Erbil, Amman ve İstanbul’da Maliki’yi devirme ‘lobisi’

img
Erbil, Amman ve İstanbul’da Maliki’yi devirme ‘lobisi’ YDH

Nuri el-Maliki’nin yeniden başbakan seçilmesini önlemek için Erbil, Amman ve İstanbul’daki otellerde basına uzak toplantılar yapıldığı bildirildi.




YDH-‘Irak el-Kanun’ adlı haber sitesi, Nuri el-Maliki’nin yeniden başbakan olmasını önlemek için hazırlanan senaryolara ilişkin hazırladığı bir haber analizde Kürdistan Bölgesi, Türkiye ve Ürdün’de Maliki karşıtı bir ittifak oluşturulmaya çalışıldığını yazdı.

Seçimlerde mecliste sandalye kazanan grupların “Ulusal Güçler İttifakı” adı altında ortak bir çatıda birleştirilmesi için çalışmalar yapıldığının belirtildiği haberde Erbil, İstanbul ve Amman’daki otellerde düzenlenen toplantılarda Kürdistan Bölgesi, Türkiye ve Körfez ülkelerinin Maliki karşıtı ittifakın mali kaynaklarını temin etmeye çalıştığı öne sürüldü.

Kurulması düşünülen Ulusal Güçler İttifakı’nın şimdilik mecliste 50 sandalyeye sahip olduğu, bunun 70’e çıkarılabileceği ve İyad Allavi liderliğindeki el-Vataniye ittifakının da buna katılacağı bildirildi.

Maliki karşıtı ittifaka katılmaları için Sadr grubu ve Irak İslami Yüksek Konseyi ile de görüşmelerin yapıldığının belirtildiği haberde ‘Ulusal Güçler İttifakı’ adlı grupla şu hedeflerin öngörüldüğü yorumu yapıldı.

1- Genel af yasası çıkarılması, Baasçıların temizlenmesi yasasının kaldırılması ve Tarık Haşimi ve Ahmed el-Ulvani gibi hakkında yargı kararı bulunan eski yetkililere yeniden görevler verilmesi.

2- Kerkük’ün ve tartışmalı bölgelerin Kürdistan Bölgesi’ne bağlanması. Petrol kaçakçılığının sürdürülebilmesi için Irak merkezi hükümetinin, Kürdistan Bölgesi karşısında zayıf konumda tutulması.

3- Birinci derecede Türkiye’nin lehine olacak şekilde Irak’taki ekonomisinin ve siyasetinin kırılgan bir yapıda tutulması.

4- Katar ve Suudi Arabistan’ın isteği doğrultusunda Irak’taki demografik gerçekliğe aykırı bir şekilde azınlıkların siyasi konumunun güçlendirilmesi.

  



Makaleler

Güncel