Sünni ve Şii alimlerden kardeşlik çağrısı

img
Sünni ve Şii alimlerden kardeşlik çağrısı YDH

SAAF-Irak’taki Sünni ve Şii Divan vakfı başkanları, ülkede dökülen kanın durdurulması için çağrı




SAAF-Irak’taki Sünni ve Şii Divan vakfı başkanları, ülkede dökülen kanın durdurulması için çağrı yaptı.

 

Sünni Divan Vakfı Başkanı Ahmed Abdulgafur es-Samerrai, “kardeşlik ilkesi doğrultusunda İslami programımızda yaklaşan ramazan ayı dolayısıyla kan dökülmesinin durdurulmasını istiyoruz” dedi.

 

Programlarının Iraklıların gönlünde doğrudan bir etki yapmasını umduğunu belirten Samerrai, kan dökülmesinin durdurulması çağrısına kulak verilmesini istedi.

 

Irak halkına seslenen Samerrai, “Biz Sünni ve Şii vakıflar olarak sizden birbirinize acımanızı istiyoruz. Bir Sünni’yi öldüren ne Şii’dir ne de Şiilerin temsilcisidir; aynı şekilde bir Şii’yi öldüren ne Sünni’dir ne de Sünnilerin temsilcisidir. Mezhepçilik çatışmaları ithal bir kültürdür” dedi.

 

“Iraklıların kanı kırmızıçizgidir, Iraklıların canına kasteden, günah işlemiştir, küfür işlemiştir” diyen Samerrai, direnişle terörün birbirinden farklı olduğunu belirterek “direnişle terörün birbirinden farkı oldukça açık ve nettir. Direniş, ülkeyi terk etmelerini sağlamak için işgalcileri hedef alır. Teröristler ise Irak halkını hedef almaktadır” diye konuştu.

 

Irak Şii Vakıf müesseseleri Başkanı Salih el-Haydari de Samerrai’nin kan dökülmesinin durdurulması yönündeki çağrısına değinerek “bu, birden bire ve durup dururken yapılmış bir çağrı değildir. Bu, Şiilerle Sünniler arasında tarihe dayanan iyi ilişkilerin bir sonucudur” dedi.

 

Şii ve Sünni dini mercilerin birlik ve kardeşliğe öncülük ettiğini belirterek “tüm Şii ve Sünni dini liderler, dökülen kanın durdurulmasına çalışmış ve bunu vurgulamışlardır” diye konuştu.

 

“Bazıları bulanık suda balık avlamaya çalışmaktadır” diyen Haydari, Irak’taki durumun daha bunalımlı bir hale gelmesini isteyip fitne çıkarmaya çalışan her iki taraftan da aşırıların bulunduğunu belirtti. Iraklıları içinde bulunulan bu durumdan uzak tutarak şartları iyileştirmeye çalıştıklarını belirten Haydari, “bu konuda sadece Iraklılara tutunuyoruz, başkalarının yardımına ihtiyacımız yok” dedi.