Dostlar’ın Halep paniği

img
Dostlar’ın Halep paniği YDH

Suriye ordusunun Halep’te 1,5 yıldır devam eden kuşatmayı kırmasının ardından silahlı grupları destekleyen ülkeler yeni arayışlara girdi.




YDH/ŞAM- Kuseyr ile başlayan ve ardından Kalamun bölgesi ile sonuçlanan ‘Humus’taki silahlı grupların sınır desteğini kesme’ planı başarılı olunca Suriye ordusu Humus merkezde lojistiği kesilen militanları şehri terk etmeye zorlamış ve bunda başarılı olmuştu.

Şimdi aynı senaryo Halep için konuşuluyor. Ordu içinde ‘yangın anında başvurulan komutanlardan’ Süheyl Hasan komutasındaki operasyon sonrası, Suriye ordusunun Halep Cezaevi kuşatmasını kırması ve çevredeki tepelerden bazılarına hakim olması sonrası ordunun, militanların Türkiye tarafından gelecek lojistiğini kesmek için hamle yapacağı belirtiliyor.

Buna göre kuzeyden sınıra doğru olan lojistik yolları başta olmak üzere militanların silah ve eleman geçiş yolları kesilecek. Ardından şehir içindeki militanlara yönelik olarak güney ve kuzeyden kuşatma yapılacak ve içeride kalan militanlar Humus’ta olduğu gibi ‘güvenli çıkış’ için zorlanacak.

Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda Dera dışında Suriye ordusu için önemli bir cephe kalmıyor.

İşte bu senaryo ve Suriye ordusunun senaryoyu gerçekleştirebilme olasılığını arttıran Halep Cezaevi hamlesi, militanları destekleyen Batı ve bölgedeki müttefiklerini harekete geçirdi.

Dostlar Grubu seferber oldu

Lübnan es-Sefir gazetesinde yer alan bir habere göre ABD, Britanya, Fransa, Katar ve Suudi Arabistan istihbarat birimleri Suriye ordusunun ilerleyişini durdurmak için Antakya’daki ‘operasyon merkezinde’ gelecek hafta bir toplantı düzenleyecek.

Toplantıda var olan cephelerin geliştirilmesi ya da yeni cephe açılması senaryoları üzerinde durulacağı belirtiliyor.

Habere göre Fransa’daki bir muhalif kaynak istihbarat birimlerinin ‘kuzeyde yeni cephe açılması’ üzerinde duracaklarını belirtiyor.

Kaynağa göre böylece; Suriye ordusu kuzeyde oyalanacak ve (Halep’in) doğu mahallelerindeki ilerlemesi engellenecek, ya da muhaliflerin yardım yollarını kesilmesi engellenecek.

Es-Sefir’in haberinde Halep Cezaevi çevresinde ve şehrin doğu mahallelerinde (kuşağında) yapılan çatışmaların ‘Suriye ordusunun Halep kırsalında süratle ilerleme gücüne sahip olduğunu gösterdiği’ ifadesine yer verildi.

Es-Sefir’e konuşan muhalif kaynak; güneyde (Dera’da) yeni cephe açılmasının Ürdün’ün çekinceleri nedeni ile çok mümkün olmadığını, Halep’e yoğunlaşıldığını, silahlı grupların Türkiye’nin yardımı olmadan başarılı olamayacağını belirtti.

Aynı kaynağa ve diğer muhalif kaynaklara göre bu nedenle ‘uçuşa yasak bölge’ konusu yeniden gündemde ve Türkiye Halep’in kuzeyinde güçlü bir muhalif direniş hattının oluşturulmasına sıcak bakıyor.

Habere göre ‘Başkent’ Humus’un kaybedilmesinden sonra Halep’te de başarısızlığa uğraması halinde ‘muhalifleri’ zor seçenekler bekliyor.

Suriye ordusu geçtiğimiz günlerde yaklaşık 1,5 yıldır devam eden Halep Cezaevi kuşatmasını kırmıştı. Bu aşamadan sonra ordu birliklerinin Şeyh Neccar sanayi bölgesi öncelikli olmak üzere  şehir içlerine doğru yöneleceği ve Süleymaniye’ye kadar ilerlemeyi hedeflediği konuşuluyor.

Ordunun bu bölgelere hakim olması durumunda şehir merkezinde militanlara karşı üstünlüğü ele geçireceği ifade ediliyor.

Bu durumda Suriye ordusu ‘ikiye böldüğü’ muhaliflerin kuzeyde olanlarını Türkiye sınırına doğru püskürtebilecek, şehir içinde olanları ise çembere alarak sıkıştırabilecek deniliyor.

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin 25 Mayıs’ta başka ülkelerin de katılımıyla 12 bin 500 kişilik bir tatbikata hazırlandığı bildirilmişti.

Ürdün’de yapılacak tatbikat ‘güney cephesi’ senaryolarını tekrar gündeme getirse de bazılarına göre bu (tatbikat), Keseb saldırısında olduğu gibi Halep tarafından yapılacak yeni bir hamle için perdeleme operasyonu.

Silahlı grupları destekleyen ülkeler Suriye ordusunun son günlerde üstünlük sağlamaya başlaması üzerine bu grupları yeniden daha güçlü ve düzenli hale getirebilmek için arayışlara girmişti.



Makaleler

Güncel