SAAF-Birleşik Irak İttifakı, yeni federal bölgelerin oluşturulmasıyla ilgili yasanın mecliste kabul
SAAF-Birleşik Irak İttifakı, yeni federal bölgelerin oluşturulmasıyla ilgili yasanın mecliste kabul edilmesi durumunda bunun hemen uygulamaya konmayacağını açıkladı.
Fransız Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre Sadr grubu dışındaki Birleşik Irak İttifakını oluşturan diğer grupların yaptıkları ortak toplantıda, federal bölgelerle ilgili yasanın çıkması durumunda uygulamayı erteleme yönünde karar alındı.
Birleşik Irak İttifakını oluşturan yedi gruptan biri olan Fazilet Partisi’nin Sözcüsü Sabah es-Saidi, “Herkes federalizmle ilgili yasa konusunda görüş birliği içerisindedir. Fakat ittifakta yer alan bazı kişiler, bazı öncüllerinin bütünüyle gerçekleştirilmemiş olmasından dolayı, yasanın kabul edilmesinden sonra federalizmin uygulanmasının ertelenmesi görüşündedirler. Mesele bunun kabul edilmesi veya uygulanması değildir, mesele bu sistemin başarılı bir model olabilecek bir sistem olmasıdır” dedi.
Yasanın kabul edilmesi konusunda görüş birliği oluşsa da merkezde ve güneyde kurulacak eyaletlerin şekli konusunda görüş ayrılıkları bulunduğunu belirten Iraklı yetkili, “bazıları her ilin bir eyalet olmasını, bazıları 4 ilin bir eyalet oluşturmasını bazıları da güney ve merkez illerinin ayrı ayrı eyalet olmasını istiyor” açıklamasında bulundu.
Irak’ın güneyinde ve orta kesimlerinde toplam 8 il bulunuyor
Parlamentoda 128 sandalyeye sahip olan Abdülaziz el-Hekim liderliğindeki Birleşik Irak İttifakı; Irak Yüksek Konseyi, Bedir Örgütü, Sadr hareketi, bağımsızlar, Fazilet Partisi ve Dava Partisi’nin iki kolundan oluşuyor.
Irak Yüksek Konseyi’nin önde gelen isimlerinden Celaleddin es-Sagir, “Biz mecliste kabul edilmesi halinde federalizmi hemen uygulamaya çalışmayacağız, bunun uygulanabilmesi için ilgili siyasi grupların onayına ve gerekli idari yapıların oluşturulmasına ihtiyaç var” dedi.
“Anayasayı uygulama ve şu an içinde bulunduğumuz karışık ortamdan uzak durarak ona etkinlik kazandırmaya özen gösteriyoruz” diyen Sagir, sözlerine “bu konuda siyasi uzlaşmayı, merceiyetin görüşünü, bölgesel ve uluslar arası meseleleri de göz önünde bulundurmak durumundayız” diye devam etti.