rus yetkililer Amerikalı heyetten, söz verdiği üzere Cenevre 2 Konferansı’na Suriye muhalefetini bir bütün olarak getirmesini istedi. Diplomatik kaynaklara göre Amerika, Suudi Arabistan’ın Ulusal Koalisyon’a dayattığı konferansa katılım ön şartlarından vazgeçtirebilirse konferans, Aralık ayının ikinci haftasına kadar düzenlenecek. Aksi takdirde konferans, Noel tatilinden ötürü 2014 yılının ilk ayına ertelenmiş olacak.
  Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da yaptığı açıklamasında, Cenevre 2 Konferansı’nın mümkün olan en kısa sürede düzenlenmesi için çalıştıklarını söyledi.
  United Press International’ın haberine göre Ulusal Koalisyon’un Cenevre 2 Konferansı kararını 9 Kasım’daki Genel Kurul toplantısında ele alacağını hatırlatan Harf, “Konferansın zamanını belirlemek için çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
  Harf, konferansa İran’ın  davet edilip edilmeyeceği hususunda yöneltilen bir soruya yanıt olarak ise “Cenevre 2’ye katılacak olanların Cenevre 1’deki tüm kararları kabul etmesi gerekiyor” dedi.